3. travnja 2023. – Od vikinških invazija pa do velikih opsada Rikarda Lavljeg Srca, ambiciozni novi dokumentarac programa Viasat History Normandija: Zemlja ratnika pripovijeda priču o tome kako je Normandija u 12. stoljeću, prije svojeg iznenadnog pada, postala jedna od najmoćnijih zemalja u Europi. Ova trodijelna miniserija, čiju premijeru možete pogledati u petak, 7. travnja, u 21 sat, nevjerojatan je vojni ep koji pokriva razdoblje od 300 godina, a svoju priču dočarava spektakularnom računalnom grafikom, dojmljivim prizorima, modernim informativnim grafikama i vrhunskim pojašnjenima svjetskih stručnjaka.

Tri uzbudljive epizode prate sagu o dinastiji osvajača, od Rolla do Rikarda Lavljeg Srca i Vilima Osvajača. Kao zastrašujući ratnici i dugogodišnji najveći neprijatelji francuskog kraljevstva, ti veliki ratnici rođeni pod normanskim stijegom riskirali su vlastite živote kako bi obranili svoje zemlje. Ta je junačka priča, duboko ukorijenjena u srednjovjekovnoj europskoj povijesti, ispričana u formi narativne fikcije.

Prva epizoda ove trodijelne serije gledatelje odvodi 1200 godina u prošlost, u vrijeme kad je Rollo prognan iz Skandinavije te se našao na čelu gusarske vojske s kojom je zaplovio niz rijeku Seinu kako bi u vikinškom ratnom brodu došao do zemlje koju bi mogao opljačkati. Taj je vikinški vođa okončao svoje napade u zamjenu za teritorij koji je postao Normandija: Zemlja sjevernjaka.

U drugoj epizodi, zemlja je u šoku zbog smrti normandijskog vojvode Rikarda Veličanstvenog. Zamjenjuje ga sin Vilim, no za mnoge utjecajne plemiće Vilim nije legitiman vladar; još je dijete. Vilim se mora boriti kako bi potvrdio svoju vlast i osvojio nove zemlje, osobito u Bitci kod Hastingsa.

Miniserija završava pričom o francuskom kralju Filipu Augustu, koji ima jedan cilj: pobijediti normandijskog vojvodu Rikarda Lavljeg Srca. Nakon što i Ivan Bez Zemlje, brat normandijskog vojvode, dođe na istu ideju, Filip i Ivan ujedinjuju se protiv Rikarda. No junački vođa neće se tek tako predati.

Uz ratne strategije, dvorce i ubojite opsadne naprave, Normandija: Zemlja ratnika donosi sveobuhvatan prikaz velikih oružanih sukoba zbog kojih je Normandija postala jedan od najvažnijih dijelova Europe. Ovu trodijelnu seriju možete premijerno pogledati na programu Viasat History, u središnjoj i istočnoj Europi, u petak, 7. travnja, u 21 sat.

Za više informacija o programu Viasat History, posjetite www.viasathistory.com.hr

Pratite na: https://www.facebook.com/ViasatHistoryHR