Hygge je koncept koji potječe iz Danske, a posljednjih je godina postao popularan diljem svijeta kao način života koji naglašava udobnost. Godine 2017. izraz hygge ušao je i u Oxfordski rječnik engleskog jezika. Razlog zbog kojeg je postao toliko popularan vjerojatno leži u sve užurbanijem načinu života, u kojem postizanje hyggea postaje ključno za naše blagostanje.

Mnogi kažu da je upravo zbog hyggea Danska redovito pri vrhu ljestvice najsretnijih zemalja. Ako taj koncept prenesemo na uređenja doma, hyggese odnosi na kreiranje ugodnog ambijenta. Na današnji dan, 28. veljače, obilježava se Međunarodni hygge dan, pa je to odličan povod da istražimo kako detaljima možemo postići ovu opuštajuću atmosferu u domu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JYSK Hrvatska (@jyskhr)

Kako postići hygge?

Hygge znači odvojiti vrijeme mimo dnevne žurbe kako bismo bili s ljudima do kojih nam je stalo ili sami sa sobom. To može biti uživanje u jednostavnim zadovoljstvima kao što je čitanje knjige uz šalicu toplog čaja ili ugodna večer provedena u dobrom društvu. Hygge dizajn interijera prepoznatljiv je po minimalizmu, mekim teksturama i elementima prirode te po umirujućim, neutralnim bojama. Gdje naći bolju inspiraciju za uređenje hygge doma nego u JYSKu koji potječe upravo iz domovine hyggea – Danske.

Uređivanje stola za blagovanje

Želite li stol za blagovanje urediti u hygge stilu, odlučite se za prirodne materijale poput keramike. Stolnjak i ubrusi izrađeni od pamuka i lana ili prsten za salvete od morske trave dat će vašem stolu izvornu rustikalnu notu koja će odlično funkcionirati u različitim prigodama. Atraktivna zdjela ili vrč donijet će, uz funkcionalnost, dašak elegancije i upotpuniti estetski dojam blagovaonice. Svijećnjake ne čuvajte samo za posebne prigode, nego ih iskoristite za stvaranje lijepe atmosfere za stolom kad god to poželite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JYSK Hrvatska (@jyskhr)

Spavanje

Upravo je spavaća soba savršeno okruženje za opuštanje od užurbanog dnevnog ritma. Dotjerajte svoj krevet prirodnim tkaninama naglašene teksture i dodatnim udobnim jastucima u umirujućim bojama. Završite prekrivačem u istom stilu, s kojim će vam noću biti toplije, a u poslijepodnevnim satima ušuškani ispod njega pridrijemajte. Zašto se ne biste poigrali i s dezenima na posteljini koji će vas podsjetiti na lijepe trenutke kao što je romantičan ljetni piknik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JYSK Hrvatska (@jyskhr)

Kutak za čitanje

Jedan od klasičnih načina prakticiranja hyggea je detoksikacija od digitalne tehnologije uz dobru knjigu. Stvorite vlastiti kutak za čitanje, poželjno pokraj prozora. A prvi je korak prema tome odabir udobnog naslonjača, kojem možete dodati i jastučić. Uz naslonjač smjestite moderan, jednostavan stolić koji će vam trebati za odlaganje knjige ili časopisa, naočala i omiljenog napitka. Atmosferu će dodatno obogatiti dekoracija poput ukrasne zdjele ili vaze u koje možete ubaciti cvijeće ili posaditi proljetnice poput zumbula ili narcisa. Ako ste osoba koja čita više različite literature odjednom, za odlaganje knjiga odlično će poslužiti pletena košara, a u nju možete pospremiti i deku te neke manje predmete.

Uklanjanje nereda

Na kraju, za postizanje hyggea u domu važno je smanjiti i vizualni nered. To znači pronaći mjesto za jednostavno i brzo odlaganje malih predmeta. Pročistite svoj prostor i uklonite stvari koje vas ne vesele, koje ne koristite i nemaju svrhu. U tu vam svrhu mogu poslužiti manje police. Primjerice, u kuhinji i blagovaonici odlično će poslužiti polica s kotačima na kojoj možete odlagati i prenositi začine, ubruse, posuđe i pribor. A za one predmete u domu koji možda nemaju toliko funkcionalnu koliko emotivnu vrijednost, najbolje će poslužiti manja zidna polica.

Za više hygge inspiracije, posjetite JYSK.