Nema se vremena, ali samo 5 minuta, pa toliko možemo odvojiti i to svaki dan! Samo pet minuta malih vježbica mogu poboljšati vaše zdravlje i ojačati tijelo.

Pomažu li 5-minutni treninzi? Kada se odlučimo na promjenu onda često mislimo kako nam treba doći to vrijeme kada ćemo imati više vremena. Kad nam prođu ove ili one obaveze, onda ćemo se moći posvetiti sebi. Ured za prevenciju bolesti i promicanje zdravlja kaže da aerobne aktivnosti koje traju duže od 10 minuta trebamo prakticirati svaki tjedan. Ali to ne znači da kraće vježbe visokog intenziteta ne mogu pomoći.

Evo što kaže znanost! Studija sa Sveučilišta Utah tvrdi da male i kratke vježbe tijekom dana mogu doprinijeti puno našem zdravlju. Zapravo, čak i jedna minuta’brzog hodanja’ može imati zamjetan utjecaj. Žene koje su uključivale kratke aktivnosti visokog intenziteta u svakodnevni život imale su mali pad indeksa tjelesne mase (BMI). Muškarci su imali slične rezultate. Sagorijevanje kalorija tijekom ove kratke, ali intenzivne vježbe omogućilo je ženama da teže oko 1/2 kilograma manje od svojih neaktivnih kolega. Izgledi za pretilost također su se smanjili i za muškarce i za žene koji su radili ove brze vježbe. Ključno je povećati intenzitet svega što radite, nasuprot usredotočenosti isključivo na duljinu vremena.

Možda ste čuli i za nešto što se zove Tabata trening. Tabata vježba zapravo je četverominutni intervalni trening visokog intenziteta koji se sastoji od 20 sekundi teškog napora i 10 sekundi odmora, ponovljenih osam puta. Naziv potječe od autora studije o intervalnom treningu objavljene 1996. Rezultati ove studije pokazali su da su kratke intervalne vježbe uvelike poboljšale anaerobne i aerobne sustave tijela. Sve ovo zvuči dobro, ali možda ćete se osjećati kao da je čak i pet minuta za vježbanje nemoguće uz vaš dnevni raspored. Ili možda kad konačno dobijete malo vremena za odmor, želite se odmoriti. Nitko ne kaže da je lako ostati u formi, ali nije nemoguće.

 

Evo par dobroh savjeta😊

  • Iskoristite pauze za TV reklame u svoju korist. Možete ustati i skakati, ili sići i raditi sklekove dok ne prođu reklame.
  • Isprobajte metodu nano vježbanja vježbanjem dok radite dnevne zadatke poput pranja zubi. Umjesto da samo stojite, učinite nekoliko podizanja tereta.
  • Postavite podsjetnik na telefon kako bi vas motivirao da vježbate tijekom dana.
  • Mogli biste zatvoriti vrata ureda da biste radili jogu za vrijeme pauze.
  • Umjesto da se vozite, hodajte.
  • Idite stubama umjesto liftom.
  • Parkirajte dalje od trgovine.

Učiniti nešto je bolje nego ne činiti ništa, zato se pokrenite!