Danas djeca svake dobi na izbor imaju zaista pregršt igara i aktivnosti. No, brojni roditelji slažu se da najradije posežu za tehnologijom čim su dovoljni strai da ih očara. Čak i mala djeca od 2 godine već znaju naći na mobitelu što žele. Fascinantno i zastrašujuće u isto vrijeme, zar ne?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Čiri-biri bajka (@ciri_biri_bajka)

Stoga ne čudi da je nekad teško pronaći igru koja ne uključuje vrijeme za ekranom, a da je dovoljno zabavna da im barem na neko vrijeme zadrži pažnju. Djeca su po prirodi maštovita i kreativna i većina njih obožava priče. Bilo da ih smišljaju sami ili im roditelji prije spavanja čitaju priče ili ih slušaju na pametnim uređajima, priče potiču dječju maštu i vode ih u drugi svijet, prepun mogućnosti i zabave.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Čiri-biri bajka (@ciri_biri_bajka)

Upravo je sve to bilo na umu Slavici Farkaš, mladoj magistri dizajna vizualnih komunikacija kada je osmislila igru koju će uskoro zavoljeti djeca diljem Hrvatske. Čiri biri bajka njena je ideja i proizvod, a radi se o prvoj hrvatkoj drutšvenoj igri pripovijedanja. Mogu se igrati sve generacije, ima nekoliko stupnjeva težine, a cilj joj nije natjecateljske prirode kako je često sa društvenim igrama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Čiri-biri bajka (@ciri_biri_bajka)

Kako je nastala ideja za Čiri-biri bajku

Bajke su od pamtivijeka služile za prenošenje znanja, mudrosti i iskustava. Ljudi bi sjedili oko vatre, družili se, pripovijedali. Tada je bajka živjela u usmenom obliku, a kako je vrijeme prolazio poprimala je nove oblike i ostvarivala se kroz različite medije.  Slavica je nastojala odgonetnuti koji bi medij imao tu istu funkciju u današnje vrijeme. Što bi to ljude ponovno okupilo “oko vatre”. Hm, okupljanje oko vatre, okupljanje oko… Pa okupljanje oko stola! – Pa naravno, društvena igra! – Oko nje se okuplja i druži, s njom se igra i dijeli radost, kroz nju se uči i spoznaje.

Kako bi se još bolje upoznala s tematikom, za vrijeme istraživanja, Slavica je kao izborni kolegij odabrala “Kreativan pristup lektiri” na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Tamo je dobila smjernice koje su joj pomogle da mehaniku igre prilagodi djeci i njihovim potrebama. Također, njena najmlađa sestra je oduvijek bila tiha i povučena, te je teško izražavala svoje osjećaje, što je bio dodatan poticaj da igra postane alat koji će služiti u radu s djecom.

I tako je nastala Čiri-biri bajka koja je naziv dobila po poznatoj frazi “Čiri bu – čiri ba” kojom se onomatopejski dočarava čarobiranje i čarolija. Izgovaranjem njenog naziva simbolično bacamo čaroliju početka igre i ulaska u bajku.

2017. godine, Čiri-biri bajka je pobijedila na Niveinom natječaju “Neka odrastanje bude dječja igra”. 2018. godine Nivea je financirala nakladu igre u 360 primjeraka i podijelila ih diljem Hrvatske u 92 Društva naša djeca i sretnim dobitnicima raznih natječaja koji se s prvom verzijom igre igraju još i danas. I odjednom, Slavica je počela dobivati upite sa svih strana. Upite učitelja, roditelja, baki, djedova, teta, ujaka..

Mehanika igre sastoji se od elemenata koji služe kao smjernice za osmišljavanje i pričanje vlastite bajke. Također, mogu poslužiti kako bi se na zabavan način ispričala i djeci objasnila neka situacija ili problem iz svakodnevice. Čiri-biri bajka je kooperativna igra koja djeci daje nepresušan izvor zabave, a odraslima može poslužiti kao alat u radu s djecom. Eto što pokloniti klincima ovog Božića!