Čak 80.000 građana Hrvatske boluje od zatajivanja srca, u organizaciji Ministarstva zdravstva, Hrvatskog kardiološkog društva i Zaklade Hrvatska kuća srca građani su imali prilike ove subote provjeriti svoj kardiovaskularni rizik

26. svibnja 2024. – Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zakladom Hrvatska kuća srca organiziralo je javno zdravstvenu akciju ove subotu u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića. U sklopu javno zdravstvene akcije građani su imali priliku besplatno provjeriti visinu arterijskog tlaka Microlife tlakomjerima, razinu glukoze i kolesterola u krvi te se savjetovati s liječnicima i medicinskim osobljem o rizicima zatajivanja srca, mogućnostima dijagnostike te liječenju.

„Zatajivanje srca je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u svijetu, čak dva posto populacije boluje od zatajivanja srca, točnije oko 80.000 osoba u Hrvatskoj ima dijagnosticiranu bolest zatajenja srca. Smrtnost ove bolesti je iznimno visoka, čak 50 % pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest zatajivanja srca, umire unutar pet godina. Prognoze preživljavanja ove bolesti daleko su lošije od mnogih oblika karcinoma. Zbog svega navedenog iznimno je važna pravovremena i ispravna dijagnostika ove bolesti u cilju usporavanja napredovanja bolesti, produljenja življenja i adekvatnog liječenja“, naglasio je akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Jedna od najčešći prepreka dijagnostike bolesti zatajivanja srca su simptomi koji nisu specifični za ovu bolest, već mogu biti simptomi i mnogih drugih bolesti.

„Neovisno o uzroku, zatajivanje srca očituje se simptomima poput zapuhivanja u naporu, zamora, oticanja nogu i općenito zastojem tekućine u organizmu. Ponekad dolazi do iznenadnog noćnog gušenja, nedostatka zraka i u mirovanju, nepodnošenja ležanja u vodoravnom položaju i osjećaja lupanja srca i aritmije. Kako je riječ o simptomima koji mogu ukazivati i na niz drugih bolesti, iznimno je važno podizati svijest o bolesti zatajivanja srca te educirati liječnike primarne zdravstvene zaštite o prepoznavanju ovih simptoma i upućivanju potencijalnih bolesnika na dodatne odgovarajuće pretrage, a sve kako bi se što prije dijagnosticirala bolest zatajivanja srca“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva Zdravstva RH.

„Potaknuti podacima o velikom broju građana oboljelih od zatajivanja srca  te vodeći se glavnim postulatima naše sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava, a to je zaokret prema prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, poduzet ćemo sve potrebno kako bi se laboratorijska pretraga biomarkera NT-proBNP za zatajivanje srca mogla provoditi u primarnim laboratorijima pri domovima zdravlja. Uvođenjem pretrage, koja pruža važne informacije o srčanoj funkciji posebice u kontekstu zatajivanja srca, olakšat ćemo i ubrzati postavljanje dijagnoze zatajivanja srca“, izjavio je ministar zdravstva izv.prof.dr.sc. Vili Beroš dr. med., istaknuvši kako zahvaljuje Hrvatskom kardiološkom društvu, predvođenim akademikom Miličićem, na hvalevrijednoj inicijativi te organizaciji prvog Hrvatskog mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca, koji potiče građane na brigu o vlastitom zdravlju.

Važno je znati da su najčešći čimbenici rizika bolesti zatajivanja srca upravo koronarna bolest, odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, zatim višegodišnja neliječenja arterijska hipertenzija,  šećerna bolest (oko jedne trećine ili više oboljelih od dijabetesa boluje od zatajivanja srca), pretilost i poremećaj metabolizma masnoća u krvi koji pogoduje nastanku ateroskleroze koronarnih arterija.

Na Trgu bana Josipa Jelačića uz besplatna testiranja i provjeru kardiovaskularnog rizika, svi zainteresirani građani mogli su naučiti postupak kardio-pulmonalne reanimacije kojeg u sklopu projekta „Oživi me“ provodi Zaklada Hrvatska kuća srca i Udruga StEPP, a ovim povodom priključili su im se i Studentska sekcija za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruga studenata prehrambeno biotehnološkog fakulteta PROBION te Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara.