28. ožujka 2023. – Svibanj je 1941. godine, a njemačka mornarica uništava trgovačke brodove koji prijeko potrebnu robu prevoze u Veliku Britaniju. Nakon što nacisti u Atlantik pošalju moćni Bismarck da uništi savezničku trgovačku mornaricu, prva žrtva, HMS Hood, potopljena je za samo osam minuta. Snimljen prema knjizi Iaina Ballantynea, novi dokumentarni film programa Viasat History, Bismarck: 24 sata do uništenja, otkriva dosad nepoznate činjenice o jednoj od najglasovitijih pomorskih bitaka Drugoga svjetskog rata te donosi zapanjujuće računalne animacije, dramatične rekonstrukcije i dosad neviđena svjedočanstva mornara koji su sudjelovali u toj pomorskoj bitci. Ovaj dokumentarni film premijerno pogledajte na programu Viasat History, 1. travnja u 21 sat.

U tijeku je Hitlerov plan dao do pobjede u ratu dođe izgladnjivanjem Saveznika, a dva golema njemačka ratna broda, Scharnhorst i Gneisenau, već desetkuju konvoje. No nacisti zatim u Atlantik šalju i moćni Bismarck. Riječ je o njihovom najnovijem ratnom brodu, težine 41.700 tona i duljine 241 metar. Naoružan je s osam 38-centimentarskih topova, ima doseg od oko 15.000 km i maksimalnu brzinu od 30 čvorova, pa je brži od svih britanskih ratnih brodova. Dok najveći i najubojitiji ratni brod na svijetu plovi morima, pronalazi i uništava svoju prvu žrtvu, ponos kraljevske mornarice, HMS Hood. Britanski brod i njegovih 1415 članova posade izgubljeni su u samo nekoliko minuta – bio je to razoran udarac za Saveznike.

Britanija je u šoku, a Churchill izdaje zapovijed da Bismarck mora biti pronađen i potopljen. Britanski zapovjedni brod HMS Ark Royal, predvođen admiralom Toveyjem, okuplja udarnu flotu i kreće u 24 sata dugu bitku na moru i u zraku. U njoj sudjeluje 5000 pripadnika kraljevske mornarice i 2600 pripadnika Hitlerove Kreigsmarine, a tisuće njih izgubit će svoj život.

Bismarck: 24 sata do uništenja dramatičan je prikaz posljednja 24 sata akcije potapanja najvećeg i najubojitijeg ratnog broda na svijetu. Ovaj dokumentarni film premijerno pogledajte 1. travnja u 21 sat na programu Viasat History.

Za više informacija o programu Viasat History, posjetite www.viasathistory.com.hr

Pratite nas na: https://www.facebook.com/ViasatHistoryHR