Autorica hrvatsko-novozelandske obiteljske sage P. J. McKay oduševila je zagrebačku publiku na predstavljanju svojeg prvijenca

ZAGREB, 8. lipnja 2022.  

Uz autoricu, o knjizi je govorila urednica hrvatskog izdanja Lucija Kobić Išgum, prijevod je osigurala Ružica Matić, ujedno prevoditeljica hrvatskog izdanja, a razgovor je moderirala Ivana Štajcer, voditeljica marketinga u nakladničkoj kući Znanje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Znanje (@znanje.hr)

Na pitanja o inspiraciji i kreativnom procesu stvaranja ovog neobičnog romana, P. J. McKay istaknula je kako je stvaranje knjige trajalo pet godina, a ideja se rodila na tečaju kreativnog pisanja, gdje je dobila savjet da nadahnuće potraži u osobnom iskustvu. Publici je tako ispričala kako je 1989. godine s prijateljicom putovala po Jugoslaviji u kojoj su se zbog jedne nesmotrene odluke našle u situaciji u kojoj su se osjećale iznimno ranjivo, a upravo je to poslužilo kao okosnica priče. Autorica je potom naglasila da je bila fascinirana dalmatinskim pejzažom, hranom i arhitekturom Dubrovnika te je odlučila sve te elemente ukomponirati u priču. U kontakt s hrvatskom dijasporom na Novom Zelandu, čije su priče također poslužile kao inspiracija, stupila je preko poznanika hrvatskog podrijetla. Povezivanjem različitih priča i iskustava rodila se intimna obiteljska priča isprepletena tajnama, smještena u prekrasne krajolike, s iznimno snažnim ženskim likovima.

Vrijeme otkrivanja (The Telling Time) prati dvije mlade žene, dvije različite generacije, koje bremeniti put samospoznaje odvodi na suprotne krajeve svijeta.

  1. Gabrijela žudi za bijegom iz sumorne svakodnevice poslijeratne Jugoslavije i svoje malene ribarske zajednice na Korčuli, ali i ne pomišlja na to da će biti prognana na Novi Zeland – postati imigrantica, kućna pomoćnica tajanstvenom i osornom Roku, i živjeti s tajnom koju se ne usuđuje otkriti.
  2. Luisa, Gabrijelina kći, potajno odlazi u potragu za tajnama iz obiteljske prošlosti. No neke odluke imaju teške posljedice, a Luisa će na svojem putovanju Jugoslavijom, u kojoj bukte građanski nemiri, doživjeti kulturne šokove i vrlo mračne susrete.

RECENZIJE:

»Želimo više hrvatsko-novozelandskih romana, osobito s ovoliko stila i sadržaja.«New Zealand Herald

»Priča o prevladavanju trauma i novim počecima koja pokazuje koliku važnost ljubav i obitelj imaju u procesu zacjeljivanja rana.«Karen McMillan

O AUTORICI:

  1. J. McKay sa suprugom Johnom živi u Aucklandu, na Novom Zelandu, a uvijek ih razveseli posjet jednog od trojice sinova. Voli biti u formi i družiti se dok šeće, skiće, kuha, raspravlja o knjigama, pije vino – i putuje, naravno. Vrijeme otkrivanja njezin je debitantski roman.

Prijevod: Ružica Matić, ISBN: 978-953-360-554-8, Cijena: 39,90 kn

Objavljen u sklopu novog kola biblioteke „Knjiga dostupna svima“, roman Vrijeme otkrivanja dostupno je na kioscima te u knjižarama i na webshopu znanje.hr po cijeni od 39,90 kn.

Dobitnica u darivanju objavljenom 11. lipnja je Jelena Roknić i njezina prijateljica koju je tagirala:). Molimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!