Svjetski poznati znanstvenik i profesor Hrvoje Tkalčić, koji je nedavno u utrobi Zemlje potvrdio postojanje najdublje jezgre, nakon ovog svjetskog otkrića doputovao je iz daleke Australije i susreo se s mladim Hrvatima. Geofizičar svjetskog glasa educirao je učenike Opće privatne gimnazije u Zagrebu o evoluciji našeg planeta i s njima podijelio kako je otkrio najdublju zemljinu jezgru, metalnu kuglu na dubini većoj od 5 tisuća kilometara.

x

Učenici Opće privatne gimnazije, ovom svjetskom znanstveniku postavili su brojna pitanja, a posebno ih je zanimalo što najdublja zemljina jezgra znači za naš planet, kako je 200 velikih svjetskih potresa otkrilo njezine tajne te imaju li nova otkrića utjecaj na Zemlju i koliko će ona još postojati.

„Zemljinu jezgru istraživo sam još od studija na Berkleyu u Kaliforniji. Proučavali smo velike potrese koji se događaju na cijelom planetu te točku na drugoj strani planeta gdje su se valovi koje generiraju veliki potresi proširili kroz sam centar do te druge strane, odbili se i opet se kroz sam centar vratili natrag i to nekoliko puta. Proučavanjem širenja valova zaključili smo da oni usporavaju na različite načine nego valovi u ostatku unutrašnje jezgre Zemlje što nas je dovelo do otkrića da se u samom centru nalazi još jedna jezgra koja je kao metalna kugla. Ovim otkrićem saznali smo da o Zemlji znamo puno manje nego što smo mislili, a ovo je samo jedan komadić u slagalici koju nastojimo složiti.“ – istaknuo je Hrvoje Tkalčić te dodao: „Sada radim i na istraživanju unutrašnjosti drugih planeta. Nove misije na Mars i Mjesec slijede i upotrijebit ćemo neke od metoda koje smo razvili za proučavanje unutrašnjosti Zemlje kako bismo saznali što više.“

Hrvoje Tkalčić učenicima je otkrio da s obzirom na sva dosadašnja istraživanja ne trebamo brinuti o postojanju naše planete jer će ona postojati još milijardama godina. Istaknuo je da ga iznimno veseli susret s hrvatskim učenicima i da je to strana njegovog posla koju ne smatra poslom nego svojim pozivom.

Uz razgovor i druženje učenici tako su na uzbudljiv i zanimljiv način naučili brojne nove stvari o znanosti. „Drago mi je da sam imala prilike upoznati ovog svjetskog znanstvenika, a koji dolazi iz naše Hrvatske. Sada nešto više znam o našoj Zemlji, a ukoliko bude ponovnih potresa znat ću i nešto više zbog čega se događaju i kako se ponašati.“ – istaknula je učenica Lara dok je učenik Luka dodao: „Naučio sam puno novih stvari. Saznao sam da je zemljina jezgra zapravo metalna kugla, a do sada sam vjerovao da je u tekućem stanju. Jako mi se svidio ovaj uzbudljivi susret s gospodinom Hrvojem Talčićem.“

Opća privatna gimnazija drugačija je od mnogih škola upravo po izvannastavnim aktivnostima poput škole učenja, školskoga savjetovanja, novinarske grupe, kreativnih radionica, terenskoj nastavi, a ono najvažnije škola ima 100% prolazak učenika na državnoj maturi.

„Ovim susretom želimo poslati poruku kako je lijepo baviti se znanošću, a uz to mlade na zanimljiv i uzbudljiv način educirati o našoj planeti. One koje zanima znanost, a ima ih, ovo je bez sumnje dodatan poticaj i motiv da u životu idu u tom smjeru.“ – zaključio je ravnatelj Opće privatne gimnazije Tomislav Krstičević.