Udruga „Parkinson i mi“ i ove će godine, po trinaesti put u Zagrebu, u suorganizaciji Grada Zagreba i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, organizirati obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti – 11. travnja, kako bi upozorila javnost o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti za koju još nije pronađen lijek, ali postoje terapije zbog kojih je moguć kvalitetan život s Parkinsonom. U okviru ovogodišnje manifestacije bit će predstavljeni i rezultati genskog istraživanja Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj koje će omogućiti i specifičnu terapiju prema genotipu oboljelih.

Pod motom „Aktivno protiv Parkinsona“ cilj nam je na Trgu Petra Preradovića od 11 do 13 sati uživo okupiti one koji žive s Parkinsonovom bolesti jer socijalni kontakt potiče mentalnu aktivnost koja je uz tjelesnu ključna za kvalitetu života oboljelih.

Kako bi ukazala na važnost fizičke aktivnosti Udruga „Parkinson i mi“ na Cvjetnom trgu u suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom organizira ping-pong radionicu, dok će plesni studio Fredi demonstrirati vještinu plesanja tanga. Akademija za likovnu umjetnost će demonstrirati art terapiju kao vid nošenja s Parkinsonovom bolesti. Također, na informativnom štandu Udruge zainteresirani građani će moći preuzeti brošure o Parkinsonu, promotivne materijale i crvene tulipane, kao simbol borbe protiv ove bolesti

„Genetska slika Parkinsonove bolesti je bitna kako bi nas pripremila za preciznu medicinu koja je budućnost liječenja Parkinsonove bolesti. Ponosna sam da smo taj dio projekta pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost završili. Kod 10 posto pacijenata smo našli jasnu patogenu mutaciju koja je dovela do bolesti, najviše GBA i PRKN mutacije. Važnost ovog vida istraživanja je i moguće specifično liječenje koje dolazi ovisno o genotipu te gradimo bazu za one koji bi imali korist u budućnosti od takvog vida terapije. Mnoštvo novih mogućnosti liječenja, uz nove smjernice također će doprinijeti boljoj skrbi. Ne treba zaboraviti invazivne metode i nova tehnička dostignuća, poput pumpi a i najviše korištene dubinske mozgovne stimulacije, vodeće operativne metode u bolestima pokreta koju je prvi put u cijeloj regiji primijenio međunarodno priznati neurokirurg iz KB Dubrava, prof. dr.sc. Darko Chudy. Potrebno je naglasiti kako izolacija, socijalno distanciranje i stres nikako nisu bili dobri za naše pacijente s Parkinsonovom bolesti, a nažalost iz godine u godinu bilježi se blagi porast oboljelih. Aktivan način nošenja s bolesti uz ples, fizikalnu terapiju, fizičku aktivnost, art terapiju i edukaciju su i dalje najvažniji čimbenici dobrog nošenja s bolesti“, upozorava predsjednica Udruge „Parkinson i mi“ prof. dr.sc.  Vladimira Vuletić, inače predstojnica riječke Klinike za neurologiju.

Po završetku programa na Cvjetnom trgu u 13 sati u obližnjoj Knjižnici i Čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5 će se održati predavanja:

  • Novosti u Parkinsonovoj bolesti – prof. prim. dr.sc Vladimira Vuletić (Klinika za neurologiju KBC Rijeka)
  • Rezultati genetskog istraživanja oboljelih od Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj- GIOPARK HRZZ projekt- Valentino Rački, dr. med. (Klinika za neurologiju KBC Rijeka)
  • Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti- prof. dr.sc Darko Chudy (Zavod za neurokirurgiju, KB Dubrava, Zagreb)
  • Govor kod Parkinsonove bolesti- prof.dr.sc Katarina Pavičić Dokoza, Ravnateljica Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG
  • Moj život s Parkinsonom- predstavljanje Dnevnika Hrvoja Kovačića- dopredsjednika Udruge Parkinson i mi