OTKRIJTE GASTRONOMIJU I PRIRODNE LJEPOTE BILOGORE NA KONJU!

Bilogorska konjička staza prva je i jedina međunarodno certificirana konjička turistička staza u Hrvatskoj.

 „Hrvatska Toscana u malom“ čest je izraz posjetitelja za opis bilogorskog kraja. Pitoreskni brežuljci, šume i vinogradi, polja i ribnjaci stvaraju predivno okruženje za odmor i opuštanje. Osim automobilom i pješice, obronke Bilogore možete istražiti i na drugačiji način – jašući na konjima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Ne znaš tko je kome ukras, konji Bilogori ili ona njima

Objavu dijeli TZ Bilogora – Bjelovar (@tzbilogorabjelovar)

90 km staza za istraživanje Bilogore

Bilogorska konjička turistička staza prva je međunarodno certificirana konjička turistička staza i jedina takva u Hrvatskoj. Na njoj se nalazi sjedište ENGEA Hrvatska, međunarodne asocijacije konjičkog turizma i nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča, pri kojoj djeluje 22 certificiranih vodiča turističkog jahanja. Projekt se temelji na tradiciji konjičkih udruga, educiranih konjanika i uzgajivača konja u tom kraju, od kojih je nekoliko njih proteklih godina otvorilo i svoja seoska turistička domaćinstva.

U suradnji s međunarodnom asocijacijom konjičkog turizma ENGEA iz Italije 2016. godine je dobivena prva u Hrvatskoj međunarodno certificirana „Bilogorska konjička staza“ s ISO certifikatom duga 90 kilometara i s dvadesetak „Horses welcome“ punktova. Nacionalna udruga konjičkih turističkih vodiča Hrvatske – ENGEA Hrvatska radi na pripremi i certifikaciji konjičkih staza, na obuci vodiča te objedinjavanju ponuda agroturizma unutar ove specifične grane turizma. Bilo da nikad niste zajahali ili ste iskusni jahač, možete se uključiti u program istraživanje Bilogore. Nude se različiti jednodnevni i višednevni programi u kojima početnici mogu naučiti sve o konjima i naučiti jahati, a napredni jahači mogu se uputiti na nekoliko staza – od lakših i zahtjevnijih do višednevnih trekking tura.

Prolazeći stazom možete istražiti obronke Bilogore, a staza povezuje seoska domaćinstva s bogatom gastronomskom ponudom autohtone hrane, vinarije Bilogorske vinske ceste, konjičke klubove, lovačke kuće, izletišta i brojne druge objekte u kojima možete stati, odmoriti se i uživati u blagodatima prirode i kulture. U tom vas otkrivanju prate certificirani konjički turistički vodiči koji vam pomažu i stoje vam na usluzi u novim avanturama. Osim što moraju poznavati konje, opremu te biti iskusni jahači, vodiči se moraju brinuti o konjima, njihovom zdravlju, hrani i zbrinjavanju. No, moraju poznavati i prometne propise, biti upoznati s kulturom kraja kojim prolaze, poviješću, florom, faunom i divljači koja obitava u šumama kroz koje se prolazi. Moraju biti i izvrsni psiholozi te moraju voljeti raditi s ljudima.

Poseban je doživljaj jahati pokraj šumske ceste uz rub šume od Planinarskog doma Kamenitovac prema selu Šandrovac, gdje se nalazi park skulptura u drvetu pod nazivom „Svijetle pruge“ – jedina galerija drvenih skulptura na otvorenome u ovome dijelu Europe. Izradili su ih studenti i profesori Kiparskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gosti studenti iz cijeloga svijeta, a u sklopu kiparskih kolonija organiziranih u ambijentu iste te šume.

Ova inicijativa potaknula je osnivanje konjičkih klubova diljem Hrvatske čime se znatno povećao uzgoj konja, ali i konjički turizam. U ruralnim područjima počela su nicati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kušaonice, izletišta, vinotočja i drugi sadržaji koji pored prirodnih ljepota daju idealne uvjete za razvoj konjičkog turizma, biciklističkih staza, šetnica i drugih sadržaja potrebnih za aktivni odmor koji postaje sve atraktivniji način odmora.

Poticanje mladih na turizam

Cilj svih aktivnosti je daljnji razvoj ruralnih područja kao i opstanak i podrška OPG-ovima i svima ostalima uključenim u turističku djelatnost te zaustaviti iseljavanje mladih iz ruralnih područja. Mlade se želi potaknuti da se aktivnije uključe u turizam i njemu srodne djelatnosti te tako pridonesu ukupnom razvoju kraja u kojem će graditi vlastiti život.

Sve to potiče i Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar koja promovira turističku ponudu kraja kao i njegove gastronomije. Tako ćete na mnogim mjestima moći probati tradicionalne proizvode i razne specijalitete od kojih su najviše ponosni na sir „Bjelovarski kvargl“ zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Dobiven od svježeg kravljeg sira, koji se nakon postupka ocjeđivanja miješa sa soli i mljevenom crvenom paprikom te oblikuje u male šiljate stošce koji se suše i dime, sir „Bjelovarski kvargl“ proizvodi se na tradicionalan način, isključivo ručnom obradom.

Na području bilogorsko-bjelovarskog kraja Turistička zajednica bilježi stalan porast broja dolazaka kako domaćih tako i stranih turista. S obzirom da je ova godina iznimka zbog cjelokupne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, očekivani broj stranih gostiju je smanjen, no zato je povećan broj domaćih koji su krenuli u istraživanje Lijepe naše. Stoga je ovakav vid turizma dodatni i novi motiv za dolazak te daje dodanu vrijednost cjelokupnoj kvalitetnoj ponudi. Turistička zajednica objedinjava brigu o kulturnom nasljeđu i tradiciji, obrtnicima i proizvođačima te svima uključenima u turizam i ugostiteljstvo kako bi zajednički izgradili još bogatiju ponudu te razvili zanimljive turističke programe.

Autohtoni Gidran

Bjelovarsko-bilogorska županija ima dugu povijest vezanu upravo uz konje pa ne čudi činjenica da je pionir konjičkog turizma u Hrvatskoj prema međunarodnim standardima. U njoj djeluje 15 aktivnih konjičkih udruga i desetak OPG-ova koji se bave turizmom vezanim uz konjički sport. Konjički turizam jedna je od atrakcija Županije te može i treba biti oslonac posebnih vidova turizma koji omogućavaju da se ne ovisi o sezoni, nego o želji ljudi za dolazak. Tako Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar u promociju uključuje brojne agroturizme, izletišta i restorane s aranžmanima koji spajaju prirodne ljepote, bogatu kulturno-povijesnu baštinu, ponudu domaćih jela i pića te konjički turizam.

Vojna povijesna postrojba „Bjelovarski Graničari – Husari 1756“ prenose duh tradicije i vojno-konjičke povijesti nastupima na brojnim manifestacijama te čuvaju kulturnu baštinu.

Uz njih se veže i zanimljiva i rijetka pasmina konja gidran koji se koriste pri upoznavanju i istraživanju bilogorskog kraja Stazom. Vrlo zanimljiva i vrlo rijetka pasmina konja iz vremena Austro-Ugarske monarhije ima atraktivan izgled, alate boje, uz miran i hrabar karakter, a u to je doba vila namijenjena vojnim potrebama. Danas članovi Uzgojne udruge Gidran rade na njegovom priznanju kao hrvatske autohtone pasmine koja ima najbrojniju populaciju upravo u ovoj županiji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

O kao obuka. Pa iako je ove krajeve povijest na neki način vezala uz vojsku jer vas vjerojatno i riječ obuka uz nju veže, ipak danas govorimo o pripremama i treniranju za konjička natjecanja. Za njih je isto tako potrebna obuka i vrsna uvježbanost te povezanost jahača i njegovog konja. Na samo nekoliko kilometara od središta Bjelovara nalazi se Izletište i vinotočje Vinia, a upravo tu je smješten i istoimeni konjički klub, ali i jedini kamp u ovom dijelu Hrvatske. Možda ne znate kako iskoristiti ovo ljeto, a volite prirodu i životinje te bi voljeli osjetiti kao je to kampirati i zaspati pod zvijezdama uz pjesmu cvrčaka. Zašto onda ne bi ljeto iskoristili za upoznavanje novih prijatelja i učenje novih vještina, kao što je jahanje. Bilo da ste početnik ili već imate iskustva, licencirani treneri te jahači s dugogodišnjim iskustvom bit će tu uz vas da vam pokažu svu ljepotu ove divne povezanosti čovjeka i konja, koja je puno više od sporta. Ona je pravo prijateljstvo. Informirajte se na društvenim mrežama o terminima i možda ćete i vi jednom postizati sjajne rezultate na konjičkim natjecanjima kao i članovi Konjičkog kluba Vinia. Provedite ljeto u sedlu, istražujući bjelovarsko-bilogorski kraj #croatiafulloflife #CroatiaLongDistanceLove #TravelTomorrow #WeLoveLocal #turistickazajednicabilogorabjelovar #bjelovar #bilogora #explore #rurallife #visitbjelovar #visitbilogora #love #tradition #forest #health #future #cycling #horsebackriding #hiking #ruralescape

Objavu dijeli TZ Bilogora – Bjelovar (@tzbilogorabjelovar)


Konjički turizam i turističko jahanje relativno su slabo razvijeni u Hrvatskoj, a predstavljaju spoj ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i putovanjima, pa se može reći da je to stil života putem kojeg otkrivate prirodu, kulturu i baštinu turističkih mjesta. Ovaj projekt odličan je primjer kontinuiranog rada i ulaganja Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar u turističku ponudu i koji ima velikog potencijala da s daljnjim razvojem počne bilježiti izvrsne rezultate i pokazivati značajan turistički rast.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

A kao Arterija. Znate li onaj tihi titraj žile na ruci koju smo kao djeca nježno pritiskali da čujemo kako nam srce kuca i to nas je tako radovalo. Osjet bila rekao nam je kako je sve u redu i igrali smo se dalje. No, kakvo je bilo jedne zemlje, jednog naroda? Ono je možda skriveno u najprostranijoj hrvatskoj gori Bilogori koja se proteže od Prigorja prema slavonskim planinama. Bilo Bilogore su ljudi, sela, običaji. Sva bjelina platna i šuškava svila. Sve pjesme, napjevi i kola. Sve ono divno oku vidljivo i sve ono nevidljivo, ali sačuvano u našim pričama i legendama. Svi događaji burne prošlosti, življenje izazovne sadašnjosti i sa strepnjom, ali vjerom očekivana budućnost. I zato, kad krenete otkrivati Bilogoru, tamo gdje će vam biti najljepši vidici, najzelenija šuma, gdje vas netko prijateljski pozove za svoj stol, upravo na tom mjestu je najjače bilo Bilogore. Istražite prirodne ljepote najzelenijeg srca Hrvatske #croatiafulloflife #turistickazajednicabilogorabjelovar #bilogora #explore #bjelovar #tradition #WeLoveLocal #TravelTomorrow #travel #cycling #horseriding #hiking #visitbilogora #visitbjelovar #love #LongDistanceLove

Objavu dijeli TZ Bilogora – Bjelovar (@tzbilogorabjelovar)