U Nizozemskoj ima više bicikala nego što je stanovnika, a u gradovima poput Amsterdama i Haaga do 70% svih putovanja odvija se na biciklima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ALTUG GALIP (@kyrenian)

Nizozemski političari odavno su postali svjesni mnogih prednosti biciklizma i njihove prometne politike i mjere su prilagođene potrebama biciklista. U početku njihovi ciljevi nisu bili daleko ambiciozni, ideja je bila jednostavno zadržati bicikliste na biciklima, ali danas biciklizam je u Amsterdamu nadmašio vožnju u automobilima i ta se biciklistička mreža još uvijek širi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Amsterdam Gram (@amsterdam_gram)

Ako je vaš odgovor na ovo da mi ipak ne živimo u Amsterdamu, uzmite u obzir da je biciklizam dobar za vaše srce i mišiće i može poboljšati vaše hodanje, ravnotežu i penjanje stepenicama.

Kažu da kad jednom naučimo voziti bicikl to nikada više ne zaboravljamo, pa je možda vrijeme da se popnete na svoj bicikl i uživate u zdravstvenim blagodatima biciklizma i u pristiglom proljeću!

Neke od glavnih tjelesnih blagodati bicikliranja su sljedeće:

1. Dobro je zaglobove. Kad se sjednete na bicikl, težinu stavljate na zdjelicu, za razliku od hodanja, kada sva težina pada na noge, dakle odlično je za sve koji imaju bolove u zglobovima ili ukočenost obzirom na dob.

2. Guranje pedala spada u aerobni trening. Izvrsno je za vaše srce, mozak i krvne žile. Aerobna tjelovježba također pokreće oslobađanje endorfina, zbog kojih se u srcu možete osjećati mlado

3. Biciklizam gradi mišiće. U fazi snage okretanja pedala (donjeg udarca) koristite gluteus mišiće u stražnjici, kvadriceps u bedrima te mišiće listova. U fazi okretanja pedala prema gore koristite mišiće potkoljenice u stražnjem dijelu bedara i mišiće fleksore u prednjem dijelu kukova. Biciklizam djeluje i na druge mišiće. Koristite mišiće trbuha da se uravnotežite i ostanete uspravni, a mišiće ruku i ramena koristite dok držite volan.

4. Pomaže u svakodnevnim aktivnostima. Prednosti bicikliranja se prenose na ravnotežu, hodanje, stajanje, izdržljivost i penjanje stepenicama.

5. Pedaliranje gradi kosti. Aktivnosti otpora, poput guranja pedala, povlače mišiće, a zatim mišići povlače kost, što povećava gustoću kostiju. Nadamo se da ćete se odvažiti i sjesti ‘u sedlo’, vrijeme je divno.

Za sve vas koji ste mislili nabaviti bicikl, pogledali smo ponudu Pevexa i pronašli pregršt modela i za djecu i za odrasle. Nama se najviše dopada ženski gradski bicikl Patty i pravi proljetni SPRING GIULIA sa košaricom!

Cjelokupnu ponudu pogledajte ovdje.

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 28. travnja je Senka Rupčić Brekalo. Molimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!