Biti u sretnoj vezi ili braku je zaista nauka za sebe. Osim ljubavi zahtjeva puno predanosti, komunikacije i ponekad kompromisa. Na kvalitetnom odnosu, bilo u braku, prijateljstvu, poslu ili obitelji se mora uložiti i truda i volje. Potreban je trud s obje strane, a ne puko prepuštanje. Možda se u zadnje vrijeme s partnerom ne osjećate onoliko sretnima koliko biste željeli. Kada se radi o velikim promjenama ili izazovima, to je normalna i prolazna pojava. No, ako takva situacija traje već neko vrijeme bez očitih razloga, možda ste vi ili partner pribjegli toksičnim navikama i vrijeme je da ih promijenite.

Nerealna očekivanja

Ukoliko jako volite romantične komedije, naravno da si ne možete pomoći razmišljati o tome kako bi bilo da vaš suprug izvede strastvenu scenu iz posljednjeg filma koji ste gledali. No, on to najvjerojatnije nikada neće učiniti. Ali ima puno drugih stvari koje hoće – skuhati čaj kad ste bolesni, pitati kako je prošao izazovan razgovor na poslu, donijeti čokoladu kada je ne očekujete, preuzeti djecu na cijeli dan i slično. To su sve sitnice koje akumulirane kroz dane i godine puno znače. Puno više od jedne velike geste. Razmislite sami sa sobom što vam je zaista važno da dobivate od partnera, a ne što vam drugi nameću da biste trebali željeti.

Natjecanje

Vaš suprug, zaručnik ili dečko bi trebao biti vaš partner u punom smislu te riječi. Nikako ne suparnik. Ako se ulovite kako govorite stvari poput ‘ja sam jučer počistila cijeli stan, ti danas idi u kupovinu’ ili ‘prošlu subotu si cijeli dan gledao tekmu i nisam ništa rekla’ vjerojatno potajno u sebi vodite bodovanje. U ljubavnom odnosu igranje igrica je nešto što nikada ne biste trebali raditi, a ako već igrate – igrajte za isti tim!

Prevelika ovisnost jedan o drugome

Svaki čovjek bi trebao imati neki hobi, što voli raditi sam ili s drugima. I trebao bi biti u mogućnosti provoditi vrijeme sam sa sobom, bez stalne potrebe za društvom drugih. Ako vi ili vaš partner stalno očekujete da ste zajedno i da sve aktivnosti obavljate zajedno, s vremenom će doći do prezasićenosti i zamjeranja. Važno je da oboje imate život izvan vaše veze ili braka, čime stvarate uvijek nove teme za razgovor i “punite baterije”. Ne morate voljeti sve isto, a i ako jedan od vas nema hrabrosti reći da bi rado sam recimo popio kavu, na drugom je da to prepozna i stvori prostora za svačije vrijeme za sebe.

Način svađanja

Ako su u vašem odnosu prepiranja svakodnevnika  – to nikako nije dobro. Ako se nikada ne svađate – to isto nije dobro. Zdravi balans i zdrava rasprava (ne puka svađa!) temelj su svakog kvalitetnog odnosa. Važno je poštovati nekoliko pravila:

  • jednom kada ste riješili situaciju iz prošlosti, nemojte je više spominjati kada god vam se čini zgodno “izvući asa iz rukava”
  • prilikom svađe ili nakon nemojte koristiti pogrdne nazive
  • odustanite od ideje da morate uvijek biti u pravu
  • izbjegavajte magično “ti uvijek, ti nikad..” umjesto toga koristite izraze poput “ja mislim.., kada radiš to, ja se osjećam…”

Svatko od nas drugačije reagira i nekom je potrebno i nekoliko dana da neku informaciju procesira ili shvati svoju grešku. Važno je partneru dati prostora, jasno iskomunicirati svoje osjećaje i uvijek stavljati fokus na sebe. Riječi su moćne i važno je što govorite kada se svađate. Ako stalno prijetite da ćete ostaviti partnera, a nikada to ne učinite, s vremenom će vaše riječi izgubiti jačinu i nitko vas neće shvaćati ozbiljno. Odlučite što vam je važno i gdje podvlačite crtu i to jasno iskomunicirajte drugoj strani.

Uspoređivanje s drugim parovima

Danas je zaista lako više nego ikada misliti da su drugi sretniji, bogatiji i uspješniji od nas. Znate i sami po sebi da ćete na Instagram i Facebook staviti samo svoje najbolje izdanje i najljepše trenutke. Ostale ćete sačuvati za sebe. Upravo su takvi i drugi. Često se dogodi da par za kojeg ste mislili da je savršen nakon nekoliko godina veze jednostavno raskine, a vi u svom “nesavršenom i svadljivom” braku ni ne pomišljate na razlaz. Uvijek stavite fokus na sebe i svoj odnos jer to je jedino na što možete utjecati. Ako imate puno prijateljica, nemojte svima pričati o svojim problemima i svađama, odaberite jednu ako već morate, ali jedina osoba koja zaista može riješiti vaše nedoumice i ljutnju je ona osoba koja ih je i izazvala.

V.V.