Koliko ste puta čuli da vam netko kaže da se ‘prestanete grbiti’ ili da se uspravite? Iako kralježnica ima prirodnu zakrivljenost, svi imamo tendenciju ‘grbljenja’ prema naprijed. A ako već imate bolove i pritisak u leđima ili kralježnici, ako postanete svjesniji koliko se naginjete ili sjedite pod kutom, možete smanjiti daljnju štetu.

Evo pet savjeta koji će vam pomoći poboljšati držanje tijela jačanjem i ispravljanjem kralježnice.

1. Istegnite se odmah ujutro, prije nego što učinite bilo što drugo

S našim ludim, užurbanim životima i rasporedima, izgovori su postali samo još jedan dio naše uobičajene rutine. Posvećivanje nekoliko minuta svakog jutra osnovnoj rutini može imati velik utjecaj na to kako prolazi vaš dan i na to kako se osjeća i vaša kralježnica.

Istezanje ujutro sjajan je način za buđenje tijela. Napokon, cijelu ste noć bili na leđima – nadamo se barem 7 do 9 sati – tako da vaše tijelo žudi za nekim pokretom. Započnite s nekoliko laganih kotrljanja ramenima, a zatim prijeđite na dodire nožnih prstiju, nakon čega slijede uspravljeni zavoji. Završite svoju brzu rutinu potpunim istezanjem iznad glave.

2. Češće se isključite

Nedavno istraživanje pokazalo je da prosječna osoba dnevno gleda, tipka ili klika više od 2.617 puta! Štoviše, ovakvo saginjanje prema dolje može prouzročiti do 60 kilograma viška na vratnoj kralježnici.

Sama pomisao na isključivanje telefona može izazvati, pogotovo ako uvijek primate pozive i poruke zbog posla ili ako vaše dijete želi da vam pošalje poruku. No, stavljanje vašeg pametnog telefona na čekanje na nekoliko minuta na dan može učiniti veliku razliku. Počnite polako, poput zavjeta da ga nećete provjeravati tijekom radnog vremena ili da ga ne podižete dok trčite na traci.

3. Obratite pozornost na to kakvu obuću nosite

Stopala su osnova cijelog tijela. Nošenje širokih ili neudobnih cipela može izazvati pustoš u donjem dijelu leđa i kralježnici.

Dakle, dok se rješavate svojih otmjenih crvenih potpetica, onih slatkih ljetnih japanki, razmislite što novi par potpornih cipela može stvarno učiniti za vas. Posjetite ortopeda kako biste razgovarali o tome koje opcije mogu biti najbolje za vas i vašu kralježnicu.

4. Razmislite prije nego što sjednete

Nije tajna da većinu dana provodimo sjedeći. Od vožnje do posla, sjedenja na sastancima, ručka s prijateljima do opuštanja ispred televizora, sjedenje je postalo naša prirodna tendencija. Prekidanje ove navike može biti izazov, ali postavljanje podsjetnika na pametnom telefonu može vam dati poticaj za češće ustajanje tijekom dana.

Ne samo da koliko dugo sjedimo utječe na naše zdravlje kralježnice, već i na to kako sjedimo. Evo nekoliko uputa i podsjetnika za dobro držanje tijela:

Držite leđa pritisnuta na stolicu, a donji dio leđa skroz do nabora stolice. Pazite da vam se težina ravnomjerno rasporedi i da se ne naginjete ili zakrećete na jednu stranu. Noge neka stoje ravno na podu i izbjegavajte poziciju prekriženih nogu.

5. Vježbajte duboko disanje

Koliko često primjećujete dah? Ako ne prakticirate jogu ili meditaciju, odgovor je vjerojatno rijetko. Koliko duboko dišete i koliko ravno stoji kralježnica povezani su više nego što mislite. Kada sjedite, dijafragma vam je sužena. To vrši pritisak na vaša prsa dok udišete i izdišete. Ali kad stojite, sposobni ste disati kroz dijafragmu, produžujući i šireći kralježnicu i dopuštajući širenje gornjeg i donjeg dijela leđa.

Dublje disanje važno je ne samo za kralježnicu, već i za cjelokupno zdravlje. Istraživanja pokazuju da vam može pomoći da se osjećate opuštenije, smanjite stres i usredotočite se na pozitivne stvari u životu. Dakle, samo naprijed i pokušajte: Udahnite, zadržite i izdahnite.