Iako ovih mjeseci nigdje ne putujemo i najviše smo doma, to ne znači trošimo išta manje novaca, zar ne? Mnogi bi rekli – upravo suprotno! Uz bogatu online ponudu, ne moramo ni ići u trgovine iako su otvorene. A uz smanjenje plaća, troškove sakupljanja zaliha u pandemiji i božićne kupovine, mnogi od nas sve su tanjeg novčanika. I dok jedva čekate kraj ove godine, pročitajte naše savjete o tome kako živjeti bolje i bogatije u sljedećoj!

Uštedite na pripremi hrane

Iako restorani ne rade, veliki je izbor onih koji nude dostavu kod kuće. Primamljivo je i jednostavno naručiti nekoliko dana za redom dostavu, no za cijenu jednog plaćenog ručka možete napraviti jelo i za nekoliko dana. Naravno da se nekada želite i morate počastiti, no ako vam je to dnevna ili tjedna navika koju si sve teže možete priuštiti, vrijeme je za promjene. Iskusne domaćice savjetuju da nedjeljom potrošite sve što je pred istekom roka i složite popis kupovine namirnica za naredni tjedan kao i tip obroka. Ovisno o tome koliko vas je u kućanstvu, 1 – 2 kg piletine može biti za nekoliko obroka – paprikaš, tortilje, pileća salata..

Sagledajte svoje mjesečne obaveze

Ukoliko ste primjetili da su vam se životne navike promijenile, nemojte biti robovi onih starih. Ako više ne gledate TV već Netflix ili slični kanal, otkažite kabelsku pretplatu. Proučite i koje režije možete smanjiti ili se prabaciti na povoljnijeg operatera. To posebice vrijedi za mobilnu pretplatu ili bonove. Pogledajte što dobijete za svoj novac i odgovara li vam to u potpunosti. Pogledajte i koje trajne naloge imate, možda je vrijeme da neke zatvorite. Smanjenju osnovnih režija pridonosi i očuvanje aparata. Redovito čistite hladnjak i zamrzivač kako ne bi trošio više energije nego je potrebno. Ugasite svijetlo ako niste u sobi i isključite grijanje ako provjetrujete prostoriju. Suđe i veš možete prati iza 21h kada je struja povoljnija. Ako pijete kupovnu vodu možda možete nabaviti filter i tako uštedjeti.

Kupujte rabljeno!

Ovaj trend zadnjih godina sve je popularniji i ne odnosi se više samo na odjeću. Rabljene možete kupovati i aparate i druge potrepštine ili se mijenjati sa onima kojima više ne trebaju. Nekoliko je takvih lokalnih grupa na Facebook- u i ne, nisu namijenjene socijalnim slučajevima nego svima koji imaju nešto što im ne treba, a potražuju nešto drugo. Učlanite se u takve zajednice, puno ćete uštedjeti i riješiti se onoga što vama ne treba.

Besplatna zabava

Puno toga možete samostalno napraviti – poput igračke za psa (potrebna vam je hulahopka u koju ste stavili lopticu), isto tako i igračke za bebe – u prozirnu vrećicu stavite suhu rižu, grah, sjemenke.. Na nekim stvarima zaista možete uštedjeti, posebice ako nisu nešto što ćete dugoročno koristiti. Knjige umjesto kupnje posudite u knjižnici i jako važno – kada nešto kupujete što više koristite gotovinu kako ne biste zapeli u peglanju kartica jer je tada teže voditi računa o potrošnji i lakše ući u minuse, rate..

Odnos prema novcu

Važno je naći balans između potrošnje i štednje. Ova godina pokazala je koliko primanja mogu biti neizvjesna i nestabilna, no to ne znači da morate postati osoba koja o svakoj kupnji razmišlja 3 dana. Probajte naći dodatne izvore prihoda i smanjiti potrošnju malo po malo kako bi kroz određeni period stvorili dodatnu ušteđevinu. No, nemojte u potpunosti odustati od sitnica koje vi ili vaši ukućani vole. Odredite dan u tjednu ili u 2 tjedna kada ćete i jesti vani i otići u kino i mali shopping. Život je stvoren za uživanje, a ne grčevito razmišljanje o novcu. Budite zahvalni na onome što imate i stalno stavljajte fokus na to (dom, obitelj, zdravlje, posao, auto..)