Ljubomora je, poput bijesa, ono što je poznato kao sekundarna emocija, po tome što se pojavljuje kao odgovor na drugu dublju emociju koja se nalazi ispod nje. Ako pratite svoju ljubomoru i pitate je zašto vas je došla posjetiti, ispod ćete obično naći osjećaj povrijeđenosti ili strah da će vas partner povrijediti.
Evo primjera koji se temelji na strahu:

‘Osjećam ljubomoru jer se moj dečko brine o svojoj prijateljici. Zašto me to muči? Jer dio mene se boji da će ona prijeći s njim granicu i ugroziti našu vezu.

Da li mi je partner ikad dao razloga da sumnjam u njega? Ne.
Vjerujem svom partneru, znam da me voli i znam da se nemam zbog čega brinuti. Trebala bih mu dati do znanja kako se osjećam, kako bih uklonila tu prepreku među nama. “

Ako vaša ljubomora ukazuje na staru nerazriješenu bol zbog prošlih iskustava, tada se to treba riješiti.
Imate pravo tražiti da se stvari promijene tako da se osjećate sigurnije u svojoj vezi.

Ovo su dva načina na koja vaša ljubomora može uništiti vašu vezu.
1. Faktor ludosti

Ponašanje s ljutim ispadima i sumnjivim ispitivanjima može vas učiniti da izgledate psihotični prema svom partneru. Što su nedužniji u stvari, to je vaše ponašanje lošije.

Intenzivna ljubomora je ružna i zastrašujuća. Manjak povjerenja može značiti kraj veze. Povjerenje je jedan od glavnih čimbenika zdravog odnosa. Bez povjerenja, svaki odnos se urušava.

Destruktivna ljubomora proizlazi iz nesigurnosti i / ili potrebe da se kontrolira druga osoba.

2. Samoispunjavajuće proročanstvo

Drugi nepoželjni ishod ove razine nepovjerenja je potencijal da postane samoispunjavajuće proročanstvo.

Ako se u nekoga uvijek sumnja bez obzira na to koliko bili nevini, smatrat će da je beskorisno pokušati dokazati svoju nevinost. I mnogi ljudi tada zauzimaju stav, ‘Ako već moram biti kriv, možda bih se mogao upustiti u igru.’

Možda su vaše sumnje bile potaknute nekom promjenom u ponašanju ili stavu od strane vašeg partnera. Ili su ljubomorni osjećaji započeli zato što ste se osjećali pomalo nesigurno ili osjećali udaljenost.

Bilo kako bilo, komunikacija je ključ za pronalaženje rješenja.
Postoji samo jedan način da se poprave stvari. Morate prestati pretpostavljati najgore i prestati pokušavati otkriti ‘misteriozne tragove’. Trebate postavljati pitanja. Odatle možete pronaći odgovarajuće rješenje problema ako problem zaista postoji.

Dakle, ako želite spasiti svoju vezu od ljubomore, evo četiri načina da je ukrotite.
1. Pronađite dokaze
2. Razgovarajte
3. Postavite granice
4. Odvojite vrijeme jedno za drugo