Gradska knjižnica u Rijeci bila je domaćin promocije zbirke priča „Samo da sve dobro prođe“ autorice Aleksandre Filipović koju opisuju kao novi važan ženski glas u hrvatskoj književnosti.

Book blogerica Tamara Štiglić Vodopić rekla je da su priče u zbirci istovremeno humoristične i tužne, te da je između korica prepoznala grad Rijeku, temperament i duh grada i njegovih stanovnika. „Iako su kratke priče zaista kratke (uglavnom imaju po dvije stranice), one su različite i karakterizira ih istančan i upečatljiv stil, a čitatelj se s njima može povezati i u njima proživjeti neka svoja iskustva“, rekla je Štiglić Vodopić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by marko hadjur (@joey_pitt)

Urednik izdanja Andrija Škare rekao je da se u zbirci nalaze 22 kratke priče u kojima je jasno vidljivo da autorica perfektno vlada formom. „Kratke priče ne dopuštaju razbacivanje riječima, one moraju biti na svome mjestu. Filipović se u ovoj knjizi igra čitateljevim emocijama i to na veoma promišljen način, a ako joj dopustite, promijenit će vam način na koji doživljavate svijet“, rekao je Škare.

Prije nego što je napisala ovu zbirku kratkih priča, Aleksandra Filipović objavila je roman „Rizik od proljetnog mraza“ 2020. godine. Na pitanje moderatora Marka Hadjura je li joj bilo teško okrenuti se kratkoj formi nakon romana, autorica se osvrnula i na svoje prošle radove.

Prvo sam prešla na poeziju. Onda sam opet trebala promjenu i vratila se prozi. Bilo je možda zahtjevno na početku, jer sam krenula pisati za natječaje koji zahtijevaju određen broj znakova, a to je baš teško. Ali jednom kad se ušaltaš u ritam, onda ta kratkoća dođe prirodno”, objasnila je Filipović.

Govoreći o zbirci, autorica je rekla kako ima želju da se čitatelji povežu s njezinim pričama, a nada se da će ih navesti na razmišljanje. „Nadam se da će čitatelj nešto naučiti. Dosta u zbirci pišem o nasilju. Većina ljudi upoznata je s fizičkim nasiljem, a za druga smo često kao društvo slijepi. Voljela bi da osvijestimo što se događa oko nas“, zaključila je Filipović.

Štiglić Vodopić dodaje da je zbirku doživjela vrlo privatno, jer, za razliku od stranih autora i njihovih priča, u tekstovima domaćih autora čitatelji mogu lakše prepoznati sebe, ljude iz njihovih života, ali i mjesta na kojima su bili.

Zbirka „Samo da sve dobro prođe“ objavljena je u Mozaikovoj zbirci Bura, koja okuplja etablirane i nove autore hrvatske književnosti. Urednik knjiga unutar biblioteke Bura Andrija Škare kaže da je zbirka specifična po tome što autorica često piše iz dječje perspektive, ali da njezini likovi nisu infantilni jer imaju zreo pogled na svijet.

Govoreći o ilustracijama, Škare dodaje da je Klasja Habjan maestralno ilustrirala priče, a njezini likovi simboliziraju ljude iz priča, njihove sudbine i terete.