Prvih nekoliko mjeseci bilo je lijepo raditi od doma i uživati u višku slobodnog vremena, zar ne? No, kako mjeseci prolaze uviđamo koliko toga propuštamo zbog karantene i ograničenosti kretanja. Čak i oni koji ne vole previše putovati, sada bi dali sve da mogu barem do Slovenije na kratki izlet. Mi smo složili bucket listu mjesta koja vrijedi posjetiti kada se stanje popravi.

Ohrid, Sjeverna Makedonija


I dalje ćemo težiti posjetiti ona mjesta gdje možemo držati distancu od drugih turista, a Ohrid je prepun predivne prirode i skrivenih ulica gdje možete istraživati mjesto po svom guštu. Ovaj grad na jugozapadu Sjeverne Makedonije najpoznatiji je po jezeru koji ima predivnu šetnicu uz samu obalu. Početna točka je centar mjesta, a krajnja vodi do crkve sv. Jovana Kaneoa. Svi kažu da je osjećaj kao na moru, a sam grad proglašen je Svjetskom baštinom i nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom. Ohrid je i prilično povoljan grad pa će gurmani moći uživati u gastro delicijama u brojnim restoranima po malim cijenama. Otkrit ćemo vam i jednu tajnu: lokalni stanovnici tvrde da je zalazak sunca ispred crkve sv. Jovana nešto najljepše što ćete doživjeti. Javite nam dojmove!

Amsterdam i biser u blizini


Amsterdam je grad u koji se uvijek rado vraćam, jer uvijek postoji još jedna predivna ulica ili kanal koji nisam obišla. Nažalost grad se često povezuje s drogom i prostitucijom, no on pruža puno više od toga. Predivna priroda, mnoštvo muzeja i restorana, a sve je lako dostupno bez javnog prijevoza. I dok turisti često posjete i Haag ili Rotterdam, grad koji mi preporučujemo da pogledate je i Giethoorn. Šarmantni gradić koji više izgleda kao filmski set. Super je destinacija za jednodnevni izlet vlakom ili busom. U gradiću živi svega 2.620 ljudi, a auto je nešto što ćete rijetko vidjeti na ulicama. Ukoliko se želite stopiti s prirodom i maknuti od gradske buke, ovo je pravo mjesto. Naime, grad je najbolje obići gondolom ili malim brodićem, a čak i oni imaju ugrađene tihe motore kako bi se održala idila mjesta a glavna buka prepustila patkama i pticama.

Annecy, Francuska

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Would you go to Annecy for your Vacation ✈️

Objavu dijeli Annecy France Photograpie (@annecyphotograpie)


Ovaj gradić našao se u top 5 skrivenih gradova Europe prema TripAdvisoru. Lokacija je idealna za produženi vikend, a smješten u okruženju Alpi pruža poseban doživljaj, posebice u ljetnim mjesecima. Grad još nazivaju i Venecijom u Alpama zbog romantičnog scenarija. Za parove je obavezan posjet Mostu zaljubljenih, a turiste obično oduševi muzej koji je bio nekadašnji zatvor te hotel Palais Imperiale iz 20. stoljeća u kojem su odsjedali Churchill, Edith Piaf i Charlie Chaplin. Isplati se otići malo i izvan grada, točnije 10 km dalje gdje se nalazi Ies Gorges du Fier – kanjon sa predivnom šetnicom uklesanom u stijenama koje se nalaze čak 25 metara iznad vode. Vrijedi to doživjeti!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Voudriez-vous y aller❤️

Objavu dijeli Annecy France Photograpie (@annecyphotograpie)

Maja Kos