Bez obzira volite li ili ne volite akcijske filmove, za Nemoguću misiju ste zasigurno čuli. Kako i ne bi kada je riječ o jednoj od najuspješnijih i najdugovječnijih filmskih franšiza svih vremena koja je već itekako popularnog Toma Cruisea vinula u sam vrh najplaćenijih i najtraženijih holivudskih glumaca svoje generacije. O spomenutim filmovima se već dosta toga zna i mnogo se pisalo otkako je 1996. godine snimljen prvi nastavak Nemoguće misije, no možda ipak ne znate baš sve…

  1. Jednu od najpoznatijih scena filmske franšize Nemoguća misija u kojoj se glavni lik Ethan Hunt spušta sa stropa te potom u prostoriji lebdi privezan za sajlu na samo nekoliko centimetara iznad tla Tom Cruise je morao snimati iznova i iznova. Razlog? Cruiseova glava je prilikom naglog zaustavljanja neprestano udarala u pod. Kako bi riješili problem balansa Cruise je u svoje cipele stavio nekoliko novčića što je težinu nogu i glave učinilo gotovo jednakima te spriječilo daljnje udaranje njegove glave o pod.
  2. Možda će vam zvučati nevjerojatno, ali u prvom nastavku Nemoguće misije glavni junak nije ispalio nijedan metak niti je snimljena klasična scena pucačine koja je gotovo neizostavna u svim popularnim akcijskim filmovima. Tijekom filma je ispaljeno tek pet metaka.
  3. Tom Cruise je mnogima poznat kao glumac koji sam izvodi veliku većinu adrenalinskih scena jer želi da su filmovi u kojima glumi što je moguće autentičniji. Zbog uloge Ethana Hunta Cruise se, između ostalog, popeo na toranj Burj Khalifa, najvišu građevinu na svijetu, visio je s aviona u zraku u Nemogućoj misiji: Odmetnuti, u jednoj od scena u kojoj se izbliza vidi oštrica u blizini njegova oka je inzistirao da nož radi autentičnosti bude pravi, a ne rekvizit, a scena u kojoj visi sa stijene u Dead Horse Pointu u američkoj saveznoj državi Utah je sada već legendarna.
  4. S obzirom na to da je produkcija trećeg nastavka Nemoguće misije privukla čitavu masu znatiželjnih pogleda na ulicama Italije gdje se snimao film, a da je u isto vrijeme njegova radnja morala ostati tajna, odlučeno je da se napraviti potpuno drugi, zapravo lažni set koji će skrenuti pažnju znatiželjnika i medija. Zaposleno je nekoliko djevojaka u bikinijima i nekoliko starijih žena odjevenih u odore časnih sestara koje su se pretvarale da snimaju scene za nadolazeći film dok je u isto vrijeme glavni, stvarni set nesmetano mogao nastaviti sa svojim poslom.
  5. Osim što je kao klinac bio veliki obožavatelj serije Nemoguća misija, Tom Cruise je želio snimiti film zbog svih silnih gadgeta koje koristi glavni lik. Kako je sam rekao ”Opet sam se osjećao kao da imam deset godina i pitao sam se što bi gledateljima bilo najzanimljivije vidjeti na filmu?”.
  6. Pripremajući scenarij za prvi nastavak Nemoguće misije Tom Cruise je prvotno radio s legendarnim redateljem Sydneyem Pollackom da bi na koncu film režirao Brian de Palma koji je prvo osmislio brojne akcijske scene prema kojima su scenaristi morali pisati dijaloge i samu radnju filma.
  7. U nastavku pod nazivom Nemoguća misija: Protokol Duh Ethan Hunt koristi šifru 070362 kako bi putem telefonske govornice otkrio saznao koja mu je sljedeća misija. Brojevi nisu slučajni, već označavaju datum i godinu rođenja Toma Cruisea, 7. ožujka 1962. godine.
  8. Filmovi su snimani na brojnim lokacijama diljem svijeta. Redatelj Brian de Palma je inzistirao da se dio Nemoguće misije snima u Pragu koji nakon raspada Čehoslovačke nije imao priliku ugostiti veliku holivudsku produkciju. Prvi nastavak franšize je sniman djelom i u Londonu, dok su ostali nastavci snimani u Australiji, Šangaju, Berlinu, Italiji, Dubaiju, Moskvi, Budimpešti i drugdje.
  9. Zbog pandemije su premijere sedmog i osmog nastavka Nemoguće misije odgođene za kraj 2021. godine, odnosno za 2022. godinu. Glavni glumac Tom Cruise će tada napuniti 60 godina života i moći će reći da u ovoj uspješnoj filmskog franšizi glumi četvrt stoljeća.
  10. I na samome kraju, ono što je u Terminatoru ”I’ll be back’ to je u Nemogućoj misiji ”This message will self-destruct”.

Ako ste od onih koji još nisu pogledali filmove iz franšize Nemoguća misija ili ih jednostavno obožavate i nikada ne propuštate priliku ponovno ih pogledati sigurno će vas obradovati najava filmova u studenom na kanalu FOX Movies. Filmove ćete moći gledati prema rasporedu: ”Nemoguća misija” u nedjelju 7. studenog u 22:00 h, ”Nemoguća misija III” u nedjelju 14. studenog u 22:00 h, te ”Nemoguća misija: Odmetnuti” u nedjelju, 21. studenog u 22:00 h.