29. studenoga 2022. – Legendarna priča Agathe Christie oživljava u ovoj miniseriji koju je režirao Julian Jarrold (Priča o Jane Austen, Opake čizme), a glavne uloge tumače Toby Jones (Dečko, dama, kralj, špijun; Igre gladi), Andrea Riseborough (Birdman, Zaborav), Kim Catrall (Seks i grad) i Billy Howle (Na plaži Chesil). Ova trodijelna serija, koju premijerno možete pogledati 7. prosinca u 21 h na programu Epic Drama, donosi zanimljivu i relevantnu priču o prevari, požudi i, iznad svega, ljubavi. U ovom ćemo članku predstaviti zanimljive činjenice o kratkoj priči, predstavi i njihovim adaptacijama.

  1. Priča Svjedok optužbe objavljena je 31. siječnja 1925. godine u popularnom tjedniku Flynn’s. Izvorni naslov glasio je Izdajničke ruke. Godine 1933. priča je prvi put u Velikoj Britaniji objavljena pod naslovom Svjedok optužbe, i to kao dio zbirke priča Gonič smrti. U SAD-u je ta zbirka nosila naslov Svjedok optužbe i druge priče, što pokazuje važnost toga djela.
  2. Christie je svoju priču poslije adaptirala i za kazalište. Predstava je premijerno izvedena u Londonu 28. listopada 1953. godine u kazalištu Winter Garden. Predstava je dobila izvanredne kritike, a najviše je hvaljen neočekivani završetak. I danas se smatra jednom od najboljih kriminalističkih priča svih vremena, pa nije iznenađenje što je tu dramu Udruga američkih pisaca detektivskih priča 1995. godine uvrstila na svoj popis 100 najboljih detektivskih djela svih vremena.
  3. Predstava je ubrzo postavljena i na Broadwayju u New Yorku, gdje je premijeru imala 16. prosinca 1954. godine. Bila je toliko uspješna da je izvedena 645 puta, posljednji put 30. lipnja 1956. godine.
  4. Na ideju da se priča prenese na kazališnu pozornicu nije došla sama Christie. Na to ju je nagovorio kazališni producent Peter Saunders. Nakraju se bacila na posao i za samo tri tjedna napisala dramu, u kojoj je izmijenila imena nekih likova, dodala jedan novi lik te promijenila završetak priče. Naime, Christie je s vremenom bila sve nezadovoljnija naglim završetkom izvorne priče te je smatrala da je za pozornicu primjereniji uljepšani, teatralniji završetak.
  5. Kraj je promijenjen i iz još jednog razloga: Christie je smatrala da je previše depresivan. Treba imati na umu da je Svjedok optužbe jedno od rijetkih djela Agathe Christie u kojima ubojica izbjegava kaznu. Nekažnjavanje tako brutalnog zločina bilo je u ono vrijeme nezamislivo – barem u predstavama i na filmu.
  6. Godina 1957. donijela je i prvu filmsku ekranizaciju drame. Režije se prihvatio veliki Billy Wilder, a u filmu su, između ostalih, glumili Marlene Dietrich i Charles Laughton. Film je nominiran za šest Oscara, uključujući i za najbolji film, no Marlene Dietrich nije bila među nominiranima. To ju je duboko razočaralo jer je smatrala da je to jedna od najvećih uloga njezine karijere; u filmu je nosila vlasulju i tešku šminku. Štoviše, čak se podvrgnula i plastičnoj operaciji – toliko je bila predana svojoj ulozi. Autori filma željeli su pokazati i slave noge Marlene Dietrich, pa su ubacili cijelu jednu scenu masovne tučnjave, sa 145 statista i 38 kaskadera, što ih je stajalo 90.000 dolara.
  7. Film je bio golem hit i kod publike i kod kritike. Čak je i Christie rekla da je to jedini film snimljen po njezinim pričama koji joj se svidio. Redatelj Alfred Hitchcock je rekao: „Mnogi mi govore koliko im se sviđa Svjedok optužbe“. Naime, mislili su da ga je on režirao. Doista, nema većeg priznanja od toga.
  8. Nova miniserija u produkciji BBC-ja, koju prikazuje Epic Drama, prva je ekranizacija temeljena na izvornoj kratkoj priči, tako da zadržava svoj turobni svršetak što bi moglo iznenaditi mnoge gledatelje.
  9. Sarah Phelps, koja je napisala scenarij za BBC-jevu verziju, smatrala je da je najveći izazov izvorne priče činjenica što je toliko kratka, duga samo dvadeset stranica. Stoga je morala iskoristiti rijetke opise i pojedinosti kako bi izgradila svoje likove. Na primjer, u knjizi se samo spominje da John Mayhew kašlje, pa je morala razraditi tu pojedinost i oko nje stvoriti cijeli jedan svijet. „Najviše sam uživala u tome jer sam mogla biti kreativna i unijeti sebe u priču“, rekla je u intervjuu.
  10. Phelps kaže da je najzanimljiviji aspekt priča Agathe Christie činjenica što su to detektivske priče i psihološki trileri, ali i da puno toga govore o svojem vremenu. Ne pokušavaju se podrobnije baviti poviješću, no izazovi i pritisci toga doba lako su mogli navesti nekoga da počini zločin. Svjedok optužbe događa se pet ili šest godina nakon Prvoga svjetskog rata, a traume tog sukoba i dalje kolaju venama svih likova.

Takvo ozračje i kontekst uključeni su i u novu ekranizaciju jedne od najboljih detektivskih priča svih vremena koja, prema Daily Telegraphu, odražava i naša vrijeme. Najvjerniju adaptaciju Svjedoka optužbe premijerno pogledajte 7. prosinca na programu Epic Drama.

Za više informacija o programu Epic Drama, posjetite www.epicdrama.hr

Pratite nas na:

https://www.facebook.com/EpicDramaHR

https://www.instagram.com/epicdramahr/