San i radni elan usko su povezani

san, radni elan

Da biste bili spremni za svakodnevne obaveze, potrebno je biti odmoran. Dobar san jedan je od glavnih preduvjeta za kvalitetan život. Kako bi srce funkcioniralo svojim punim kapacitetom za različite starosne dobi potrebna su drugačija vremena za spavanje. Istraživanje se posvetilo ženama, mada je i kod muškaraca vrlo slično. I oni imaju sve životne faze, pa tako i tzv ‘muški klimaks’.

Tinejdžerkama i učenicama srednje škole u prosjeku potrebno je između osam i deset sati sna, ali ništa im neće biti ako odspavaju sat duže ili kraće. Konstantna upotreba mobilnih telefona i interneta može smanjiti sposobnost tijela da utone u kvalitetan i dobar san, zato je važno da sve električne sprave u sobi isključite sat prije spavanja. U ovom periodu djevojke uče, društveno su aktivne, što utječe na san. Znanstveno je dokazano da je mnogo bolje ranije otići na spavanje nego učiti do kasno u noć, iako je neko noćna ptica.

Osobama između 18 i 25 godina potrebno je sedam do devet sati sna. Raspoloženje i svakodnevne aktivnosti povezani s nedostatkom sna. Osobe koje studiraju ili rade, uzrasta od 18 do 25 godina, trebale bi spavati sedam do devet sati. Nije preporučljivo da budete izloženi jakom svjetlu i vodite ozbiljan razgovor prije odlaska u krevet. Isto tako, trebali biste smanjiti količinu kofeina nakon ručka, jer kava satima ostaje u našem organizmu.

Žene između 25 i 50 godina trebaju spavati između sedam i devet sati. Bez obzira na poslove i obaveze koje nose djeca, mame moraju pronaći način da kvalitetno odspavaju. U suprotnom, mogu naškoditi svom zdravlju, dobiti na kilaži, kardiovaskularne probleme i česte prehlade.

Žene starije od 50 godina mogu ostati zdrave i odmorne sa sedam ili osam sati sna. Manjak sna može izazvati brojne probleme. Kronična neispavanost usko povezana s depresijom, promjenama na koži ili bilo kojim kožnim problemom, jer se koža regenerira upravo tokom sna. San ima važnu ulogu za mentalno i fizičko zdravlje. Spavanjem pružate tijelu prijeko potreban odmor, a vaš mozak “puni baterije” nakon napornog dana.

Iako starije osobe imaju lakši san nego kada su bile mlađe, ne znači da zbog te činjenice trebaju spavati manje. Odrasli koji se pridržavaju pravila od sedam sati spavanja imaju nižu stopu smrtnosti od onih koji spavaju mnogo više ili mnogo manje.

Desetak minuta prije spavanja prakticirajte lagane joga pokrete, koji će pomoći tijelu da se opusti. U suštini, dovoljno je da legnete na leđa i da noge podignete uza zid. Ne samo da tako poboljšavate cirkulaciju nego signalizirate parasimpatetičkom živčanom sistemu da se odmara. Kada vaše tijelo uđe u mirno stanje, bolje ćete se odmoriti.

Hlađenje tijela i pripremanje uma i tijela za spavanje je ključno, a kako ćete to uraditi je vaš izbor. Možete se okupati, upaliti mirišljave svjećice, popiti biljni čaj, čitati knjigu…

Što god da izaberete za opuštanje, budite prisutni u tom trenutku opuštanja i znajte da ste zaslužili to vrijeme. Pomoći će i umjereno duboko ritmično disanje bez misli, samo s vizualizacijom udaha i izdaha.

Dakako, ima pregršt tehnika opuštanja, pa izaberite onu koja vam prije spavanja najbolje opušta tijelo i nakon koje imate dobar i dovoljno dugačak san.

Ako ste probleme ostavili ispred vrata spavaće sobe u jutro ćete se sigurno probuditi odmorni i svježi za novi dan pred vama.

M.Z.

Midas Widget

Ostavite komentar