Znate li da ožiljak od carskog reza može biti uzrokom bolova u leđima?

Dok čitate ovaj tekst osvijestite položaj Vaših ruku i nogu bez da pogledate u njih, osvijestite položaj trupa i glave. Znate li gdje se točno nalaze u prostoru? Jeste li ikada razmišljali kako znate točan položaj svojih udova bez da imate vizualnu informaciju? Od kuda dolaze te informacije u Vaš mozak?

Odgovor je: proprioceptori. To su stanice koje nam u svakom trenutku daju informaciju o položaju našeg tijela. Čitav naš život, svake sekunde naš mozak obrađuje milijune informacija koje konstantno dobiva iz našeg tijela bez da smo toga svjesni. Proprioceptori se nalaze u našoj koži, tetivama, mišićima, zglobnoj kapsuli i okolnim tkivima. Nalaze se gotovo u svakom dijelu tijela. Svi ti receptori skladno rade i informiraju mozak o našem tijelu te zajedno sa lokomotornim sustavom omogućuju kretanje. No, mogu li se proprioceptori oštetiti, te što se tada događa i kako naše tijelo funkcionira u tim situacijama?

Svaka fizička trauma ostavlja neki oblik ”zapisa” na našem tijelu, pa tako i u mozgu. Kada kirurg operira pacijenta, ostaje ožiljak. Taj ožiljak je zapravo malo drugačije tkivo nego ono kakvo je bilo prije operacije. To tkivo je fibrozno, manje elastično od zdravog tkiva, ali ono što je možda najvažnije, nema proprioceptora. Ako tkivo nema proprioceptora, znači da do mozga ne dolazi informacija o tom tkivu, što za posljedicu ima ”crne rupe” u ”motoričkoj mapi”. Pojednostavljeno rečeno, mozak ne zna upravljati razrezanim tkivom. Sva tkiva su međusobno povezana i jedna drugima prosljeđuju informaciju sve do centralnog živčanog sustava. Stoga, ožiljci na našem tijelu stvaraju mišićni disbalans jer ih mozak ne zna prepoznati budući da nema prijenosa informacije. NO, to ne znači da mišići atrofiraju! Jednostavno ih mozak ne zna pravilno uključiti u akciju.

A što sa malim ožiljcima? Npr. Skidanje manjih madeža, artroskopija koljena, itd. ”To su samo mali nevažni rezići.” ”Bio sam na toaleti koljena. Imam samo 2 mala reza pa to nisam spomenuo/la na pregledu.” ”Oh pa to sam operirao kao dijete, prije 30 godina” Ovakve stvari slušam gotovo svakodnevno. Ožiljak može napraviti disfunkciju bez obzira koliko je star, velik i koliko su duboko u tkivo morali ući. Isto tako nije nužno da će ožiljak napraviti disfunkciju. Neke ožiljke tijelo uspije kompenzirati pa stvar funkcionira, ali kada primjetim ožiljak, on je prvi na redu za testiranje.

Primjerice ožiljak od operacije slijepog crijeva koju ste imali prije 30 godina APSOLUTNO može uzrokovati bol leđa koju imate danas. Ovo je samo jedan od primjera. Često se u praksi susrećemo sa ženama koje pate od bolova u leđima, protruzija diska, itd., a rodile su carskim rezom prije x godina. Pa zašto leđa bole ako je nešto na trbuhu razrezano????

Odgovor je jednostavan. Onog trena kada je trbuh razrezan, stabilizacijski sustav vašeg tijela je narušen. Trbušna preša koja bi trebala držati naš trup stabilnim, ne može se aktivirati, jer zbog ožiljka mozak nema pravilnu informaciju. Dakle, ako sa prednje strane trupa nemate dobru aktivnost, onda će stražnji dio trupa (leđa) raditi duplo! Na taj način pritisak na zglobove i diskove u kralježnici biti će mnogo veći, a i muskulatura leđa biti će puno napetija jer konstantno mora raditi posao drugih mišića! No, ne samo da ožiljak radi problem na razrezanim mišićima, već često ako se radi o rezu trbušne šupljine, javljaju se problemi probavnog trakta kao što je opstipacija, osjećaj smjetnji u mokraćnom traktu, itd.

Testiranje ožiljaka i funkcije mišića potpuno je bezbolno, a testovi se izvode manualno.

Ukoliko se pronađe disfunkcija povezana s ožiljkom, radi se tretman ožiljka u kombinaciji sa vježbama aktivacije disfunkcionalne muskulature i integracijom u funkcionalni pokret.

Iako rješavanje disfunkcije uzrokovane ožiljkom nekada zna potrajati nešto duže (nekoliko tjedana, ovisno veličini i dubini ožiljka), rezultati će Vas ugodno iznenaditi. Radom na ožiljkastom tkivu možete vratiti kontrolu nad vašim tijelom i riješiti problem koji Vas muči duže vrijeme.

Autor teksta: Matija Rajnović, Mag. Physioth.

Svoj termin dogovori u specijalističkom centru za dijagnostiku, rehabilitaciju i sport Body BalanceVlasnik centra je g. Velibor Viboh, dugogodišnji službeni fizioterapeut Borne Ćorića i od ove sezone službeni fizioterapeut Hrvatske teniske reprezentacije te fizioterapeut tenisačima, boksačima i gimnastičarima na Olimpijskim igrama u Riju. U centru rade visoko školovani fizioterapeuti koji pokrivaju cjelokupan spektar osnovnih i specijalnih fizioterapijskih tehnika, kineziologa, instruktorica joge i shiatsu praktičarka, a centar također surađuje sa liječnicima ortopedima, kiropraktičarima, nutricionistima i savjetnicima o zdravoj prehrani.

19 Komentara on this article. Feel free to join this conversation.

 1. Ana Lasić 08/23/2017 u 7:55 - Reply

  Zanimljiva informacija i članak 🙂

 2. Goga 08/23/2017 u 8:04 - Reply

  Vrlo zanimljiv clanak.Ni u snu nisam mislila da ostavlja takav ucinak na tijelo.

 3. Karolina Tušek 08/23/2017 u 8:04 - Reply

  Zanimljiv članak, nikad ne bih povezala bolove sa starim ožiljcima. Imam takav slučaj i u obitelji i s mamom i bakom koje također bole leđa. Eto saznali smo nešto novo 🙂

 4. Sanja 08/23/2017 u 8:18 - Reply

  Vrlo zanimljiv clanak čitajući ga saznala sam neke informacije o kojima stvarno nisam imala pojma. Nisam jednostavno mogla vjerovati da i onaj mali najbanalniji oziljak moze imati takve posljedice.

 5. Suzana 08/23/2017 u 8:24 - Reply

  Zanimljivo 😉

 6. Ina 08/23/2017 u 8:29 - Reply

  Članak mi se stvarno jako svidio jer je zanimljiv i nadasve poučan. Svakako ću upoznati i ostatak obitelji s ovim specijalističkim centrom.

 7. Ljubica 08/23/2017 u 8:44 - Reply

  Iznenađena sam nisam nikad čula što ožiljak može izazvati.Stvarno dobar članak.

 8. Ivana 08/23/2017 u 9:01 - Reply

  Wao, bas zanimljivo.Ne bih nikad ni pomislila da oziljak moze imati toliki utjecaj.

 9. Marijana 08/23/2017 u 9:20 - Reply

  Hvala na super tekstu,dobro je znati 🙂 moju mamu uzasno bole ledja,ali od previse posla,bolovi su neizdrzljivi,masiram ju,pokusali smo i sa flasterima,malkoc bude bolje,ali neznam sa cime vise da ublazimo bolove :/ starijih oziljaka nemamo,imam samo kada sam kao dijete padala izubijana su mi koljena i ruke…i naravno ostali su tragovi…no vjerujem da ima istine i da je sav teret pao na ledja 🙁

 10. Jasna L. 08/23/2017 u 12:57 - Reply

  Prvi put čujem za ovo. Jako zanimljiv članak. Razmišljam o svojim ožiljcima. Moram sve dobro proučiti.

 11. Petra 08/23/2017 u 13:16 - Reply

  Stvarno zanimljiv članak, mislim da većina ljudi ne zna sve te činjenice o ljudskom tijelu, a ni ja sama nisam puno razmišljala o položaju tijela i ožiljcima. A u zadnje vrijeme često osjetim bolove u području vrata, vjerojatno uzrokovane sjedećim položajem i nesvjesnim pomicanjima u snu. I super mi je što se svi ti problemi s ožiljcima (pogotovo oni ozbiljniji koje ožiljci mogu uzrokovati) u današnje vrijeme mogu brzo, lako i bezbolno riješiti.

 12. Jasenka Popovic 08/23/2017 u 22:41 - Reply

  Predivan clanak..zanimljiv.
  To nisam znala i po koju sitnicu. Dobro je znati. Moja kcer je carski rez imala.

 13. Sonja 08/24/2017 u 10:41 - Reply

  Zanimljivo.

 14. Danijela 08/25/2017 u 12:09 - Reply

  Jako dobar i zanimljiv članak. Hvala na korisnim informacijama!!

 15. Dragica 08/25/2017 u 23:16 - Reply

  Zanimljivo,dobro je znati.

 16. Kristina K 08/29/2017 u 17:51 - Reply

  Nikad ne bih pomislila ni da je to moguće! :O

 17. Jelena 09/07/2017 u 12:47 - Reply

  Zanimljiv članak i informativan 🙂

 18. Tamara 09/08/2017 u 8:54 - Reply

  Ma daaaaj :O Koliko toga još ne znamo, ajme…

 19. Gordana Brezovecki 09/16/2017 u 10:39 - Reply

  “Primjerice ožiljak od operacije slijepog crijeva koju ste imali prije 30 godina APSOLUTNO može uzrokovati bol leđa koju imate danas. ” Ovo me je potpuno iznenadilo. Dobar članak!

Ostavite komentar