Narušava zdravlje i vezu – provjeravanje poslovnog e-maila nakon radnog vremena

tjeskoba i radni odnos

Studije nekih velikih kompanija, koje brinu o svojim zaposlenicima, pokazuju kako očekivanje od zaposlenika da pregledavaju poslovni e-mail nakon radnog vremena, uzrokuje anksioznost ili tjeskobu.

Istraživanje je provedeno na 108 zaposlenika koji rade najmanje 30 sati tjedno, 135 zaposlenika na višim pozicijama i 105 menadžera. Neki od njih su rekli kako pregledavaju e-mail u rasponu od svakih nekoliko minuta do svakih sat vremena zbog čega imaju veći nivo anksioznosti, što opet dovodi do konflikta s partnerima. Zaposlenici, bilo kojeg ranga, koji ne provjeravaju e-mail nakon posla, su daleko više zadovoljni. Ispitanici su rekli kako imaju zdravstvene probleme zbog povećane anksioznosti, poveznice između kroničnog stresa i lošeg fizičkog i mentalnog stanja.
Anksioznost se može manifestirati na različite načine među kojima su gubitak apetita, koncentracije, fokusa i smanjenjem kvaliteta sna. Zbog toga su ljudi manje produktivni na poslu, ali i u porodičnom životu.
Studija je napravljena nekoliko mjeseci nakon što je predstavljen zakon “Pravo na diskonektiranje” koji je prvi ovakve vrste u SAD-u, a nakon što ga je usvojila Francuska. On omogućava radnicima u privatnom sektoru u da ne odgovaraju odmah na e-mailove i samo tijekom radnog vremena.
Kada izgubimo liniju između posla i privatnih života, osjetimo učinke izgaranja i shvaćamo da se ovdje događa mnogo veći problem. Stoga su se neke stvari morale zakonom regulirarti u interesu zdravlja i kvalitete života.
Tim koji je radio studiju predložio je nekoliko metoda zaposlenicima i poslodavcima kako bi smanjili negativne efekte nastalog stanja, te pronašli načine za rješenje ovog problema na zajedničku korist unutar radnog vremena, te pružili pomoći zaposlenicima da smanje ili izlijeće anksioznost, ako je već do toga došlo. Studija treba ohrabriti lidere da budu proaktivni i imaju jasna pravila kojima se zaposlenicima omogućava, da se posvete svojim privatnim životima, u njihovo slobodno vrijeme.
Kvaliteta naše veze je itekako bitna, treba biti pažljiv i prisutan u vezi. Isključite telefon, odložite ga i posvetite se vašem stvarnom životu, u vašem slobodnom vremenu. Zato radno vrijeme iskoristite maksimalno za rad i ne nosite posao kući, ni u računalu ni u glavi. Budite zdravi.
Bit ćete zadovoljni i vi i vaš poslodavac.
M.Z.

Midas Widget

Ostavite komentar