Prijedlog za vruće ljeto: Škotska

ScotlandNa prvi spomen Škotske, svatko od nas zamišlja prostranstva zelenih livada, okrutne planine, muškarce u kiltovima i predivne dvorce. Ako  se odlučite posjetiti je, to i jest zemlja ogromnih prostranstava livada i planina, muškaraca u kiltovima i predivnih dvoraca, ali i još puno toga. Ovdje navodimo samo neke od zanimljivosti koje treba znati, ako smo već u Škotskoj, preko ljeta, kad je najljepše.

Scotland

Fortingall Yew – U Škotskoj se nalazi jedno od najstarijih stabala na svijetu za koje se vjeruje da je staro preko 5000 godina.
Crvenokosi – Vjeruje se kako bi kroz 100 godina mogli nestati ljudi poznati po svojoj crvenoj boji kose i crvenom pigmentu. Gotovo 40% Škota danas ima crveni pigment.
Hadrian’s Wall – U Škotskoj se nalazi 117 kilometara dugačak zid koji je davnih dana predstavljao najsjeverniju granicu Rimskog Carstva.
Edinburgh Vaults – Jeste li znali da Pariz i Edinburgh imaju nešto zajedničko? To su podzemne katakombe koje se nalaze ispod ovih gradova.
Nasilje i nogomet – Jeste li znali kako je Glasgow treći grad na svijetu po broju ubojstava? Iako nema pištolja, ovdje se ubija noževima, a razlog tučnjava i svađa – gotovo uvijek je nogomet.
Izumi – Škotska je dom brojnih izuma koji su uvelike promijenili svijet. Bicikl na pedale, bankomat, faks, mikrovalna, televizija, sve su to izumi koji su stvoreni u Škotskoj.
Vikinzi – iako pri spomenu imena Vikinga svi mi zamišljamo mačo brutalne muškarce koji su agresivni, divlji i spremni za fight u bilo koje vrijeme, oni su zapravo bili srdačni, obiteljski nastrojeni i sasvim pristojni. Ako je vjerovati zapisima…
Jednorog – Kada bi vas netko upitao koji je simbol Škotske, što bi mu odgovorili? Odgovor bi vrlo vjerojatno bio netočan, jer simbol Škotske je Jednorog!
Čudne igre i zabranjeni sportovi – Jeste li znali da je golf izumljen i prvi puta zaigran u Škotskoj? Upravo je Golf postao mega popularan među muškarcima u Škotskoj, i zbog toga ga je Kralj James II proglasio ilegalnim (da bi vojnici više vremena provodili vježbajući za napade, a ne trošili vrijeme na golf). A tek bacanje debla, curling…
Neovisnost – Iako je sastavni dio Velike Britanije, Škotska ima zaista dovoljno mogućnosti djelovanja bez uplitanja velike sestre. čak i nakon propalog referenduma. Tako je sustav edukacije potpuno drugačiji nego u ostatku Britanije, a voda je za sve građane – besplatna.

Scotland

Vjerujemo da ćete povoljni aranžman, a i prije puta se pripremiti čitanjem raznih priručnika, kako ništa važno ne bi propustili kad ste već u Škotskoj.

M.Z.

Dobitnica u darivanju objavljenom 8. srpnja 2019. je Kata Obajdin. Molimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!

 

Midas Widget

Ostavite komentar