HRVATSKI GASTRONOMSKI TRENDOVI STVARAJU SE U ČAKOVCU

RESTORAN SHAMPER TRADICIJU PRATI ČAK DO SREDNJEG VIJEKA

15. siječnja 2018. – Početak godine idealno je vrijeme za predstavljanje novih gastronomskih trendova na sceni. Jedan od najprominentnijih je nastavak napora ka održivom poslovanju, odnosno korištenju resursa, jedinstvenim doživljajima te upotrebi što je moguće više lokalnih proizvoda koji će najbolje predstaviti tradicionalne okuse neke zajednice i kraja. Taj je pravac u kuhanju i ponudi primjetan u cijeloj regiji, posebno u Sloveniji, ali u Čakovcu se recepture prate čak do razdoblja srednjeg vijeka kako bi se stvorila doista posebna jela i cjelokupno iskustvo života u Starom gradu Zrinskih.

Restoran Shamper jela iz posebne ponude priprema prema 400 godina starim recepturama iz međimurskih kuharica „Kuharska knjiga Čakovečkog dvora obitelji Zrinski“ i „Hrana, kuhinja i blagovanje u dobar Zrinskih“, a poslužuje ih u nekadašnjem podrumskom prostoru originalne palače Zrinski. Sama Večera Zrinskih održava se 20. siječnja i pružit će gostima povijest na tanjuru – između ostalog, teleću hladetinu koju je volio Nikola Zrinski, riblje i mesne delicije za velikaše (smuđ, kunić, patka, fazan…) s jelenom kao vrhuncem večere te bezčokoladne domaće deserte iz razdoblja kad se nije razbacivalo šećerom.

U Shamperovu kuhinju pristižu isključivo lokalne namirnice i meso iz ekološkog, odnosno organskog uzgoja kao nezamjenjiv temelj tradicionalnoj, održivoj kuhinji, što se istovremeno odlično spaja s najnovijim trendovima. Ponudu posebnom čine i četiri sorte pjenušaca obitelji Letina baziranih na šiponu, roseu, chardonnayu i graševini koje su ekskluzivno dostupne u ovom restoranu te se pune samo za njegove potrebe, a za Shamper vina specifično je da odležavaju na kvascima od 2009. godine.

 

Ostavite komentar