Zvijezda večeri bila je Olja Savičević Ivančević, višestruko nagrađivana hrvatska autorica

rab

Nakon Raba, MasterCard® Brod knjižara – Brod kulture stigao je na Vir, kako bi stanovnicima i posjetiteljima pružio ponudu od nekoliko tisuća naslova iz brodske knjižare te predstavama, književnim večerima, radionicama i glazbenim nastupom obogatio turističke, kulturne i društvene sadržaje ovog otoka.

Rabljani su pripremili veliki svečani doček Broda knjižare – Broda kulture te bogat popratni kulturni program koji je okupio mnoštvo posjetitelja, čime su pokazali kako je„Zlatna MasterCard statua“, nagrada za poseban doprinos kulturnom turizmu, s razlogom u njihovom trajnom vlasništvu. Osim radionica i zabavnog programa veliku pažnju publike izazvala je i promocija autora s broda održana u Rapskoj knjižnici, a na kojoj su sudjelovali Olja Savičević Ivančević, Otto Tolnai, Roland Orcsik i Dubravko Torjanac. olja

Zvijezda večeri svakako je bila Olja Savičević Ivančević, višestruko nagrađivana hrvatska autorica čija su djela prevođena i na engleski jezik, koja je ovom prigodom izjavila: „Brod knjižara je valjda najbajkovitija i najpoetičnija pojava u posljednjih nekoliko desetljeća, ako ne i stoljeća, u našoj prozaičnoj, smrtno ozbiljnoj i marginaliziranoj kulturi. Ova fantastična avantura – u kojoj „morima“ zajedno putuju pisci, glumci, glazbenici, puhačica stakla, meteorolog, lutkari, mornari i moćna gomilica djece, noseći svoju bajku svaki dan novim ljudima na drugo mjesto i otok – vraća vjeru u činjenicu da su bajke moguće , da je igra važna, a priče i pjesme potrebne kao sunce i more

Na Viru posjetitelje očekuju brojne MasterCard pogodnosti poput MasterCard Happy Houra u sklopu kojeg se između 17.00 i 19.00 sati može ostvariti 10% popusta za kupnju knjiga MasterCard karticama. Osim toga, za svako plaćanje MasterCard karticom kupci dobivaju i prigodan poklon.

Promocija mađarskih i hrvatskih pisaca počinje u 21.00 sat, a uz književni program posjetitelji mogu uživati i u kazališnoj predstavi „Međuigre 0-24″ poznatog glumca i redatelja Zijaha Sokolovića koja počinje u 21.30 sati. Radionica puhanja stakla „Friends of glass“ počinje u 19.00 sati, Pop-Rock škola u 19.45, dok će navečer posjetitelje zabavljati Matea Dominiković i sastav „4 Town Blues Band“. Za najmlađe će se održati lutkarsko glumačka predstava „Poruka u boci“ s početkom u 20.30 sati, dok u 19.00 sati počinje poučna mala škola meteorologije „Meteo ćakule“ Zorana Vakule. Ispred broda će biti postavljena velika staklena boca u koju će posjetitelji moći ubaciti poruku svijetu napisanu na vlastitom jeziku. Nakon završetka turneje sve poruke će biti pregledane i objavljene u zbirci poruka u boci.

Kompanija MasterCard i ove je godine glavni pokrovitelj projekta MasterCard Brod knjižara – Brod kulture koji ima kulturno-turistički i društveni značaj, jer već devet godina zaredom donosi knjige i ponudu od nekoliko tisuća naslova stanovnicima najudaljenijih otoka i malih mjesta koji nemaju knjižare, kako bi imali priliku uživati u novim, ali i klasičnim već dobro poznatim književnim djelima.

Nakon Vira brod će još posjetiti i 5.8. Tkon, 6.8. Zlarin i 7.8. Trogir.