AZENA iz Hrvatske plasira u Kini svoju kozmetiku

Azena u KIni

U Kini je oduvijek, što se tiče kozmetičkih proizvoda, na snazi bila obveza testiranja na životinjama. To je bila velika prepreka velikim svjetskim brendovima za ulaz na tamošnje tržište jer je većini globalnih potrošača, prema istraživanjima, prvi kriterij kod odabira kozmetičkog brenda upravo činjenica je li testiran na životinjama. Mnogi veliki svjetski brendovi su izgradili čitav globalni image na tome da ne prodaju svoje proizvode u Kini i da su ”cruelty free”, kao što su The Body shop ili Lush. Međutim, isti proizvodi su se mogli tamo kupiti po takozvanom principu ”cross border” prodaje, a što znači da kineski državljani idu kupovati te brendove izvan Kine te ih vraćaju u kuferima nazad i prodaju on line. Takvo tržište je u Kini veliko, kao i tržište ”kopiranih” proizvoda. Vlasti su inzistirale na životinjskom testiranju jer je tamo velik udio kopiranih proizvoda na tržištu, a to može imati štetan utjecaj na zdravlje čovjeka.

 Prošli tjedan dogodio se povijesni presedan i potpisan je prvi sporazum takve vrste, a koji će omogućit budućnost kineskog kozmetičkog tržišta, bez testiranja na životinjama. Velika je činjenica što je u tom projektu sudjelovala i jedna hrvatska obiteljska tvrtka, Azena d.o.o. iz Velike Gorice. Naime, Azena je danas u vlasništvu Senne Ušić Jogunica, do prije dvije godine hrvatske odbojkaške reprezentativke, a koja je upravo u Kini završila posljednje dvije igračke sezone. Senna danas vodi obiteljsku tvrtku za proizvodnju prirodne kozmetike i dodataka prehrani, a koju je osnovao njen djed Antun Azenić, poznati velikogorički travar.

Navedenim Sporazumom omogućen je pilot projekt u koji će biti pozvani 5 kozmetičkih brendova iz cijelog svijeta, a koji su certificirani pod logom ”Leaping Bunny” što znači da su sigurno bez ikakvog testiranja na životinjama. Oni će imati poseban tretman i nadzirano testiranje u Fengpu industrijskom parku kod Shanghaia koji se zove „Kineska dolina ljepote”, a koja je predvodnik u svim inovacijama vezano za ljepotu i kozmetiku. Tim brendovima kineska provincija Fengxian garantira da će njihovi proizvodi, ukoliko udovoljavaju zakonskim zdravstvenim uvjetima dobiti registraciju za prodaju na kineskom tržištu te da neće biti testiranja na životinjama niti tijekom registracije, ali niti nakon početka prodaje. Cruelty Free International je, u suradnji sa konzultantskom kućom Knudsen Co u projekt uključio i ministarsku razinu država Australije, Novog Zelanda i Britanije, a oni su veliki kineski trgovinski partneri.

 Kako se u toj priči našla mala obiteljska tvrtka iz Velike Gorice? Za komentar smo pitali vlasnicu i direktoricu, Sennu Ušić Jogunica:

„Naime, kako sam i spominjala u nekim intervjuima ranije, moja velika životna strast je oduvijek bio sport, koji je obiteljska tradicija. Ali moja vizija i velika želja, oduvijek je bila razviti tvrtku i proizvode moga djede Antuna na razinu 21-og stoljeća. Deda je pomogao svojim preparatima mnogim ljudima sa zdravstvenim tegobama, a iza sebe je ostavio izvrsne i jedinstvene recepture i procese proizvodnje koji su nastajali 30ak godina. Igrajući odbojku u Kini, postigla sam uspjeh 2015-e godine dovevši tamošnji klub Shanghai u finale sve kineskog prvenstva. Svaku utakmicu finala je gledalo preko 250 milijuna ljudi uživo te sam bila mnogo medijski eksponirana. Iza mene je tamo ostao ”brend”, ali i velika prijateljstva i poznanstva s ljudima iz te drevne, velike i prekrasne zemlje. Boraveći tamo, muž i ja krenuli smo se interesirati za mogućnost plasmana Azeninih proizvoda na tamošnje tržište. Naravno, svi su nam govorili da smo ludi jer tamo ni veliki svjetski brendovi nisu uspjeli. Međutim, kako smo uspjeli u odbojci uvesti klub u finale prvenstva prvi puta poslije 15 godina, tako smo i pronašli divne ljude i danas poslovne partnere iz tvrtke Knudsen Co koji su se oduševili kvalitetom naših proizvoda i općenito cijelom pričom našeg brenda te nam rekli da moramo ustrajati u našoj namjeri jer svijet treba proizvode visoke kvalitete u sektoru prirodne kozmetike.

Nama je tada, kao i svim ostalim brednovima, neprihvatljivo bilo testiranje na životinjama jer se to kosi sa našim vrijednostima. Upravo je tada Mete Knudsen rekla- meni je dosta, vi ćete biti prvi s kojima ću uspjeti u tome da srušim zakonsku obvezu testiranja na životinjama. To je sve bilo prije 2 godine, i, moram priznati, da smo bili vrlo nesigurni u konačan ishod svega, ali smo vjerovali prezentiranoj viziji. Nekoliko tisuća izmijenjenih mailova kasnije, dva putovanja na sajam i nekoliko desetaka slanja uzoraka na testiranja, danas je taj proces priveden kraju i svjetska i povijesna realnost da je, potpisanim Sporazumom od petka, kojim je otvoren put za plasman svim ostalim brednovima za ogromno kinesko tržište. Najveća zasluga tome ide dvijema kompletnom pozitivnim ženama, Michelle Thew, direktorici Cruelty Free Internationa i Mette Knudsen, vlasnici konzultantske kuće Knudsen & Co koje su odlučile doslovce promijeniti svijet te u lobiranje uključile ministre G8 i UN.

Azena je tu bila sredstvo na kojem se učilo i lomila zakonska procedura, a sada upravo u procesu odobrenja Leaping Bunny certifikata te smo kandidati za ulazak među prvih 5 proizvoda u pilot projektu kojeg će predvoditi The Body Shop. Sve te proizvode čeka isti proces registracije koji smo mi prolazili posljednje 2 godine, i da, mi smo u tome završili 90% procedure, najdalje smo od svih.

Za očekivati je da će nam se odobrenje za prodaju dodijeli do kraja godine. Međutim, i kineski potrošači čekaju brendove sa Leaping bunny certifikacijom, te smo mi čekali sa završetkom dok nam se isti ne odobri i dok ovaj Sporazum ne ugleda svijetlo dana. Suprug je bio u utorak u Londonu i govorio je na seminaru u organizaciji Britansko kineske komore o našem iskustvu i sudjelovanju u ovom projektu. Sugovornici su bili Mette Knudsen, Michelle Thew te prvi čovjek najvećeg inozemnog odvjetničkog društva u čitavoj Aziji, Mark Schaub.

To je velika stvar za našu Hrvatsku, ali i za našu tvrtku jer se nadamo da ćemo plasmanom na tamošnje tržište osigurati veću potražnju za našim proizvodima i samim tim ulaganja i zapošljavanje. Također, možda će isti kanali pogurati i neke druge hrvatske proizvođače da se ohrabre ući u Kinu, gdje je zaista najveća gospodarska konkurencija u povijesti modernog svijeta. Eto, sve se može i iz naše male, ali velike Hrvatske.”

M.Z.

Ostavite komentar