Da li su Hrvatice robovi ljepote?

Priznajem da se o ukusima ne raspravlja no ovaj put moram učiniti iznimku, nadam se da ćete me u tome razumjeti i podržati. U potpunosti se slažem sa dr. Bolančom, loš primjer estetskih zahvata su svakako Meg Ryan, Madonna, Nicole Kidman.

celebs

bolancaDa li Hrvatice prate trendove uljepšavanja i pomlađivanja, koji su najčešći zahvati pomlađivanja, postoje li nuspojave samo su neka od pitanja na koja nam je odgovor dala dr. Bolanča.

Koje su najčešće metode pomlađivanja kod nas?

Kod nas su najčešći laserski tretmani, onda terapija plazmom (PRP terapija (Platelet-rich plasma)). Riječ je o plazmi bogatoj trombociti, ima. Tu je i mezoterapija, kemijski pilinzi, mezoniti, Dermaroller, odnosno Micro-Needling i naravno hijaluronski fileri te BOTOX®. S tim da su hijaluron i injekcije botulinom toksina A (BOTOX®) na prvom mjestu.

Koje su od nabrojanih najinvazivnije metode?

Laseri, ablativni laser (laserski piling), jer on skida i gornji sloj kože i djeluje na dublja tkiva. Kemijski pilinzi, srednje duboki i duboki, mogu biti prilično invazivni na neki način. Niti su srednje invazivne jer ipak ulazite sa stranim tijelom u kožu.

Koja je razlika između niti i Micro-Needlinga?

Najpoznatiji uređaj za Micro-Needling je je Dermaroller. To je valjak s iglicama s kojim prelazite preko kože lica i te mikro iglice stvaraju mikro ubode. Kroz te mikro ubode može se nanijeti za vrijeme zahvata vitamin C, vitamin E, hijalurnoska kiselina koja onda penetrira 400 puta bolje nego sa nekakvim lokalnim pripravkom u obliku kreme ili seruma. Te mikro ubode koža doživljava kao nekakvu ozljedu pa onda sama pokrene mehanizme ponovne obnove i stvaranja kolagena, elastičnih stanica niti i fibroblasta. To je jedan tretman prirodnog pomlađivanja i prevencija starenja.

Slično djeluje i plazma bogata trombocitima. Ona i mikro needling u konačnici imaju relativno sličan učinak. Za plazmu se izscentrifugira vlastita krv i iz nje se izolira krvna plazma koja sadrži trombocite. Trombociti kad se unesu u kožu oslobađaju različite aktivne tvari , npr vezane uz tzv. faktore rasta, faktore koji potiču nastanak krvnih žila, faktore koji potiču fibroblaste na ponovnu proizvodnju kolagena. Za vrijeme tretmana, apliciraju se čisti vitamin C i hijaluronska kiselina. Vitamin C je nužan u toj sintezi kolagena, bez njega se on ne može stvoriti. Učinak tretmana je vidljiv najranije za mjesec dana. To je stvarno jedan prirodan mehanizam, učinci se ne mogu vidjeti odmah već za nekih mjesec dana, više djeluje preventivno.

Ako se netko odluči na Micro-Needling ili PRP, koliko je tretmana preporučljivo napraviti?

Preporučljivo je napraviti po tri tretmana u razmacima. PRP se radi češće, jednom mjesečno, a Dermaroller svakih 6-8 tjedana. Ova dva tretmana su broj jedan u borbi protiv ožiljaka, pogotovo ožiljaka od akni, za strije i anti ageing. Micro-Needling je dobar i za proširene pore jer ih smanjuje pa je dobar kod osoba koje imaju seboreičnu kožu.

Oba zahvata su prilično sigurna u rukama educiranih liječnika, a rizik od nuspojava, osobito hiperpigmentacija je minimalan, jer za vrijeme tretmana se ne djeluje na melanocyte (stanice koje su odgovorne za pigment).

Kakav učinak imaju mezoniti?

Učinak mezonita treba procijeniti naknadno. Ne odmah, jer to nakon zahvata i ne izgleda najbolje, ali s vremenom koža izgleda bolje. Silhouette Soft®, kojeg ima i na našem tržištu, razgrađuje polilaktonsku kiselinu i potiče sintezu kolagena. On se u cijelosti kompletno razgradi i potiče stvaranje novog kolagena. Ovisno o mjestu gdje ga stavite mogu se osjetiti prolazni trnci i osjeća se da je nešto unutra, ali možemo reći da je to minimalno invazivan estetski zahvat, ali postoji rizik od stvaranja granulomatozne reakcije, kao i na bilo kakvo strano tijelo.

Zar nema nekih nuspojava? Niti su ipak strano tijelo bez obzira što se razgrađuje.

Stvarno nisu zabilježene. One su dosta dugo na tržištu i Silhouette Soft® su relativno najnaprednije niti. Prije ste za niti imali pravi kirurški konac, a sad je to ipak dovedeno do bolje tehnologije. Definitivno unosite strano tijelo u organizam, ali to je ta nit koju bi Vam stavili da idete na operativni zahvat. Ovo nije loše, ali vi nakon tretmana ne morate izgledati dobro. U početku djelujete neprirodno zategnuto, ali treba procijeniti učinak terapije za jedno 2 tjedna do mjesec dana. Obzirom da se razgrađuje ta nit i potiče sintezu kolagena, ipak Vam je klinička slika sve bolja i bolja.

Da li se danas uopće koriste klasični liftinzi, tipa mini lift kao operativni zahvat?

Face litfing je dobar. U jednom trenutku ni ne preostaje nešto drugo nego napraviti face lifting. Svi prethodni tretmani o kojima smo govrili ipak nije zamjena za kirurški face lifting. Ima jedna dob kada ne možete raditi ništa drugo, već Vam samo preostaje face lifting.

Što je sa razlikom u izgledu lica i vrata nakon zahvata?

Svi zahvati koji se rade na licu mogu se raditi i na vratu. Čak je i preporučljivo tretirati i vrat i lice, samo oporavak može trajati malo duže. Čak i mezoniti se mogu raditi na vratu, a može se raditi i na dekolteu.

Koliko po Vama Hrvatice prate svjetske trendove?

Pa, definitivno prate, ne zaostaju.

Koji je po Vama ogledni primjer loših zahvata?

Meg Ryan, Madonna, Nicole Kidman.

Dobar primjer?

Susan Sarandon, Amy Adams, Catherine Zeta-Jones

I za kraj možemo samo zaključiti, puno toga ovisi o genetici, ali i o tome koliko ste skloni pretjerivanju. Ono što Vam svakako možemo preporučiti je da se trudite zdravo hraniti, prakticirati barem jednu tjelesnu aktivnost, izbaciti cigarete, alkohol, gazirana pića i njegovati se:)

Njegovati se ne znači kupovati skupe preparate, sve sastojke za Vašu njegu možete pronaći i u vlastitom frižideru od jogurta do banana, meda, krastavaca, paradajza:)

Pravi put do ljepote možda nije uvijek i najbrži put, ali je svakako naijsplativiji piut, a Vaša koža i metabolizam će to svakako znati cijeniti!

Ana Mišić

Midas Widget

Ostavite komentar