10 stvari koje vam nitko nije rekao o pedikuri

01. lipnja, 2017. – Uz toplije sunčeve zrake dolazi i vrijeme da oslobodimo svoja stopala teških čarapa, tenisica i cipela te ih ponosno prošećemo u novim japankama ili otvorenim sandalama. Iskreno, sami smo se pedikirali mnogo puta kod kuće, ali napraviti pedikuru u privatnosti svog doma nije tako jednostavno kao napraviti manikuru. Pedikura ipak zahtjeva  malo više fleksibilnosti. Istezanje i bojanje noktiju na nogama uglavnom je gnjavaža koja često završi s neželjenim posljedicama – nedovoljno osušenim ili okrhnutim lakom.  Zato za meke i glatke noge idemo u salon, gdje se smjestimo u udobnu stolicu, stavimo stopala u kadicu i namačemo ih u toploj mirišljavoj kupki. Vjerujemo, poznat vam je taj osjećaj ugode.

Odlazak u salon kako bi obavili pedikuru i saznali najsočnije tračeve je jednostavno ritual kojem ne možemo odoljeti. Ali također ti isti saloni su često i sjajan teren za pokupiti kojekakve klice i bakterije. Virusi i bakterije naprosto vole naše nožiceL Neki od nas više su skloni gljivicama i bakterijskim infekcijama na nogama, pa ako spadate u tu grupu, važno je saznati što više informacija o salonu, prije umakanja stopala u kupku. Povjerenje prema salonu izgradit ćete pročitate li recenzije dosadašnjih korisnika ili dobijete li preporuku prijateljice (tzv. word of mouth).

U nastavku donosimo nekoliko činjenica  o pedikuri koje naprosto morate znati i imati na umu prije nego krenete na tretman i uistinu umočite svoje nožice u kupku nekog od kozmetičkih  ili pedikerskih salona.

  1. Iako su kadice za pedikuru sterilizirane, uvijek postoji mogućnost da se neke zaostale bakterija nalaze u mlaznicama. Najbolja rješenje su jednokratne vrećice za pedikuru koje se bacaju nakon svake upotrebe.
  2. Kako biste izbjegli infekcije, nemojte brijati noge barem dva dana prije pedikure, u slučaju da imate bilo kakve nevidljive sitne ozljede ili porezotine. Vjerojatno znate, no valja naglasiti – ni pod kojim slučajem ne odlazite na pedikuru ako imate ozljedu ili otvorenu ranu na stopalu.
  3. Moja preporuka je kad ste već na stolici i otišli ste na pedikuru, probajte refleksološku masažu stopala. Vaš pediker ne mora nužno biti stručnjak u refleksoterapiji, ali rezultati klasične masaže stopala su vrlo slični – postižu opuštanje i relaksaciju. Odbili biste ovaj spoj ugodnog i korisnog? Teško:)
  4. Korištenje skalpela i credo nožića u salonu prilikom estetske pedikure je uglavnom nezakonito. Ti alati se većinom koriste kod medicinskih pedikura i od strane kvalitetno educiranih medicinskih pedikera. Da, da, svi ostali koketiraju s idejom guljenja vaše kože, stvarajući tako priliku za razvoj bakterije i gljivica koje mogu penetrirati u vašu ranjivu kožu.
  5. Donijeti vlastiti pribor za pedikuru nije nužno sigurnije, osim ako nemate kod kuće stelirizator kojim čistite svoj alat nakon upotrebe. Niste li znali, saloni su dužni sterilizirati svu opremu koju koriste za pedikuru u otopini ili UV sterilizatoru koja ubija sve neželjene goste, od virusa i gljivica, do bakterija, osiguravajući tako čistoću pribora. Naravno, najbolje je koristiti obje metode zajedno.
  6. Odlazak pedikeru zimi i nije baš nešto čemu težimo, jer malo tko će se usuditi izaći u šetnju u na – 10 stupnjeva u japankama. Ali svakako dobra alternativa je trajno lakiranje s kojim za svega 10 minuta možete obući svoje cipele ili čizmice u hladnim mjesecima. Također preporučujem da nosite ravne čizme, a ne pete, jer nagib stavlja veći pritisak na vaše prste.
  7. Često ne obraćamo pažnju, ali rašpice za nokte bi trebale biti nove za svakog klijenta. Iako se njima ne kopa direktno po vašem kutikulu, to ne znači da ne mogu prenijeti bakterije na ploču nokta.
  8. Nikada nemojte zaboraviti dobro posušiti površinu između prstiju nakon tuširanja. Ostane li previše vlage, postoji mogućnost od razvijanja bakterija i gljivica na tom području. Ne želite dati gljivicama razlog za razmnožavanje.
  9. Svakako, kod dijabetičara postoji najveći rizik za komplikacije na stopalima nakon pedikure, uključujući oštećenje živaca i životno ugrožavajuće infekcije. Ako imate dijabetes svakako to napomenite prije nego sjednete na pedikersku stolicu.
  10. Muškarci također vole pedikure, no oni jednostavno o njima ne pričaju. Zapravo, po pitanju “manskapinga” saloni za nokte zabilježili su porast od 30% tijekom prošle godine.

Autor: Sanja Buinjac, vlasnica Ageness Beauty Instituta, kozmetičarka po struci, wellness koordinatorica, edukatorica za učilište “Vimal” u segmentu wellness masaža, tretmana lica i tijela te standarda i protokola u wellnessu. Godinama posvećena učenju i usavršavanju različitih metoda, tehnika i protokola za tretmane i dijagnostiku lica i tijela.

Midas Widget

Ostavite komentar