Kako spasiti vezu kada se pojavi dosada?

Ide vam na živce dok blesavo ‘bulji’ u mobitel ili TV? 

Onu zlokobnu dosadu možemo osjetiti u tišini tijekom večere. Dosada može zvučati kao tihi ubojica kada je u pitanju iskra u romantičnoj vezi, ali nedavna istraživanja pokazuju da to može biti i koristan poziv da poduzmemo nešto. Kao što je istraživač Thomas Goetz rekao The Wall Street Journalu, “Dosada je signal da nešto nije u redu i moramo stvari promijeniti “. Prije nekoliko godina Goetz i njegov istraživački tim objavili su studiju o dosadi i podijelili je na pet glavnih kategorija. Uzimajući u obzir ove vrste dosade, možemo vidjeti kako svaki tip može utjecati na nas i kako je možemo doživjeti u vezi.

  • Indiferentna dosada bila je upaljač, manje ozbiljan osjećaj, kao da je u umornom, ali u isto vrijeme ugodnom raspoloženju. Može potaknuti želju za povlačenjem iz vanjskog svijeta i opuštanjem. Ova vrsta dosade vjerojatno nije ozbiljna indikacija da nešto nije u redu u vašoj vezi. Međutim, to može biti signal da želite malo vremena samo za sebe kako biste razmislili ili se odmorili. S druge strane, osjećaj ravnodušne dosade može zapravo pružiti dobru priliku za opuštanje ili odmor s partnerom, izraziti ljubav, šetnju vani ili da se zabavite, čitate ili gledate nešto zajedno. Ne morate prštati energijom da biste izrazili toplinu i intimnost.   
  • Kalibrirana dosada je malo manje ugodna. U Goetzovoj studiji, to je bilo povezano s “mislima koje lutaju, ne znajući što učiniti, i općenito otvorenosti prema promjeni situacije.” Možda čekate neku bolju priliku, ali niste aktivni u želji da promijenite vašu situaciju. Ovakvo stanje se može odnositi na većinu parova, a  može značiti različite stvari. Na primjer, ako se osjećate kao da postoji tišina između vas i nedostatak razgovora koji vas upozorava na više poticaja, to može biti znak da nešto nije u redu između vas i vašeg partnera. Ako ste umorni od toga da radite istu staru stvar, možda ste previše pali u rutinu koja uništava romantiku u vezi. Bez obzira na problem, rješenje je isto: učinite nešto drugačije, prekinite rutinu. Ako obično ostajete doma, izađite malo van. Ako ne komunicirate, kažite nešto osobno o sebi ili njega pitajte nešto osobno. Poduzmite male, jednostavne korake i vidite hoće li to promijeniti vaš osjećaj. 
  • Treći oblik dosade je neugodan osjećaj nemira koji vodi ka aktivnijem traženju alternativnih aktivnosti. Opet, razlozi za to nisu nužno veliki i nisu nužno povezani s vašim partnerom ili odnosom. Ipak, nema štete u poduzimanju radnji koje sprječavaju preuzimanje tog raspoloženja. I opet, rješenje može biti nešto drugo. Ako osjetite da se dosađujete dok provodite vrijeme sa svojim partnerom, to može biti znak da morate učiniti nešto drugačije zajedno (npr. isprobajte novu aktivnost, posjetite novo mjesto). Uostalom, vi i vaš partner ste dvije zasebne osobe sa svojim interesima, a traženje nečega što vas pojedinačno usrećuje može vam pomoći da ojačate kao par kad se vratite jedno drugome. Odnosi bi trebali proširiti vaš svijet, od vaših interesa do vaših društvenih odnosa. Dosada se skriva kada parovi ograničavaju jedni druge, umjesto da podržavaju jedni druge.
  • Četvrta vrsta dosade je sasvim neugodan osjećaj koji često vodi do akcije ili reakcije. Opet, ovu vrstu dosade karakterizira nemir, ali je obilježen ekstremnijim osjećajima koji vode definitivnoj promjeni i mogu se doživjeti kao agresivnost. Jedna stvar na koju treba paziti su ‘kritični unutarnji glasovi’ koje osjećate prema sebi, svom partneru, vašem odnosu ili prema životu općenito. Vaš kritički unutarnji glas vas vrijeđa i potkopava te ima tendenciju to činiti i ostalim osobama u vašoj blizini. Kada slušate svoj kritički unutarnji glas, vjerojatno ćete se ponašati prema svom partneru neprijateljski i razdražljivo. Reagirajuća dosada može biti znak da morate učiniti nešto drugo, ali to može biti i znak da slušate svog unutarnjeg kritičara koji vas drži u stanju nezadovoljstva, a ne razmišljajući racionalno o tome kako bi mogao poboljšati vašu situaciju. Kakve biste radnje mogli poduzeti kako bi stvari bile bolje? Kako biste mogli komunicirati na način koji bi vam mogao pomoći?
  • Apatična dosada je vrlo neugodna i povezana s bespomoćnošću i niskim uzbuđenjem, što znači da ljudi ih ne potiče na akciju. Ova vrsta dosade povezana je s depresijom i treba je shvatiti ozbiljno. Ako se osjećate apatično u vezi, to bi mogao biti znak da se osjećate depresivno ili bespomoćno, a vjerojatno je dobar trenutak da potražite pomoć i komunicirate sa svojim partnerom. Iskren, otvoren razgovor s vašim partnerom o onome što osjećate može vam pomoći.

U konačnici, dosada može biti znak mnogih stvari, ali ako ste s nekim tko je nekoć učinio da se osjećate sretnim i živim, postoji dobra šansa da taj osjećaj vratite. Ali da biste to učinili, morate slušati signale koje šalju vaši osjećaji. Zapamtite, ponekad je u redu dosađivati se. Neće sve u životu ili u vezi biti uzbudljivo. Međutim, to ne znači da ne možete stremiti uzbuđenjima svaki dan velikim i malim, slatkim i smiješnim nkoji vam daju zadovoljstvo i smisao.

Izvor: Cover Style

Midas Widget

Ostavite komentar