Zoran Aragović: “Inspiracija je uvijek prisutna i konstantno radim na razvijanju novih ideja”

Donosimo ekskluzivan intervju sa Zoranom Aragovićem, omiljenim dizajnerom slavnih ljepotica koje obožavaju koketiranje printovima, bogatstvo kolorita i uzoraka.

zoran2

Vaš rad je privukao pažnju već  tijekom Vašeg prvog predstavljanja javnosti na Fashion Weeku Zagreb 2009. godine. Vaše koketiranje printovima i jakim koloritom Vas je na neki način odmah izdvojilo iz mase. BiteMyStyle Vaš brend, u Vašim počecima rado je nosila voditeljica Ines Prendl, Anđa Marić, a već godinama i Ella Dvornik koja je također  ovih dana spremno prezentirala Vašu posljednju Cruise kolekciju u klubu Aquarius, a gdje drugdje- nego na Zrću!!! Kao što se da iščitati na prvu, to su redom djevojke  koje su izuzetno modno osvještene, osobe koje modu shvaćaju kao medij zabave i ozbiljno neozbiljne komunikacije s ostatkom svijeta.

zoran4Kako je počela Vaša modna priča?  Mi znamo da ste pohađali učilište Profokus, i da ste u početku stvarali modne dodatke, a s vremenom se orjentirali i na odjeću.

Nakon što sam završio gimnaziju upisao sam Pravni fakultet no to je trajalo kratko te sam ubrzo nakon toga upisao Profokus. Još sam kao dijete bio kreativan, uvijek sam nešto crtao, doduše to nije bilo vezano za modu, ali kad god je bilo nešto kreativno u pitanju tu sam uvijek bio svoj na svome. Poslije u zrelijim godinama počeo je interes za modu, kupnja prve šivaće mašine i evo me tu ( haha).

Da li ikada poželite stvoriti  nešto  stilski  posve drugačije od svega do sada?

Uvijek nastojim u svaku novu kolekciju unijeti nešto novo, neku svježu ideju, stilski pomak no smatram da dizajn uvijek mora biti prepoznatljiv i kad čujem kompliment kako je moj dizajn vrlo upečatljiv i drugačiji to mi puno znači. Prije par sezona u sklopu Fashion Hr-a sam prikazao crno bijelu kolekciju i to je bio svojevrsni eksperiment, ali na moje oduševljenje kritike su bile više nego pozitivne. 

Kako nastaje Vaša kolekcija?

Inspiracija je uvijek prisutna i konstantno radim na razvijanju novih ideja. Kada prikazujem jednu kolekciju već u glavi stvaram bazne ideje za novu tako da je kreativni proces uvijek tu i zaista u svemu što me okružuje crpim inspiraciju bilo u kombinaciji tekstura, kolorita ili pak neobičnih formi u okolini.

Gdje i kako nabavljate tkanine, s obzirom da svi znamo kako je teško doći do kvalitetnih materijala u Hrvatskoj…?

Pa snalazim se kao i drugi. Često na putovanjima mi je najdraže obilaziti dućane sa tkaninama tako da uvijek naletim na nešto zanimljivo, upravo sam takvu jednu tkaninu kupio nedavno u Amsterdamu. 

Većinu hrvatskih dizajnera možemo susresti u trgovinama metraže neposredno prije revija, da li je takav princip rada ozbiljan i održiv?

Morate shvatiti da velika većina nas vodi brigu o puno stvari osim dizajniranju pa tako nabavljamo tkanine, odrađujemo administrativne poslove, radimo sa klijentima, osmišljavamo promidžbu za brend i naravno dizajniramo tako da se zna dogoditi za vrijeme revija dodatni stres i strka no naravno da se uvijek mora dati maksimum kako bi prezentacija revije bila savršena i kako bi publici što bolje prenijeli našu modnu priču.

U čemu najčešće pronalazite inspiraciju? Imate li pomoć  ili  sve radite sami?

Samnom radi moja divna teta krojačica, teta Zorica tako da smo mi duo koji odrađuje sve vezano uz izradu i narudžbe dok je za društvene mreže, web i nabavku moja desna ruka Leon i naravno ne smijem zaboraviti gospođu majku koja se bavi papirologijom. Nemoguće bi bilo kvalitetno obavljati posao kad si sam tako da je dobar i vrijedan tim jako bitan za uspjeh brenda.

Kakve savjete najčešće dajete svojim klijenticama?

Najčešće su to savjeti u kontekstu stiliziranja u smislu kako nešto kupljeno kombinirati ili savjeti oko kroja no ionako prema svojim klijenticama imam individualni pristup tako da sam uvijek tu za sva pitanja. Neizmjerno mi je drago kada su sretne u onome što za njih osmislim i kada se u tome osjećaju lijepo.

Koga od hrvatskih kolega cijenite i zašto?

Cijenim zaista svakoga tko se trudi, tko vrijedno radi jer svi funkcioniramo u relativno teškim uvijetima tako da ponajviše cijenim rad, upornost i razvijanje prepoznatljivog stila. Volim rad Anamarije Ricov, Ivana Alduka, ali tu su i mlade snage gdje ima jako zanimljivih estetika i ideja. 

Može li se u Hrvatskoj dobro živjeti od dizajna, ili je to kruh sa sedam kora u kojem ljubav prema poslu pobjeđuje sve ostale prepreke?

Mislim da se može ako se radi predano, ako imate dobar poslovni plan, ako osluškujete što modna publika preferira odnosno koji su svjetski trendovi pa sve to kvalitetno i sa što manje kompromisa u estetici svojeg dizajnerskog rukopisa uklopite u dobar posao zaista možete pristojno živjeti. Žao mi je što tu država više ne pomaže mladim poslovnim ljudima no ne treba odustati, već postepeno graditi vlastiti brand i uspjeh je zajamčen.

KakoVaši klijenti dolaze do Vas? Koliko je marketing bitna stavka u Vašem poslu?

Marketing je bitan u bilo kojem poslu pa tako i u modnom. Suradnja sa modnim časopisima, stilistima, prikazivanje revija (moje kolekcije se već nekoliko sezona prikazuju u sklopu Fashion Hr-a) te naravno komunikacija preko društvenih medija su samo neki od segmenata na kojima se gradi dobar PR brenda.

Koliko u prosijeku košta, primjerice, jedna suknja  iz Vaše posljednje kolekcije?

Cijene suknji se kreću oko 500-injak kuna.

Možete li se zamislit kao dizajner u jednoj hrvatskoj tvornici?

Trenutno nemam takvih ambicija, ali ako bi se ukazala zanimljiva prilika u smislu suradnje zašto ne. Tu naravno vrijede malo drugačiji način i razmišljane pri dizajniranju ali svakako bi to shvatio kao novi izazov u poslu ali i priliku da naučim i nešto novo.

Hrvatske tvornice bi po mojem mišljenu trebale više uključiti  mlade i svježe kreativne snage u svoje redove.

Koga biste rado odjenuli u Vaše kreacije od svjetski poznatih zvijezda?

Hmmm.. Popis je dug, ali recimo ako moram izdvojiti par imena Gwen Stefani, Rihanna, Byörk.

Što mislite o velikom broju modnih manifestacija u Hrvatskoj? Da li bi trebala postojati veća selekcija?

Bez obzira na broj mislim da se kroz godine profiliraju i dizajneri i same manifestacije tako da je selekcija neminovna i kvaliteta kad tad ispliva na površinu. Ja već nekoliko sezona svoje kolekcije prikazujem u sklopu Fashion Hr-a i mogu reći da sam zaista zadovoljan od same organizacije, prezentacije i individualnog pristupa prema svakom dizajneru što smatram vrlo bitnim. 

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Trenutno razmišljam samo o godišnjem odmoru da se malo maknem od mode i “krpica”, pripremam zanimljivu jesensku kolekciju tako da je uvijek radna atmosfera.

I za kraj recite nam gdje  sve možemo kupiti Vaše odjevne  krasotice?

Možete ih kupiti u BiteMyStyle showroomu na adresi Dinarska 39 u Zagrebu i preko službene Facebook stranice.

zoran3

Zoranu želimo još mnogo uspješnih revija, a Vi dragi čitatelji komentirajte što Vam se najviše sviđa u Zoranovim kolekcijama:)

Razgovarala: Ana Mišić

Midas Widget

39 Komentara on this article. Feel free to join this conversation.

 1. valerija 07/30/2016 u 11:46 - Reply

  Jedinstvene su i zato mi se sviđaju 🙂

 2. Jasmina 07/30/2016 u 11:52 - Reply

  Sviđaju mi se ove kreacije jer su maštovite, razigrane, optimistične, i kao da prizivaju duge sunčane dane svojim vedrim bojama.

 3. Klara 07/30/2016 u 11:57 - Reply

  Zenstvenu, otkaceni, zaigrani, posebni modeli koji su uvijek rado videni. Sexy modeli govore sami za sebe dok tunike i neki modeli haljina i soseva mogu biti noseni u svim prilikama… Ako zelite da se za vama okrecu glave i ostvarite pozitivne komentare sa BMS ne mozete pogrijesiti!
  Ova kolekcija “sve mi treba” je predivna i jedva cekam vidjeti sto nam dizajner sprema u novoj!!!

 4. senki 07/30/2016 u 17:18 - Reply

  Simply the best:)

 5. Natali H. 07/30/2016 u 19:11 - Reply

  Kolekcija mi se sviđa jer ima živahne boje, što ima pruge i odiše ljetom. Svaki odjevni dio može se nositi u svako doba dana. Odlična je za grad, za plažu. Divno izgleda, savršena je. Kolekcija je kreativna. Maštovita i lijepa. Svatko bi je poželio u svom ormaru. Tek onda bi imala što odjenuti za romantični ljetni izlazak. Kolekcija zaslužuje svaku pohvalu!

 6. svjetlana 07/30/2016 u 20:21 - Reply

  Sviđa mi se jer je razigrana,mladenačka i otkačena

 7. maja 07/30/2016 u 20:26 - Reply

  Sviđaju mi se jer su otkačene,mladenačke,pune veselih boja

 8. IrenaNJ 07/30/2016 u 20:52 - Reply

  Ono što je Pablo Picasso u svijetu slikarstva, to je Zoran Aragović u svijetu mode. Umjetnici! Što više reći. Sviđa mi se ta dječačka zaigranost. 🙂

 9. irena Lanović 07/30/2016 u 23:44 - Reply

  Razigrano, maštovito, obojano, mami poglede znatiželjnika i zato mi se svidja!

  • Jana Janeš 07/31/2016 u 12:03 - Reply

   Obozavam Zoranove strip suknje! Sve sto ima veze sa stripovima mi je ljubav ♡

 10. Dražana Sučić 07/31/2016 u 11:16 - Reply

  SVE!
  Ljubav na prvi pogled u svaku njegovu kolekciju 🙂 i zato sto jedinstvenim stilom mogu reci BITE MY STYLE!

 11. Romina 07/31/2016 u 11:25 - Reply

  Raznolikost boja, sarenilo, originalnos i vedrina kreacija me odusevljava i uveseljava. Mislim da se uz njegove kreacije zena (over 30) moze ponovo osjecat mlado i otkaceno. Big lajk ???

 12. Jennifer 07/31/2016 u 11:30 - Reply

  Jer su posebni i ističu se u masi,odmah vidim nešto drugačije!

 13. Josipa_K 07/31/2016 u 12:38 - Reply

  Sviđa mi se jer su kreacije drugačije od drugih, jedinstvene te svaki outfit učine posebnim, maštovitim i razigranim! To je ono što volim, biti drugačija a ne ulaziti u kalupe!

 14. Renata 07/31/2016 u 12:54 - Reply

  Potpuno drugačije od drugih, jedinstveno i vrlo kreativno! Spoj nespojivog koji ispadne savršen. Da moram birati, jednostavno se ne bih mogla odlučiti za samo jedan komad odjeće koji bih stavila na 1. mjesto kao favorit. Prekrasno, samo naprijed!!

 15. Tea 07/31/2016 u 13:01 - Reply

  Sviđaju mi se vesele boje i jedinstven, otkačen i upečatljiv stil, noseći jednu od njegovih kreacija definitivno ne bih prošla nezapaženo!

 16. dijana bertić 07/31/2016 u 13:34 - Reply

  drugačije su od drugih

 17. claudia kovacic 07/31/2016 u 14:02 - Reply

  BiteMyStyle me oborio s nogu svojim posebnim bojama i uzorcima.Znam o brendu jer pratim Ellu Dvornik. Hrabro je unio “nespojive” uzorke i boje u 21.stoljece i tako stvorio savrsen spoj i time pridobio obozavatelje.
  Zoran nas vraca u divna Retro vremena, unio je posebne komade kao 3D prugice, pepita, kockicr, stripove i tako poseban u masi istih postao prepoznatljiv dizajner.

 18. Katarina 07/31/2016 u 14:05 - Reply

  Zatooo ????
  Što je sve veselo, moderno i savršenooooo!!❤???

 19. Marina 07/31/2016 u 14:13 - Reply

  Svaka njegova kolekcija nosi nesto drugacije, no ono sto ih definitivno povezuje su vesele, zive i otkacene boje. Vjerujem da se te karakteristike slazu i s njegovim osobinama.

  Ova najnovija Cruise kolekcija mi se jako svidja, jer su komadi nosivi kako na mladjim, tako i na zrelim zenama. Mozda meni najdraza kolekcija je “Pop art”. Bit ce zbog profesionalne deformacije kao povjesnicarke umjetnosti.

 20. Ivana 07/31/2016 u 14:59 - Reply

  Zoranove kreacije su mocne,sexy i originalne, jednostavno jedinstvene, kao stvorene da obicne djevojke pretvore u stripovske wonderwomen ?!

 21. Dora 07/31/2016 u 17:33 - Reply

  Kao umjetnici mi se najviše dopada način na koji Zoran kombinira boje i uzorke na nevjerojatne načine i to što crpi inspiraciju iz pokreta Pop Art-a. Uspijeva zapravo spojiti Warholove Pop-Art dizajnove i pin-up stil iste ere, ali istovremeno dati svoj jedinstveni, suvremeni oblik svim svojim kreacijama. Osobno mi je neodoljiva ova kombinacija suvremenog i retro stila kod svih BiteMyStyle kreacija! 🙂

 22. Vedrana Barbarić 07/31/2016 u 18:25 - Reply

  Brdo boja, printeva, šarenilo, posebno a ipak tako nosivo i jednostavno.

 23. Renata 07/31/2016 u 20:35 - Reply

  Sareno, veselo, zaigrano, inspirativno!

 24. Maja Rastović Vudrag 07/31/2016 u 21:45 - Reply

  Razigrani stripovski uzorak..posebna

 25. tina 08/01/2016 u 6:36 - Reply

  Šarolikost boja,dezena je nešto što volim i baš je za mlade i orginalno.Toliko moderno a opet podsjeća na sedamdesete i osamdesete je nešto što volim.Nije kić,ali na granici, a pokazuje živost i volju za životom.

 26. Predrag 08/01/2016 u 6:42 - Reply

  Kada žena kaze da želi ne pita se zašto.Tako i ja..kaze da je orginalan,otkačen i totalno njen stil.Voli žive boje i lude kombinacije.Retro stil je njen život i zato se našla BiteMyStyle kao svoj.

 27. Sanja Červar 08/01/2016 u 8:21 - Reply

  U Zoranovim kolekcijama sviđa mi se njegova kreativnost,razigranost boja, vedrina kojom odiše svaki komad odjeće koju dizajnira taj svestrani dizajner.Neobični uzorci tkanina posebnost su njegovim odjevnih kreacija i upravo po tim neobičnim uzorcima možemo prepoznati Zoranove uratke.Sviđa mi se jedinstvenost njegovih odjevnih predmeta koji su puni života zbog bogatstva kolorita.Rado bih nosila njegove dizajnerske uratke jer se s njegovim odjevnim predmetima ne može proći nezapaženo. 🙂

 28. ksenija 08/01/2016 u 8:34 - Reply

  Svidaju mi se kreacije jer su drugacije od drugih i nemozes proći nezapazen noseći ih. ?

 29. Antonija 08/01/2016 u 8:48 - Reply

  Kod Zorana mi se sviđa odabir boja koje koristi u svom radu, šarenilo,moderno izrađene kombinacije, spojivo sa nespojivim,predivne tunike,strip haljinice i stavrno big lajk za sve što radi 🙂

 30. Željka 08/01/2016 u 9:03 - Reply

  Odlični printevi, šarenilo boja koje su meni naj,šašavo,moderno,jedinstveno,upečatljivo,Zorane samo naprijed!

 31. Ivana Nikolić 08/01/2016 u 13:57 - Reply

  Obožavam stripove stoga mi je njegovo često koketiranje sa stripovskim elementima neodoljivo. Njegovo neizostavno šarenilo, žarke boje, geometrijski motivi kod mene su uvijek dobrodošli <3

 32. Mirjana 08/01/2016 u 14:11 - Reply

  Najviše mi se sviđa šarenilost boja, originalnost i poseban stil, drugačiji od drugih. Čim vidim njegove kreacije uhvati me doza sreće, jer on jednostvacno kreira sve što zrači pozitivom…

 33. Maja 08/01/2016 u 20:49 - Reply

  They make my eyes go booom 😀

 34. Natalija 08/01/2016 u 21:21 - Reply

  Volim boje.. Volim strip i priču.. Volim strast.. Volim što baš svaki komad ima ono nešto..

 35. Marija R. 08/02/2016 u 21:41 - Reply

  Najviše mie sviđaju jake, žive, ljetne boje u kojima se svaka žena može istaknuti!

 36. Ljubica B. 08/02/2016 u 23:06 - Reply

  Boje. Obožavam boje! I sve što je drugačije, jedinstveno i posebno u ovom vremenu u kojem vladaju klišeji!

 37. Iva Gmižić 08/03/2016 u 15:30 - Reply

  Najviše mi se sviđa strip uzorak na suknjama,haljinama,nakitu torbicama…otkačen stil,jako mi se sviđa….
  Lp,
  Iva

 38. Ivana 08/03/2016 u 19:07 - Reply

  Sviđaju mi se njegove jedinstvene kreacije koje pršte bojama, uzorcima jednostavno “životom” a opet su nosive. Njegovi komadi se daju iskombinirati I osigurati da sam uvijek primijećena .

Ostavite komentar