Znate li što zagrljaj znači za naše zdravlje?

Kada ste zadnji put zagrlili nekoga, a da nije bio član obitelji, prijatelj ili vaša druga polovica? Da li biste mogli uopće zagrliti stranca, kolegu s posla i pod tim mislimo na pravi zagrljaj, a ne na tapšanje po ramenu?  Saznajte u nastavku što sve zagrljaj znači za naše zdravlje!

Što se dogodilo sa toplim ljudskim grljenjem, gotovo je iščeznulo iz ljudskih života! Patimo li od straha dodira? Profesor neuroznanosti Francis McGlone i voditelj grupe ‘Somatosensory & Affective Neuroscience’ na Fakultetu prirodnih znanosti i psihologije u Liverpoolu  izrazio je duboku zabrinutost i rekao kako nedostatak dodira među ljudima nije dobar za mentalno zdravlje ljudi. Dodiri su se toliko demonizirali u zadnje vrijeme da se često intepretiraju kao histerične reakcije.

‘Vrijeme je da povratimo socijalnu moć dodira’, naglašava profesor McGlone.

Znanstvenici tvrde da lagani i nježni pokreti kojim se draga osoba otklanjaju bol, napetost i osjećaj socijalne izoliranosti.

Dodir ima iscjeljujuću moć, smanjuje kortizol, krvni tlak, pomaže u kontroli hormona  stresa, jača imunosni sustav i povećava izlučivanje serotonina te potiče dubok kvalitetan san.

Stvarno je žalosno da u današnje vrijeme vidimo sve manje kako se ljudi grle, češće ih vidimo kako tipkaju po mobitelu i šalju emotikone, ali poruku istih emotikona ne znaju pokazati uživo.

Obratimo malo više pozornosti na ljude oko sebe i zagrlimo ih bez straha.

Izvor: Cover Style

Midas Widget

Ostavite komentar