Znate li gdje se krije esencija mladosti? U edukaciji i prehrani!

 

sk

Danas smo više nego ikad prije opsjednuti mladošću, vitalnošću i lijepim izgledom. Možemo li ih zadržati unatoč proteku godina? Dr. Lejla Kažinić Kreho, međunarodno priznata nutricionistica, u svojoj knjizi Antiaging prehrana tvrdi da zdravom i uravnoteženom prehranom za svoje zdravlje možemo učiniti jako puno, pa čak i usporiti proces starenja.

Autorica čitatelje postupno uvodi u temu te ih upoznaje s funkcioniranjem pojedinih organa i otkriva im što i kako treba jesti kako bi sačuvali zdrav i mlad organizam te živjeli dugo. Pri tome svoje tvrdnje uvijek temelji na znanstvenim istraživanjima, no čitateljima ih iznosi na jasan, jezgrovit i razumljiv način. Dr. Kažinić Kreho upućuje i na neke manje poznate istine o hrani i na pogreške koje činimo, a daje i pregršt korisnih i konkretnih savjeta za zdrav život i mladolik izgled.

Dr. Kažinić Kreho zagovara alkalni način prehrane, koji se i znanstveno potvrđuje kao izvrsna prirodna terapija protiv starenja. Objašnjava što kiselost stvara našem tijelu i možemo li liječiti bolesti alkalnom prehranom. Detaljno govori o namirnicama s najvećim alkalnim učinkom na organizam poput blitve, kupusa, jabuka, brokula i drugih. Odgovara i na pitanje je li limun kisela ili alkalna namirnica.

Osobitu vrijednost knjizi daju autoričine praktične upute i savjeti. Tako, na primjer, dr. Kažinić Kreho upozorava koje se voće i povrće u proizvodnji najviše tretira, uz preporuku da se jede ono iz ekološkog uzgoja, te koje voće i povrće ne mora nužno biti iz ekološkog uzgoja. Daje i savjet kako se riješiti teških metala iz voća i povrća.

Posebno poglavlje posvećuje rafiniranom šećeru, koji znanstvenici nazivaju tihim »slatkim« ubojicom. Jedemo ga od ranog djetinjstva i naviknuli smo se na njegov okus toliko da nešto slatko poželimo pojesti svakog dana. Tu su našu sklonost iskoristile multinacionalne kompanije ponudivši nam mnoštvo proizvoda kojima ne možemo odoljeti jer – sadržavaju šećer, i to u golemim količinama. Dr. Kažinić Kreho detaljno obrazlaže zašto šećer porazno djeluje na naše zdravlje i čini nas starima.

Jedno je poglavlje autorica posvetila i bezglutenskoj prehrani, koju ne smatra pomodnim trendom, već nužnim načinom prehrane kod nekih stanja i bolesti (GERB, upalne bolesti crijeva i sl.). Upućuje nas i na zdrave, no manje poznate žitarice kao što su zob, heljda, kvinoja i amarant. Dr. Kažinić Kreho ističe i važnost tjelovježbe koja, znanstveno je dokazano, popravlja oštećenja DNK te pomlađuje tijelo.

Ugledna nutricionistica razotkriva i mitove o mesu, mlijeku i jajima, a navodi i namirnice koje tope mast te namirnice koje brzo stvaraju sitost. Upućuju nas i na odabir zdravih ulja – maslinovo, avokadovo, kokosovo ili laneno. Dr. Kažinić Kreho čvrsto vjeruje da je zdrava prehrana ključna za zdravlje, ali i za izgled, te čitateljima otkriva supernamirnice za kožu, kosu i nokte.

U drugom dijelu knjige dr. Kažinić Kreho donosi 30 recepata za sedmodnevni alkalni antiaging dijetetski program (po danima), 15 recepata za kožu, kosu, mladenačku cirkulaciju te prijedloge za prehranu kojom ćete pobijediti stres, riješiti se hiperpigmentacije, akni i sl. Donosi i prijedloge jelovnika za prehranu bez glutena, mlijeka i dodanog šećera te niz drugih korisnih savjeta za lijep, zdrav i mladenački život.

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 15. veljače za Anja Mikšić. Molimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!

Midas Widget

Ostavite komentar