Zemlja vječnog leda nije oduvijek bila ledena niti će to zauvijek biti

Bizarna priča o polarnim područjima i njihovom utjecaju na budućnost našeg planeta!

 Dvodijelnu dokumentarnu seriju Polarni ekstremi premijerno možete pogledati 21. siječnja u 19:00 sati na programu Viasat Nature

Zagreb, 13. siječnja 2021. – Zemlja vječnog leda nije oduvijek bila ledena niti će to zauvijek biti. Fosili, pronađeni ostaci stari milijunima godina, dokazuju da su unutar polarnica između ostalog živjeli divovski dinosauri i bujne šume. Međutim, ta se područja opet nalaze pred značajnim promjenama. Zbog globalnog zatopljenja polarni se led otapa, što dovodi do porasta razine mora, što bi pak moglo dramatično promijeniti izgled našega planeta. Dvodijelnu dokumentarnu seriju Polarni ekstremi, koja pomoću povijesnih dokaza istražuje neobičnu prošlost i moguću budućnost polarnih područja, premijerno možete pogledati 21. siječnja u 19:00 sati na programu Viasat Nature. U ovom ćemo se članku osvrnuti na prošlost i pogledati u budućnost.

IZNENAĐUJUĆA SJEĆANJA IZ PROŠLOSTI POLARNIH PODRUČJA

NA SJEVERU se ispred obale Grenlanda nalazi otok Ellesmere, udaljen samo 1300 km od Sjevernog pola. Premda u krugu od gotovo 1500 km uopće nema stabala, ondje su nađeni fosilizirani ostaci šume stare 50 milijuna godina. Postoje i dokazi o divovskim sekvojama koje nisu samo rasle do visine od oko 50 m, nego se po njihovom korijenju može zaključiti da su rasle u močvarama. Dakle, zemlja koja je sada surovi, ledeni krajolik nekoć je bila suptropska močvara prekrivena bujnom vegetacijom.

NA JUGU se nalazi Antarktika, uglavnom prekrivena ledom – ponegdje debelim do 450 m. Ni ondje nema stabala, no na otoku Nelsonu, dijelu tog kontinenta, postoje dokazi o postojanju bukvine šume. Fosilizirani ostaci pokazuju da su prije 83 milijuna godina dijelovi Antarktike bili prekriveni šumama bukve i paprati te da se temperatura rijetko kad spuštala ispod ništice. Na tom su kontinentu nađene i kosti primjereno nazvanih titanosaura: zvijeri toliko golemih da su im kralješci bili dugi oko jednog metra.

DAKLE, NA SJEVERNOM I JUŽNOM POLARNOM PODRUČJU NEKADA JE BILO TOPLIJE, ALI ZAŠTO SE TEMPERATURA PROMIJENILA?

Na to nam pitanje odgovor nude fosili: ostaci biljaka iz različitih razdoblja pokazuju različite koncentracije ugljičnog dioksida u zraku. Njegova se razina neprestano mijenjala, a budući da ugljični dioksid zadržava toplinu, i globalne temperature mijenjale su se sukladno razinama ugljičnog dioksida u atmosferi.

KAKVU BUDUĆNOST PREDVIĐAJU FOSILI?

Već znamo da se, zbog ugljičnog dioksida koji proizvode ljudi, naš planet zagrijava iz dana u dan, a fosili nam mogu reći ponešto i o njegovom učinku na našu budućnost. Prema tragovima nađenim u ledenjacima, temperatura je na Zemlji prije tri milijuna godina bila 3-4 stupnja viša nego što je sada, dok je zbog više razine mora istočna obala SAD-a bila povučena oko 135 km više prema središtu kontinenta. Nastavi li se globalno zatopljenje trenutačnom brzinom, mora će prekriti nekoliko milijuna četvornih kilometara kopna – uključujući gradove i prirodna staništa.

Upravo nas na to upozoravaju tragovi koje predstavlja serija Polarni ekstremi. Međutim, to nisu sve tajne koje krije led: za još više iznenađujućih i bizarnih otkrića, pogledajte ovaj dvodijelni dokumentarac 21. siječnja u 19:00 sati – samo na programu Viasat Nature.

Midas Widget

Ostavite komentar