ŽELIM KUĆNOG LJUBIMCA, ALI KOJEG DA ODABEREM?

Ako si se pronašla u naslovu članka, ne brini, tu smo da pomognemo. Svi volimo životinje jer nas slatko dočekaju kad dođemo kući umorni i jer im volimo ispričati što nam se dogodilo taj dan. Nema razloga da si uskraćujemo tu sreću, ni sebi, a ni njima, osim ako umislimo da možda nemamo dovoljno vremena, uvjeta ili novca za ljubimca. E, pa nema veće laži od te. Ne postoje samo psi i mačke, iako možda jesu jedini koje primijetiš kod ljudi oko sebe. No, mi donosimo nekoliko zanimljivih životinja koje možeš posvojiti, za koje možda nisi ni znala da postoje, ali budi sigurna da ćeš se u neku zaljubiti i ubrzo nazvati svojom, a možda i nekoliko njih.

Mini svinja (toy svinja) zanimljiv je kućni ljubimac koji može zamijeniti psa, ako je problem lajanje jer naime mini svinje ne laju, što je nekako logično. Ono što ih povezuje sa psima je društvenost i energičnost. Zahtijevaju šetnju i pažnju kao i psi. Mogu živjeti unutar i van kuće. Dosta su čiste životinje, iako možda to djeluje smiješno s obzirom na to za što povezujemo riječ svinja. Vole mnogo jesti, no ako su financije problem, ovdje ga neće biti jer one jedu uglavnom sve vaše ostatke hrane, osim mesa. Druželjubive su i vole živjeti s drugim životinjama tako da su idealna zamjena za psa ako vam je potreban tih, a društven ljubimac.

Paličnjak je sitna životinjica koja živi u terariju, ali može se i uzimati u ruke. Dosta je mirna, tiha i zapravo neprimjetna životinja. Hrani se jednom tjedno tako da ako nemaš vremena za veću brigu, paličnjak se neće buniti. Jede salatu, listove ruže, kupine i sličnoga. Zanimljiva je za promatranje zbog svoje građe i pokreta, a također postoji više fizički autentičnih vrsta. Može zamijeniti ribice, ako želiš nekog egzotičnijeg ljubimca koji ne zahtijeva pažnju.

Kornjače su poprilično jednostavne kao ljubimci. Postoje i vodene i kopnene. Ne zahtijevaju mnogo brige. Vodene imaju gotovu hranu koja se kupi u zoo dućanima, a kopnene mogu jesti biljno i mesno. Ako živiš u malom stanu, kornjača je možda za tebe. Mogu živjeti dugo u najobičnijoj kutiji ili malom prostoru. Također, dugovječne su i dobrog zdravlja, što je odlično ako te brine da ćeš se previše vezati za ljubimca i teško će ti pasti kada ugine (vjerojatno će te nadživjeti).

 

View this post on Instagram

 

The happiest 😍

A post shared by Turtles Of Instagram (@turtles_of_inst) on

Gušter je kućni ljubimac koji je definitivno za one koji vole biti posebni. Ne zahtijeva vremenski mnogo pažnje, a ni prostora. Jedini problem kod odabira ovakvoga ljubimca je trošak pri nabavljanju, za terarij i opremu, ali i samu životinju. Gušteri zahtijevaju tropske uvjete života i zato je trošak velik, no ima mnogo pozitivnih strana. Prednost je što postoji mnogo vrsta guštera i svaki ima svoje karakteristike, tako da ako su ti ove životinje fascinantne možeš pronaći neku za sebe. Hrane se biljem te sitnim insektima. Može ih se vaditi van iz terarija, no nije ih poželjno puno dodirivati. Uglavnom su miroljubivi, no i to ovisi o vrsti.

 

View this post on Instagram

 

Check out these colors‼️🦎🔥 . ⁦❤️⁩see more at @animals_talk_back . Photo by @tom_crutchfieldreptiles

A post shared by animals talk back (@animals_talk_back) on

Ovo su samo neke od životinja koje smo pronašli, no sigurno ako odlučiš možeš uzeti skoro svaku životinju koju želiš, samo je potrebno da naučiš njezine potrebe i prilagodiš se njezinom načinu života. Lijepo je imati društvo i nekoga za koga možeš brinuti tako da nemoj odustati od potrage za idealnim.

Marija Maleš

 

Midas Widget

Ostavite komentar