Zašto volimo čuvarkuće?

Kaktusi i čuvarkuće su strašno jednostavne biljke za održavanje. Iako su neki od nas naučili kako jednostavno za održavanje ne znači i kompletan manjak pozornosti. Neke od nas su možda dobile kaktus koji nam je možda pao na pod jednom ili pet puta dok smo otvarale prozor.

Čuvarkuće u svojim debelim listovima drže vodu i najbolje im pašu svijetla i osunčana mjesta, variraju u mnoštvo prekrasnih boja, a dovoljno su maleni da uljepšaju svaki kutak doma. Nemaju bodlje za razliku od kaktusa što ih čini odličnim za sve od obitelji s djecom do nespretnih samaca. Lako je uočiti diskoloraciju ako dobivaju premalo (postat će tamni i stisnuti) ili previše svijetla (problijedit će ili posmeđiti).

Najsretniji su ljeti kada ih možete staviti na balkon, terasu ili prozor i promatrati kako rastu pred vašim očima. U vrućim mjesecima zalijevajte ih jednom tjedno ili kada primijetite da je zemlja suha. Nakon ljeta spremni su za zimsku hibernaciju (baš poput nas) kada ih treba zalijevati vrlo rijetko, svakih mjesec ili dva. Važno je da ih ne ostavite stajati u vodi jer im korijenje može strunuti zbog pretjerane vlage.

  Slika: Julie O’Boyle

Ako teško održavate biljke na životu, čuvarkuće su zahvalna klasika koja unosi veselje u dom. Samo im ne zaboravite pričati i dobro slušati :).

Mirna Tomašković – Pavlinić

Ostavite komentar