Zašto su omege-3 važne za mozak?

Djelovanje omega-3 masnih kiselina na zdravlje srca i krvožilnog sustava već je mnogima poznata. Međutim, novija istraživanja sve su više usmjerena na djelovanje omega-3 masnih kiselina, osobito DHA omega-3, na razvoj i funkcije mozga.

mozMozak je uglavnom građen od lipida, odnosno masnih kiselina, pri čemu su najviše zastupljene arahidonska kiselina (AA) te DHA koja je glavna gradivna struktura mozga i mrežnice oka.

DHA je u visokim koncentracijama prisutna upravo u metabolički najaktivnijim dijelovima mozga, kao i u moždanoj sivoj tvari, stoga omega-3 masne kiseline, pogotovo DHA, imaju važan utjecaj na sljedeće neurološke funkcije:

  • Razvoj mozga kod novorođenčadi

 DHA je iznimno važna za razvoj mozga fetusa, motoričkih sposobnosti te oštrinu vida, pogotovo u posljednjem tromjesečju trudnoće.

Rezultati britanskog istraživanja objavljenog u časopisu Epidemiology, koje je pratilo vezu između adekvatnog unosa ribe kod 7.421 trudnice, pokazali su da se unos omega-3 masnih kiselina u trudnoći i tijekom dojenja može povezati s boljim i ranijim razvojem govora i komunikacijskih vještina kod djece.

Osim toga, djelovanje omega-3 masnih kiselina ima pozitivan utjecaj i na samu trudnoću jer smanjuju rizik od prijevremenog poroda, preeklampsije te postporođajne depresije. Stoga se trudnicama u trećem tromjesečju trudnoće preporučuje dodatan unos oko 2.6 g omega-3 masnih kiselina te oko 300 mg EPA + DHA dnevno.

Budući da i majčino mlijeko sadrži DHA omege-3, preporučuje se da i dojilje održavaju adekvatan unos omega-3 masnih kiselina.

  •  Kognitivne sposobnosti

Mnoga istraživanja pokazala su pozitivno djelovanje omega-3 masnih kiselina na kognitivne funkcije poput pamćenja, posebno kod starijih osoba. Novija istraživanja pokazuju i njihov moguć utjecaj na sprječavanje nastanka Alzheimerove bolesti.

Starenjem se smanjuje koncentracija esencijalnih masnih kiselina, ali i sposobnost pretvorbe ALA u DHA. Znanstvenici vjeruju da DHA pomaže u poboljšanju pamćenja i sposobnosti učenja, kao i u zaštiti moždanih i živčanih stanica.

Studija objavljena u časopisu Neurology iz 2004. godine, u kojoj je sudjelovalo 1.613 osoba u dobi između 45 i 70 godina kojima su u periodu od 5 godina praćene njihove prehrambene navike te kognitivne sposobnosti poput pamćenja i psihomotorike, jasno je pokazala kako je kod osoba koje su imale adekvatan unos omega-3 masnih kiselina rizik od slabljenja kognitivnih funkcija mnogo manji, dok je unos zasićenih masnih kiselina povećava rizik od slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Stoga se starijim osobama preporučuje dodatan unos omega-3 masnih kiselina, osobito DHA, kako bi se smanjio rizik od slabljenja kognitivnih funkcija (posebno pamćenja) te razvoj neurodegenerativnih bolesti.

  •  Depresija

Istraživanja su pokazala kako je kod osoba koje boluju od depresije omjer omega-6 u odnosu omega-3 masnim kiselinama veoma visok.

Istraživanja su pokazala da su osobe koje uzimaju omega-3 masne kiseline u kombinaciji s propisanim antidepresivima imale veće poboljšanje od onih koji su uzimali samo antidepresive.

  •  Poremećaji ponašanja

Istražuje se i moguće pozitivno djelovanje omega-3 masnih kiselina na različite poremećaje ponašanja poput bipolarnog poremećaja, poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD).

U kliničkom istraživanju na 30 osoba s bipolarnim poremećajem, kod osoba koje su uzimale riblje ulje uz lijekove za liječenje bipolarnog poremećaja, tijekom 4 mjeseca, bilo je manje promjena raspoloženja i recidiva od onih koji su uzimali placebo umjesto ribljeg ulja.

Djeca s poremećajem hiperaktivnosti/deficita pažnje (ADHD) mogu imati smanjene razine određenih esencijalnih masnih kiselina (uključujući EPA i DHA). U kliničkim ispitivanjima na gotovo 100 dječaka, oni s nižom razinom omega-3 masnih kiselina imali su više poteškoća s učenjem i ponašanjem (poput iznenadnih izljeva gnjeva, poremećaja kod spavanja) od dječaka s normalnom razinom omega-3 masnih kiselina.

Možemo zaključiti kako su omega-3 masne kiseline iznimno važan dio naše prehrane, ne samo za zdravlje srca i krvožilnog sustava, već i za zdravlje mozga i moždanih funkcija. Odgovarajući unos omega-3 masnih kiselina moguće je postići konzumiranjem plave ribe (sardine, skuše, tune, inćuna) te riba hladnih mora (lososa, haringa) dva puta tjedno, kao i konzumacija orašastih plodova i sjemenki.

Ukoliko unos putem prehrane nije dovoljan, preporučuje se dodatan unos pomoću dodataka prehrani koji sadrže riblje ulje.

Spring omega 3 Plus – za poboljšanje moždanih funkcija i pamćenja

omega

Spring omega 3 Plus prvi je i jedinstven dodatak prehrani s omega-3 masnim kiselinama formuliran posebno za žene, koji sadrži najbolju koncentraciju EPA i DHA omega-3 dobivenih iz ribljeg ulja, biljna ulja noćurka i borača bogata GLA omega-6 masnom kiselinom te vitamin E.

Spring omega 3 Plus pozitivno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila, poboljšanje rada živčanog sustava, moždanih funkcija i pamćenje, jači imunitet i smanjenje upala, kao i na hormonalnu ravnotežu žene.

 Cijena 60 kapsula: 175,56 kn

Spring proizvod su dostupni u ljekaranama i specijaliziranim prodavaonicama.

Tekst preuzet s www.springwoman.hr/blog

Midas Widget

Ostavite komentar