Zašto bi vaš ormar trebao biti po pravilima „capsule garderobe“

Tome što ćemo od sada nadalje uvijek imati što za obući možemo zahvaliti Susie Faux. Susie je bila vlasnica butika u Londonu 70-ih godina i osmislila je pojam „capsule garderobe“. Radi se o kolekciji nekoliko ključnih komada odjeće koji nikada ne izlaze iz mode, a mogu se kombinirati s high fashion komadima koji se iz sezone u sezonu mijenjaju.

Složite li ormar po ovim principima, uštedjet ćete novac na odjeću koju nikada ne nosite, a vrijeme koje ujutro potrošite na smišljanje prave kombinacije. Susie kaže kako je potrebno uložiti u kvalitetne suknje, hlače, bluze i kapute koji su uvijek u trendu, a predstavljaju bazu za kombiniranje za raznim dodacima i dizajnima.

Capsule garderoba se može kreirati i prema godišnjim dobima, a mi ćemo vas upoznati s bazom te vama prepustiti daljnju nadogradnju, ovisno o vlastitom stilu i raspoloženju. Prije svega potrebno je nabaviti nekoliko bezvremenskih bijelih košulja. Jedna može biti oversized, druga s dizajnom, a treća klasična strukirana. Kada primjerice na takvu košulju nabacite meko sivo pletivo i srebrnu ogrlicu izgledat ćete kao da ste upravo izašli iz posljednjeg fashion časopisa, obećajemo! Uz bijele košulje jednako je bitno imati i bijele basic majice dugih i kratkih rukava od kvalitetnih materijala, a ni pošto ne smiju biti prozirne, dok košulja može.

Sljedeće što vam treba je nekoliko pari kvalitetnih traperica i hlača. Nabavite tamnoplave i crne traperice popularnog „mrkva“ kroja ili ravnog, ukoliko se ne osjećate ugodno u preuskoj odjeći. Od hlača nabavite u tamnijoj boji one iz odjela poslovnog looka, ravnog kroja, s crtom ili bez i po mogućnosti s nešto višim strukom. Kada na takve hlače nabacite basic majicu i šik sako nema mjesta gdje se ne možete pojaviti.

Potrebne su vam još i oversized ili A-kroja kardigani i vestice, a razmislite i o zanimljivom ponču za hladnije dane. Oni mogu biti i u boji, po mogućnosti ne kričavoj jer za to imate accessorize, a jednako dobro stoje na majice kao i na košulje.

Nabavite i kvalitetan kaput koji je topao, ali i bezvremenskog kroja. Može biti strukiran ili s vezicom za struk, a preporučuje se da imate jedan u sivoj, u crnoj i u bež boji. Ako je kaput širok, kupite statement remen i stanjite struk.Kada na takav kaput nabacite zanimljiv šal u kombinaciji s modernom torbom, izgledat ćete sređeno baš uvijek!

Za podizanje kombinacija uložite u nekoliko para salonki u boji, a od klasičnih komada potrebni su vam gležnjače i čizme u crnoj boji te nekoliko pari balerinki u tamnim i svijetlim bojama. Razigrajte se u kupnji nakita za koji se preporučuje da bude u bojama, a također je poželjno uz klasične torbe imati i pokoju sa šarenim dezenom.

Većinu toga zasigurno već imate u ormaru, potrebno je samo istaknuti te komade i sortirati ih po sezoni kako bi imali bolji pregled postojeće garderobe i ubuduće kupovali ono što vam treba ili što možete kombinirati s puno toga.

Maja Kos

Ostavite komentar