Vrijeme je za kesten – jesenskog čuvara našeg zdravlja

kesten, zdravlje

Miris pečenog kestena širi se ulicama, ali ono što malo tko zna, njegove su zdravstvene prednosti zbog kojih bi ga trebalo uvrstiti u svoju prehranu. Pored toga što regulira probavu, kesten je dobar za dijabetičare i trudnice, štiti srce, jača imunitet i snižava tlak.

Sprječava dijabetes – Mnogi nisu ni svjesni značajne uloge koju prehrambena vlakna mogu igrati u regulaciji, prevenciji i liječenju dijabetesa. Hrana bogata dijetalnim vlaknima, poput kestena ima niski glikemijski indeks, što znači da razinu šećera u krvi ne podiže naglo.

Potiče imunološki sistem – Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva u kestenu čine ih idealnom namirnicom za jačanje imuniteta. Vitamin C ne samo da potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca nego također djeluje kao antioksidans, traži slobodne radikale unutar tijela i neutralizira ih. Odnosno, proces u kojem zdrave stanice mutiraju ili induciraju oksidativni stres u blizini vitalnih organa.

Povećava gustoću kostiju – Bakar i magnezij nisu prve dvije stvari na koje se pomisli kad je riječ o zdravlju kostiju, ali bakar je izuzetno važan u procesu u kojem tijelo apsorbira željezo, što je također presudno za rast i razvoj kostiju.

Regulira probavu– Kesteni sadrže dijetalna vlakna, a ona stimulira rad crijeva, sprečavaju upale i smanjuju nelagodu, a također mogu pomoći kod apsorpcije hranjivih tvari.

Poboljšava funkciju mozga – Kesteni su bogati i vitaminom B koji potiče neurološki razvoj i funkciju mozga. Kalij koji se nalazi u kestenima može povećati protok krvi u mozak i potaknuti zdravlje živčanog sistema, čime se povećava koncentracija i pamćenje.

Sprečava kronične bolesti – Kronične bolesti svih vrsta uzrokovane su oslobađanjem slobodnih radikala, a to može uzrokovati mutiranjem zdravih stanica, što rezultira rakom, oksidativnim stresom i brojnim kroničnim bolestima. Bez antioksidansa, poput onih pronađenih u kestenima, naše tijelo bi se stalno trebalo boriti.

Kontrolira krvni tlak – Kada govorimo o snižavanju krvnog tlaka, kalij, koji se nalazi u kestenima, je vrlo bitan mineral. Kalij kontrolira kretanje vode unutar tijela, povećava protok krvi i oslobađa napetost na stisnutim krvnim žilama i arterijama. Smanjenje krvnog tlaka može potaknuti cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Poboljšava zdravlje srca – Mnogi misle da su masti nešto loše, nešto što se treba što prije istopiti, ali u stvarnosti, naše tijelo treba cijeli niz masti kako bi normalno funkcioniralo. Ove dobre masti, koje se nalaze u kestenu, pomažu u uravnoteživanju kolesterola, smanjenju upale u cijelom tijelu i smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka u tijelu.

Zato kad u šetnji gradom osjetite miris kestena, ne ustručavajte se pojesti mjericu dvije, vaše tijelo bit će vam zahvalno.

M.Z.

Ostavite komentar