VODIČ KROZ VJENČANJE“ by Tamara Matanić

vodic

I Vjenčani buket – apsolutni kralj svih buketa!

Vjenčanje i cvijeće se vole i to nije tajna! U prvom dijelu ovog vodiča kroz vjenčanje govoriti ćemo o vjenčanom buketu koji je kralj svih buketa i može se sa sigurnošću reći da je on kruna vjenčanja!

Jeste li znali da prvi zabilježen dokaz o vjenčanju datira iz 2350.g prije Krista, a potječe iz drevne Mezopotamije. Prve biljke za potrebe aranžiranja uzgajale su se u najranijim egipatskim vrtovima. Stari Egipćani su slagali mirisne svežnjeve i vjenčiće za razne ceremonije. Od polaganja vijenaca kraj faraona do ukrašavanja banketskih stolova.

Grci su isto tako ponajprije kitili bogove, a razvili su kulturu izrade vijenaca koje su stavljali na glavu. Rimljani su cvijeće manje posvećivali bogovima, a više sebi. Oni su znali uživati u ljepoti cvijeća i stvarati sami sebi ugođaje posipani ružinim laticama (super su mi bili ti Rimljani!!) O povijesti aranžiranja mogli bismo jako puno pisati, no mi ćemo se prebaciti na sadašnjost!

Dakle.Vjenčani buket! Otkuda početi? Kroz smjernice i savjete, korak po korak odvesti će Vas Tamara Matanić jedna od naših najpriznatijih aranžera.

„Tamara počinje priču: Neću Vam lagati. Priprema vjenčanja je stres. I to po defaultu.Teško ćete to promjeniti ma kako nastojali duboko disati. Ono što možete učiniti je osvijestiti svoje želje, pratiti savjete stručnjaka i ,,osluškivati intuiciju te u konačnici donijeti odluku. Nemojte pratiti „modnu scenu“i izabrati stil koji ste vidjeli na vjenčanju neke poznate i slavne osobe. To Vam može donijeti razočaranje, pljusku, te krajnji neukus i „kazalište u cirkusu“. To govorim jer kako u svemu, tako i u aranžerstvu postoje pravila. Odluku o samom aranžeru naravno donosite sami, a ja ću Vas uputiti na što možete obratiti pažnju. Kvalitetnom profesionalcu je važno upoznati buduću mladenku. Saslušati je,poštivati njen ukus i želje. Često one nemaju nikakvu ideju i potpuno su zbunjene. Tada nastupa aranžer, koji kroz razgovor uviđa o kakvoj se osobi radi. Vrckavoj osobi teško da će ponuditi ozbiljan buket s „teškim“cvijetovima tipa orhideje. Isto tako ozbiljnoj djevojci koja njeguje klasičan stil ne odgovara neka otkačena forma buketa s asimetrijama i detaljima koje ona ne zna nositi. Nema smisla da buket „nosi Vas“, da vas on „pojede“. Taj svežanj cvijeća mora naglasiti vašu ljepotu i biti dio cjeline. Uklopiti se uz haljinu, uz frizuru, uz visinu, uz vašu građu tijela, oči, boju tena i makeupa. Primjerice, ako mladenka planira imati make up u rozim tonovima, hoće li joj pristajati narančasto – žuti buket? Neće! Takva kombinacija sigurno neće imati sklad.

Isto tako osobi korpulentne građe nikako ne bih preporučila sitan buket, minimalističkog stila. U tom slučaju do izražaja će nažalost doći najviše njena kilaža.Visokim ženama najbolje pristaju izdužene forme buketa,niskim oblik manje suze koji će izdužiti liniju i stvoriti eleganciju.

Nemojte se iznenaditi ako Vas aranžer pita kakvu ćete imati frizuru! To ima smisla. Decentna niska pundža na zatiljku s umetnutim cvijetom otvara prilike za romantičan stil buketa. Moderna frizura s oštrim linijama traži sofisticiraniji stil. Plavušama nikako ne bih preporučila crvenu boju. Kroj haljine je jednako važan, da bismo znali u kojem smjeru idemo. Često tražim od buduće mladenke da mi donese uzorak materijala od kojeg joj krojač šiva haljinu. Bitna je struktura i podton. Ako se npr. radi o boji slonovače kojoj je podton oker, savjetujem boje breskve i marelice za buket, dok lila tonove nastojim izbjeći.

Često me uspiju nasmijati mladenke u velikim krinolinama s pušlekom kala ili tulipana u rukama.To nikako ne ide skupa. Ili decentna uska haljina lagane svilene teksture u kombinaciji s velikim, teškim, bidermajerom, žestokih boja. To su finese. One sitnice koje primjećuje izoštreno oko, no uvijek na kraju kažem svakoj budućoj mladenki, neka odabere onako kako želi i voli. Na njoj je hoće li poslušati savjet i pronaći rješenje koje će biti najbolja opcija za nju. Najvažnije je ono što ona nosi u sebi. Dakako-njena sreća! Ali nemojmo zaboraviti što svaka mladenka mora imati: “Something old, something new, something borrowed, something blue.”

Za savjet obratite se na mail tamara.vugrinec.matanic@gmail.com

OPIS IZRADE VJENČANOG BUKETA-Profesionalan aranžer će vjenčani buket izraditi tehnikom koja nalaže da se svaki cvijet i listić skraćuje. Na skraćeni dio stapke stavlja se namočena vata, koja će osigurati da buket bude svjež za vrijeme cijele ceremonije vjenčanja. Vata se pričvršćuje tankom žicom, preko koje se namata poseban materijal-gutakol koji će dodatno štititi cvijet. Takva tehnika daje kvalitetu i ujedno daje tanku i elegantnu „dršku“ buketa. Takav buket biti će lagan i mladenka neće u rukama držati buket koji teži 3 kg, što se često viđa. Buket izrađen na ovakav način iziskuje nekoliko sati rada, ovisi dakako o tipu i veličini buketa. To su razlike koje se primjećuju u radu profesionalnih aranžera i priučenih. I naravno o samoj cijeni buketa. Često su mladenke iznenađene tim razlikama u cijenama, ne znajući zašto.

manual

Tamara Matanić

Midas Widget

Ostavite komentar