Voće koje u sebi ima najviše antioksidanata!

7 blagodati zdravlja borovnica
Nema ničeg boljeg za organizam nego pojesti sočnu, ukusnu zdjelu borovnica. Dodavanje ovog jedinstvenog voća u vašu svakodnevnu prehranu može vam donijeti brojne blagodati.

Ne samo da imaju dobar okus, već su i prepune raznih hranljivih sastojaka. Prenosimo sedam zdravstvenih prednosti borovnica.
Daju zdrave antioksidante
Bolju probavu
Poboljšavaju zdravlje kože
Zdrave kosti
Zdrav krvni tlak
Pojačavaju rad mozga
Pomoć u zaštiti od srčanih bolesti i raka

Nastavite čitati kako biste saznali više o tome kako vas borovnice mogu hraniti iznutra.

1. Daju zdrave antioksidante

Borovnice su voće koje ima najveću opskrbu antioksidansima. Antioksidanti imaju nekoliko uloga u vašem tijelu, uključujući jačanje imunološkog sustava. Oni koji se nalaze u borovnicama, uključujući antocijanin, vitamin C, bakar i željezo, djeluju na jačanje vašeg imuniteta kako biste spriječili infekcije. Snažan imunološki sustav može značiti manje prehlade, groznice i drugih virusnih i bakterijskih bolesti te infekcija.

2. Pomoć u probavi

Samo jedna šalica borovnica osigurava vašem tijelu 14% preporučene dnevne doze vlakana koja mogu pomoći pri probavi i spriječiti zatvor. Vlakna su odgovorna za onaj osjećaj zadovoljstva i punoće koji pomaže pri ograničavanju impulsnog jedenja.

3. Poboljšava zdravlje kože

Kolagen, sustav za podršku kože, uvelike se oslanja na vitamin C i pomaže u sprečavanju oštećenja kože uzrokovanih UV zrakama, dimom, prašinom i zagađenjem.

4. Zdrave kosti

Još jedna zdravstvena korist borovnica je njihov utjecaj na zdravlje kostiju. Bogate su kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, cinkom i vitaminom K, koji svi djeluju na jačanje kostiju i održavanje koštane strukture. Mali unos vitamina K povezan je s većim rizikom od loma kostiju, pa borovnice mogu vam pomoći da dobijete dnevnu preporučenu dozu ovih hranjivih sastojaka koji mogu održati vaše tijelo jakim.

5. Zdrav krvni tlak

Nekoliko studija povezalo je konzumiranje borovnice s primjetnim smanjenjem krvnog tlaka. Uz visoki krvni tlak koji je prepoznat kao jedan od faktora rizika za srčane bolesti, konzumiranje borovnica dnevno može biti jednostavan i ukusan način da podržite svoje zdravlje srca.

6. Pojačava rad mozga

Antioksidanti poslužuju i drugu kritičnu funkciju u tijelu: mogu se suprotstaviti stresu koji ubrzava proces starenja mozga. Prema istraživanjima, antioksidanti u borovnicama imaju tendenciju nakupljanja u područjima mozga povezanih s inteligencijom. Ova zdravstvena korist borovnica može poboljšati pamćenje i poboljšati opće kognitivno funkcioniranje.

7. Pomoć u zaštiti od srčanih bolesti i raka

U studiji iz 2013., antocijanin, primarni antioksidans koji se nalazi u borovnicama, povezan je s 32% nižim rizikom od srčanih udara. Studija je pokazala da su žene koje su konzumirale najmanje tri porcije borovnica ili jagoda tjedno imale najbolje rezultate.

Uz to, istraživanje sugerira da antioksidanti, poput onih koji se nalaze u borovnicama, mogu spriječiti tumore, smanjiti upalu i pomoći u sprečavanju nekoliko vrsta karcinoma. Folat, vitamin koji djeluje na sintezu i popravljanje DNA, prisutan je i u borovnicama i može spriječiti stvaranje stanica raka iz mutacija DNA.

Midas Widget

Ostavite komentar