Vježbe za menstrualnu bol

Imate li bolne mjesečnice? Ove vježbe će vam pomoći otkloniti menstrualne grčeve, bolove u donjem dijelu leđa, natečenost i još mnogo toga.

Vježba vam može biti posljednja na umu tijekom bolne mjesečnice, ali to bi također mogla biti karta za ponovno vraćanje u formu i odlično raspoloženje. Osim što pruža dodatnu dozu endorfina za povećanje raspoloženja, vježbanje se za vrijeme mjesečnice pokazalo da pomaže u ublažavanju trbušnih grčeva, nadimanja, glavobolje i bolova u donjem dijelu leđa. Prenosimo tri najbolje vježbe za ublažavanje menstrualnih bolova Tanye Becker, suosnivačice i glavne kreativne voditeljice Physique-a, fitnes studija sa sjedištem u New Yorku i Los Angelesu.

Lezite na pod i raširite malo noge (malo šire od širine kukova). Lagano podignite kukove od poda i prema gore, a zatim ih lagano spustite. Polako izmjenjujte pokrete jednu do dvije minute. Zašto to djeluje: ‘Potiče krv da cirkulira u mišiće donjeg dijela leđa, a istovremeno ih i nježno jača, to je odličan način ublažavanja bolova u donjem dijelu leđa’, kaže Becker.

Katie Dunlop, certificirana osobna trenerica i osnivačica Love Sweat Fitness-a iz Orange Countyja u Kaliforniji, koristi sljedeću vježbu za te dane u mjesecu: Lezite na leđa s podlakticama u stranu. Podignite noge od poda do 90 stupnjeva; donju desnu nogu podignite te se vratite u početni položaj, a zatim ponovite s lijevom nogom. Nastavite izmjenjivati strane. Zašto djeluje: Koristi trbušne mišiće i ublažava grčeve.

Sjednite u klečećem položaju s koljenima u širini kukova, a stražnjicom na petama. Podignite kukove nekoliko centimetara od pete i lagano kliznite kukovima prema naprijed i natrag. Obavezno napnite trbuh dok stežete bokove naprijed i pustite snažan izdah. Nastavite 30 puta umjerenim tempom. Becker predlaže dizanje ruku prema gore kako bi povećala poteškoće. Zašto djeluje: ‘Ova vježba istovremeno jača vaš trbuh, istovremeno radeći mišiće na bedrima’, kaže Becker. ‘Dobit ćete malo naleta endorfina koji će poboljšati vaše raspoloženje i povećati metaboličku brzinu, što će vam pomoći da sagorite više kalorija (i osjećate se manje napuhanima) ako vam baš treba ta dodatna kockica čokolade.’

Stavite podlaktice na čvrsti komad namještaja (poput stražnje strane sofe) ili kuhinjski pult i krenite sa stopalima dovoljno naprijed da vaše tijelo ima oblik ‘L’. Balansirajući na lijevoj nozi (držite nogu lagano savijenu), desnu nogu ispružite ravno iza vas. Počnite dizati i spuštati desnu nogu gore i dolje (od poda do visine kukova) dok zahvaćate trbušnjake. Zašto djeluje: ‘Ova vježba može pomoći u smanjenju bolova u donjem dijelu leđa’, kaže Becker. ‘Također, rad na trbuhu u ovom položaju pomoći će vam da se osjećate manje natečenima.’

Midas Widget

Ostavite komentar