Vatrometna glazbena čarolija kao dar svim posjetiteljima

Kineska Nova godina i svjetska premijera „Kineske rapsodije“  pijanista Mateja Meštrovića u Lisinskom

Glazbena umjetnost na sebi svojstven način oplemenjuje čovjeka posve različito od drugih umjetnosti. Ona ima nadnaravnu sposobnost hipnotiziranja slušatelja i snažnu moć relaksiranja. Upravo se na taj način može interpretirati koncert povodom obilježavanja kineske Nove godine koji je održan 09.veljače u dvorani Lisinski u sklopu OFF ciklusa.
Taj atraktivni ciklus upotpunjen podnaslovom „Isključite probleme i uključite glazbu“, a orkestar Zagrebačke filharmonije, ugledni američki dirigent Jonathan Griffith, kineski solisti te neponovljivi skladatelj Matej Meštrović, u ovoj magičnoj večeri su to zaista uspjeli i ostvariti.

Bio je to šarolik glazbeni program u kojem su se čule kineske, američke i australske skladbe, a finale večeri pripalo je hrvatskom skladatelju Mateju Meštroviću koji je posebno za ovu prigodu i po narudžbi napisao „Kinesku rapsodiju“. Glazbeni izričaj večeri bio je poput vatrometne vožnje saonicama u pravoj novogodišnjoj noći. Cijeli koncert je zračio kozmopolitskom multikulturalnošću koja poklanja istinsko bogatstvo različitosti.

Solist Tu Shan Xiang predstavio je izvorni kineski instrument pipa, tradicionalni kineski instrument star tri tisuće godina. Trenutni njegov suvremeni oblik datira tisuću godina unatrag iz vremena najjače kineske dinastije Tang. Kompozicija koja je na njemu izvedena u Lisinskom bazirana je na pjesmi staroj dvije tisuće godina iz vremena velikog kineskog rata. Posebna atraktivnost izvedbe bilo je recitiranje izvornih stihova pjesme u kojoj je ovaj kineski glazbeni virtuoz stvorio prisan kontakt s publikom, još jednom dokazujući kako istinska umjetnost ne poznaje jezične barijere.

Skladbe na kineskom instrumentu erhu uz pratnju Zagrebačke filharmonije izvela je solistica  Bai Yu. Erhu je autohtoni kineski gudački instrument koji ima jednu znatnu razliku u odnosu na zapadne gudačke instrumente. Naime, njegovo gudalo tijekom sviranja prolazi između žica, dok je kod zapadnih instrumenata gudalo na žicama.  Vrh tijela ovog osebujnog instrumenta izrađen je od zmijske kože pitona, dok je gudalo napravljeno od dlaka iz konjskog repa. Za njega kažu kako je instrument najbliži ljudskom glasu, a ovaj nježni instrument u jednom dijelu koncerta snažno je dočarao scenu galopirajućih konja.

Kroz nastup solistice Zhang Pei posjetitelji su upoznali instrument zheng koji se inače naziva kineska harfa, a glazbenica Li Xinxing izvela je solističke skladbe na violini.

„Kineska rapsodija“– vrhunsko glazbeno ostvarenje koje trenutno osvaja

Skladba „Kineska rapsodija“ u kojoj su uz Zagrebačku filharmoniju nastupila sva četiri kineska solista te skladatelj Matej Meštrović na klaviru, posjetitelje je odvela u neke daleke nepoznate horizonte. Meštrović navodi kako je ona bila njegov veliki izazov te iznenađenje i za njega samoga.

Kada je počeo razmišljati na koji način napisati rapsodiju, zamolio je kolege da mu pošalju tri do četiri najpopularnije kineske narodne melodije. Nakon što je dobio samo par nota glazbenih zapisa, krenuo je u samostalno istraživanje tih kineskih tradicionalnih instrumenata.

Veliki izazov za njega, kako sam navodi, bile su razlike u glazbenim ljestvicama između kineskih i zapadnih instrumenata. Bilo je potrebno poštivati njihove melodije, a tijekom građenja kompozicije uključiti i europsku harmoniju, ne mijenjajući kineske melodije.

Na koncu je nastao zapadno-istočnjački melos, vrhunsko glazbeno ostvarenje puno inovacija.

Umjetnik Meštrović je zasigurno nositelj nečeg novog u glazbenom svijetu. Njegova „Kineska rapsodija“ pomiče granice doživljaja slušatelja te svojim dinamičnim izričajem bez sumnje trenutno osvaja.

Poznato je kako je umjetničko djelo neka vrsta „platna“ na kojem umjetnik projicira sam sebe. Prema tome, na osnovu„Kineske rapsodije“ kao skladbe, možemo zaključiti kako velikog skladatelja Mateja Meštrovića karakterizira vedar duh, nevjerojatno snažna stvaralačka pozitivna energija koja pokreće, beskrajna kreativnost i spektakularno glazbeno umijeće.

Daria Šimundić

 

 

Ostavite komentar