Trening ili prehrana – što je bitnije?

Svaki dan razgovaramo s ljudima i vidimo koliko su izbombardirani nekim idejama nad kojima se uopće nikad nisu zamislili i upitali – ima li ovo dugoročnog smisla?

Upravo tako je s treningom i prehranom. Da se razumijemo, nas dvoje smo apsolutni fitness entuzijasti i uvijek zagovaramo sport i aktivnost, no svjesni smo da naš fizički i zdravstveni rezultat ne može ovisiti o treningu jer postoje faze u životu, koje svi prije ili kasnije iskusimo, kada smo jednostavno spriječeni trenirati. Uostalom, mnogi naši klijenti su starije osobe, majke s petero djece, studenti na zahtjevnim fakultetima, menadžeri i privatnici koji nemaju vremena za konstantnu aktivnost te osobe koje jednostavno ne vole sport. Zar oni ne mogu biti fit?

S druge strane, postoje ljudi koji treniraju svaki dan, a opet nemaju željeni rezultat. Jedan od njih, Branko, jučer je bio u našem klubu na wellness procjeni i informativnom razgovoru koji je tekao ovako:

Ivo: „Brane, što misliš da je važnije – trening ili prehrana?“

Branko: „Trening, naravno!“

Ivo: „Koliko često treniraš?“

Branko: „Pet puta tjedno po sat vremena“

Yvonne: „A koliko često jedeš?“

Branko: „Pa…kad god stignem… 3-4 puta dnevno!“

Yvonne: „Znači…tjedno treniraš svega 5 sati, a pojedeš preko 20 obroka? To je na mjesečnoj bazi 20 treninga i stotinjak obroka. Godišnje to iznosi 240 treninga, 1200 obroka. Ne misliš li da ti obroci ipak utječu na to kako se osjećaš i izgledaš?“

Branko: „Nisam o tome nikad razmišljao na taj način… ima smisla. Uostalom, ja nisam zadovoljan time kako izgledam i kako se osjećam, zato sam i došao na razgovor.“

Rješenje koje smo ponudili Branku i pojednostavili mu sportsko – prehrambene navike za čitav život je koncept 80:20 koji smo spomenuli prošli tjedan te pomoću kojeg i penzioneri i domaćice i studenti i menadžeri i privatnici mogu biti zdravi i fit . Vjerujemo kako vam je sada jasnije da formula dobrog rezultata leži 80% u prehrani, a samo 20% u treningu. Znači li to da ne treba trenirati? Ne. Sport je super ako se za njega ima vremena i volje, ali ga ne treba shvaćati kao obvezu, teret i jedino rješenje. Svaki zalogaj koji odlučimo staviti ili ne staviti u svoja usta određuje kakva će nam biti energija, metabolizam, imunitet, masnoća, tlak, šećer, ten i sastav tijela. Sve to, naravno, počinje s prvim i glavnim obrokom u danu – doručkom. O njegovoj ćemo ulozi pisati sljedeći put uz sliku našeg omiljenog doručka. A danas vas ostavljamo sa slikom našeg rezultata postignuta primjenom koncepta 80:20.

koncept

Ostanite nam lijepi, zdravi i pametni!

napisali

Midas

Ostavite komentar