Tko se boji MASTI i UGLJIKOHIDRATA još?

Toliko ljudi izbjegava svaki gram masti i ugljikohidrata u svom tanjuru bez da je svjesno koliko su oni potrebni za zdravlje i dobru liniju. Pa hajde da ukratko objasnimo vrste i blagodati tih makronutrijenata te da se sprijateljimo s njima!

Na poleđini svake namirnice možemo naići na termine “zasićene” i “nezasićene” masti. Zasićene masnoće su one koje bismo trebali izbjegavati jer nisu toliko dobre za naše tijelo, dok su nam nezasićene masti prijeko potrebne i stoga ih trebamo učestalo konzumirati. One doprinose zdravlju našeg srca i mozga, podmazuju zglobove i hrskavice, spuštaju razinu kolesterola i doprinose dobrom vidu i koncentraciji. Možemo ih naći u plavoj morskoji ribi, avokadu, maslinovom i lanenom ulju, sjemenkama i orašastim plodovima.

ugljKod ugljikohidrata postoji slična podjela. “Jednostavni” ugljikohidrati, koje možemo naći u slatkišima, grickalicama, pekarskim proizvodima, rafiniranim pahuljicama, su obični šećer koji bismo trebali izbjegavati. Zašto? Zato što nam podižu razinu šećera u krvi prebrzo i previsoko (to je onaj super nalet energije koji dobijemo nakon pojedene čokolade), ali ju jednako brzo i spuštaju ispod normalne razine pa nas tijelo opet traži takvu vrstu hrane. Možemo te šećere smatrati drogom jer doista tako djeluju. Zato osobe koje se na taj način hrane teško kontroliraju svoj apetit i teško gube višak kilograma.

uglj3

S druge strane, tu su “složeni” ugljikohidrati koji su odličan izvor dugotrajne i stabilne energije i od kojih se nećemo udebljati. Njima su bogate cjelovite žitarice, mahunarke i grahorice. Te su namirnice ujedno i najveći izvor vlakana tako da doprinose zdravlju probave i vrše detoksikaciju. Zamijenite bijelo brašno za raženo ili pirovo, rafinirane pahuljice za čiste zobene pahuljice, bijelu rižu i tjesteninu za integralnu, tradicionalno nezdrave recepte kolača i kruha za moderno zdravije varijante – internet je pun zdravih blogova i ideja, a vi ćete se početi puno bolje osjećati!

Nema potrebe ići na dijete, gladovati i mučiti se. Samo treba početi razumijevati prehranu i uživati u njoj na zdrav način. Tijelo će vam zahvaliti izgledom i energijom!
Za bilo koji savjet vezan uz prehranu, pišite nam na yvonnevrnoga@gmail.com i pratite na instagramu @yvonne_fit_coach.

Ostanite nam lijepi, zdravi i pametni!

Yvonne Vrnoga Gregorio, Ivo Begić

Midas Widget

Ostavite komentar