Svjetski dan srca

Svjetski dan srca 29.9. obilježava se već 15 godina kako bi upozorio da se danas većina smrti uzrokovanih bolestima srca može izbjeći jednostavnim promjenama u načinu života.

springBolesti srca se danas još uvijek smatraju uglavnom muškim problemom, iako prema istraživanjima, u SAD-u čak 1 od 2.4 žene umre od posljedica bolesti srca te čak 57.000 više žena nego muškaraca.

Američka organizacija ”The American Hearth Association” procjenjuje da gotovo trećina žena pati od srčanih bolesti, a većina ih toga nije niti svjesna. Osim toga, kod žena je vjerojatnost da će srčani udar biti smrtonosan dvostruko veća.

Naime, žene češće zanemaruju simptome koji bi mogli dovesti do ranog otkrivanja i liječenja bolesti srca, a uzrok tome je i razlika u manifestaciji bolesti srca kod žena i kod muškaraca:

  • Žene imaju prirodno manji promjer arterija zbog čega može lakše doći do smanjenog protoka krvi što može dovesti do angine pektoris ili do infarkta.
  • Aterosklerozne naslage kod muškaraca su lokalizirane i prema tome jasno vidljive na pretragama, dok su kod žena naslage raspoređene ravnomjerno uz stijenku arterija, pa je teško detektirati radi li se o genetski užim arterijama ili je suženje nastalo zbog naslaga.
  • Također su i simptomi srčanog udara kod žena mnogo drugačiji i suptilniji nego kod muškaraca. Naime, kod muškaraca prilikom infarkta koronarne arterije eksplodiraju, što je praćeno jakom boli, dok kod žena prilikom infarkta koronarne arterije erodiraju zbog čega su i svi simptomi suptilniji i ponekad se srčani udar čak niti ne prepozna.

Svjetska kardiološka federacija navodi kako se barem 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih žila može izbjeći ako se smanje čimbenici rizika, poput pušenja, loših prehrambenih navika i tjelesne neaktivnosti.

Omege-3 = najveće bogatstvo mora

Niz kliničkih istraživanja dokazalo je da unos EPA i DHA omega-3 masnih kiselina utječe na snižavanje razine triglicerida u krvi, protiv zgrušavanja krvi, protiv suženja krvnih žila, protiv visokog tlaka, protiv artimije srca te protuupalno, odnosno protiv stvaranja naslaga u arterijama.

Izvor omega-3 masnih kiselina prvenstveno je prehrana bogata plavom ribom (sardina, skuša, tuna, haringa, losos) i morskim plodovima.Ipak, prehrana ponekad nije dovoljna pa se pogotovo kod rizičnih skupina preporučuje dodatan unos omega-3 u obliku dodatka prehrani.

 Čuvar ženskog srca –EPA i DHA omege-3, dragocjena biljna ulja noćurka i borača, vitamin E.

spring2

Spring omega 3 Plus prvi je i jedinstven dodatak prehrani formuliran posebno za žene, koji sadrži najbolju koncentraciju EPA i DHA omega-3 masnih kiselina, dobivenih iz ribljeg ulja te biljna ulja noćurka i borača, kao i obilje vitamina E.

Spring omega 3 Plus čuvazdravlje srca i krvnih žila, ali djeluje i na poboljšanje moždanih funkcija i pamćenja, jačanje imuniteta te smanjenje upalnih procesa u organizmu, kao i na hormonalnu ravnotežu žene, ublažavanje PMS-a i simptoma predmenopauze, tena ljepotu kože, kose i noktiju.

Cijena 60 kapsula: 175,56 kn

Midas

Ostavite komentar