Što ste pojeli za doručak jutros?

Jeste li osigurali tijelu kvalitetnu energiju i sve nutrijente? Jeste li pronašli praktično rješenje za sebe i svoju obitelj?

Naše drage čitateljice koje su osvojile svoj Zdrav Doručak javivši se na prošlotjedni članak oduševljeno su primijetile razliku u energiji i dobrom osjećaju već nakon prvog dana! Stoga ćemo danas objasniti što se u tijelu dešava kod različitih oblika doručaka i kako možemo tim naoko beznačajnim obrokom popraviti svoje sveopće stanje.

Kroz rad s klijentima shvatili smo da postoje dvije vrste navika ujutro – doručak na bazi ugljikohidrata i ne-doručak. Ne biste vjerovali, ali posljedice su im iste.

Doručak na bazi ugljikohidrata obuhvaća sve omiljene pekarske proizvode, pahuljice, sendviće, namaze…čak i voće, kada se ono uzima samostalno. Sve te namirnice nam podižu šećer u krvi, dajući nam brzu energiju koja jednako brzo padne. Tipično je da 2 -3 sata nakon takvog „obroka“ osjećamo pad energije te potrebu za još ugljikohidrata i tada nam se definitivno ne jede ništa zdravo. Provodimo vrijeme grickajući raznorazne gluposti, oscilacije šećera nam umaraju organizam pa smo razdražljivi, poslijepodne ne funkcioniramo bez kave ili kreveta, a uvečer završavamo glavom u frižideru. To je sve logična posljedica neizbalansiranog doručka i ovako to slikovito izgleda:

slika1Ukoliko ste pomislili: „Super, ja uopće ne doručkujem!“, reći ćemo vam da to nije rješenje. Na slici možete uočiti da se u tijelu dešava ista stvar, samo s vremenskim razmakom. Preskakanjem tog prvog i najvažnijeg obroka ujutro dovodimo šećer ispod normalne razine i to je ona točka u kojoj nam treba „nešto da nas digne“. Dakle, opet posežemo za ugljikohidratima i opet se osjećamo loše. A estetska posljedica u oba slučaja je debljanje, odnosno nakupljanje masnoće –osobito celulita u žena. Zašto? Jer se sav višak šećera koji unosimo putem spomenutih grickalica taloži ravno u masno tkivo.

slika2Koje je rješenje?

Kao što smo u prethodnom članku objasnili i dali našim čitateljicama priliku probati, rješenje se nalazi u jednom kompletnom obroku koji sadrži i vitamine i minerale i vlakna i proteine i ugljikohidrate i masti – dakle, sve nutrijente koji naše tijelo održavaju u balansu. A kad je tijelo u balansu, onda nemamo nekontrolirane želje za slatkim, ne raspadamo se od umora nakon ručka, ne umiremo od gladi navečer i ne nakupljamo nepotrebnu masnoću.

slika3Da to ne mora biti nešto komplicirano, bljutavo ili iziskivati puno vremena i novaca, pokazali smo kroz sličice prošli tjedan, a ostavit ćemo vas i s novim varijantama našeg Zdravog Doručka i pozvat vas da, ukoliko ste u Karlovcu, Zagrebu ili Splitu – gdje trenutno imamo urede – dođete na besplatnu degustaciju!

dorucak

Ostanite nam lijepi, zdravi i pametni!

napisali

Midas

Ostavite komentar