Slunj među najgostoljubljivijim gradovima svijeta prema Guest Review Awards 2018 nagradama Booking.com-a

Slunj proglašen jednim od najgostoljubljivijih gradova na Zemlji prema Guest Review Awards 2018 nagradama Booking.com-a!

Prostor Grada Slunja ima najviše obilježja klasičnog dinarskog karaktera. Reljef je izrazitih kraških karakteristika, a krase ga tri prekrasne kraške rijeke: Slunjčica, Korana i Mrežnica. Zbog kraških svojstava na istom području nalazi se i velik broj manjih rječica, izvora i potoka, tko jednom dođe u ovaj nestvarno lijepi gradić, zauvijek u sebi nosi predivno iskustvo.

 

Zagreb, 8. prosinca 2019. – Booking.com, jedna od vodećih svjetskih online platformi za putovanja, nagradom Guest Review Awards 2018 danas odaje počast partnerima koji kontinuirano svojim gostima pružaju odlično korisničko iskustvo.

Najgostoljubljivija mjesta u Hrvatskoj
Najgostoljubljivija odredišta u Hrvatskoj su Slunj, Korenica, Plitvička jezera, Otočac, Rakovica, Skradin, Osijek, Zagreb, Split, Rovinj. To je posebno važno za 72% putnika iz Hrvatske koji kažu da su im susretljivi i zanimljivi lokalni stanovnici jedan od najvažnijih faktora prilikom odabira odredišta za sljedeće putovanje.

Grada Slunj bio je naseljen još u prapovijesti o čemu svjedoče nalazi prapovijesnih gradina koji se nalaze u neposrednoj blizini samog gradskog naselja. O vladavini Rimskog carstva na prostorima Slunja svjedoče ostaci rimskog naselja u naselju Točak te fragmentarni nalaz rimskog epigrafskog spomenika u naselju Gornje Primišlje.

Da podsjetimo, 1323. godine kralj Karlo Robert darovao je kao nasljedni posjed čitavu Drežničku županiju obitelji Frankopana. Frankopani su za potrebe vladanja tom novodobivenom zemljom izgradili dva središta – gradove Tržac na Korani i Slunj na Slunjčici. Slunj se prvi puta u pisanim izvorima spominje 1390. godine kao već utvrđeni grad, a 1409. godine spominje se i naselje, odnosno trgovište Slunj izgrađeno na suprotnoj strani kanjona Slunjčice.

Krajem 15. stoljeća započinju drastične promjene koje će se tijekom 16. stoljeća odigrati na ovom prostoru zbog prodora Turaka, što je rezultiralo okupacijom i pustošenjem Slunja i franjevačkog samostana 1582. godine te progonom i iseljavanjem stanovništva.

Nakon izbora Ferdinanda Habsburškog za kralja započinje sustavna organizacija vojne granice te Slunj 1579. godine postaje sjedište kapetanije. Preostalo malobrojno stanovništvo gubi svoje slobode i postaju vojni obveznici s osnovnim zadatkom obrane granice. Obustavljena je svaka gospodarska djelatnost, zabranjena je gradnja čvrstih stambenih objekata, a opskrba vojske osigurava se iz središnjih vojnih centara.

Značajniji razvoj ovog prostora, poglavito nakon reorganizacije Vojne krajine posebno naglašava središnju ulogu administrativnog sjedišta vojnih vlasti. Slunj je podignut na rang pukovnije. To je vrijeme kada su u Rastokama (mjestu na sutoku Slunjčice i Korane) izgrađeni prvi mlinovi. Rastoke s vremenom postaju važan mlinarski centar za čitavu regiju.

 

View this post on Instagram

 

Rastoke #highline #christmas #beautiful #nature #rastoke #slunj #waterfall #watermill #water#river

A post shared by Mladen_Brodic (@bramado) on


Tijekom 80-tih godina 20. stoljeća Slunj se počinje gospodarski razvijati poglavito kroz razvoj obrtništva i malog poduzetništva. Na žalost, razvoj ovih djelatnosti naprasno je prekinuo Domovinski rat

Kad je riječ o najgostoljubljivijim vrstama smještaja, putnici iz Hrvatske preferiraju iskustva boravka u hotelima, kućama za odmor, apartmanima i vilama.

 

View this post on Instagram

 

Beautiful ethno-village, Slunj in Croatia. #croatiafulloflife

A post shared by Greg Sullavan M.Photog.I (@gregsullavan) on

ODABIR IZVRSNIH SMJEŠTAJNIH OBJEKATA U HRVATSKOJ KOJI SU PRIMILI NAGRADU ZA 2018.
https://www.booking.com/hotel/hr/villa-allegra-lovran, Lovren
https://www.booking.com/hotel/hr/apartments-mistral, Mimice
https://www.booking.com/hotel/hr/b-amp-b-plitvica-creek, Plitvica Selo
https://www.booking.com/hotel/hr/9, Zagreb
https://www.booking.com/hotel/hr/dalmatia-infinity, Bibinje
https://www.booking.com/hotel/hr/guesthouse-aljmas, Aljmaš
https://www.booking.com/hotel/hr/pansion-barica, Crikvenica
https://www.booking.com/hotel/hr/prima-luxury-rooms-split, Split
https://www.booking.com/hotel/hr/hotelkompasdubrovnik, Dubrovnik
https://www.booking.com/hotel/hr/nirvana, Motovun

Midas Widget

Ostavite komentar