ROSADONA – rubrika ženske snage

Budimo  hrabre, usudimo se!

Problematika nasilja i zlostavljanja vrlo je široko područje koje obuhvaća brojne oblike zlostavljanja: od fizičkog do psihičkog, odnoscno emocionalnog,  seksualnog, materijalnog…

Crne brojke zlostavljanih žena, djece, nasilja u obitelji, mobbinga na poslu i  bullyinga u školama, ne smanjuju se jer je broj prijavljenih slučajeva puno manji,  nego što je to u stvarnosti slučaj. Iako se o zlostavljanju u posljednje vrijeme sve više priča, žrtve zlostavljanja nerado i nevoljko pričaju o proživljenim traumama.  Unatoč učestalim medijskim akcijama i istupima, raznim udrugama i forumima, hvalevrijednom angažmanu stručnjaka imam dojam kako naše društvo još uvijek nije u dovoljnoj mjeri senzibilizirano za ovu problematiku. Žene i djeca, često osjećaju sram da pričaju o svojim strašnim iskustvima, nemaju hrabrosti prijaviti počinitelja, a tu je i ono vječno pitanje kome da se obrate jer društvo nerijetko stigmatizira i traumatizira žrtvu.

Sama problematika nasilja dodatno se pojačala uslijed teških ekonomskih prilika u kojima živimo. Sve je teže izaći iz začaranog kruga, jer javljaju se mnoge bojazni, strahovi, najčešće financijski inonirane.

Neke od tih žena uspiju se izvući iz tog zlostavljačkog obrasca.  To su mahom žene koje su imale  podršku i pomoć obitelji, prijatelja i stručnjaka. Znam i to, da mnoge žene nisu te sreće. Nemaju podršku obitelji, prijatelja, ne znaju kome bi se obratile, razdire ih strah, osjećaju sram, nemaju financijsku slobodu…

 Iz dana u dan slušam potresne priče. I danas sam čula kako je prijateljicu opet prebio muž (dobrostojeći odvjetnik) i ona će po ko zna koji put pognuti glavu. Neće ga prijaviti.

– Čemu? Barem ti znaš – nasmijat će se sa suzama u očima, a ja ću kimnuti. Na žalost, prošla sam slično, bolno iskustvo. Znam da je protiv nekih ljudi nemoguće izvojevati pobjede u našem pravosudnom sistemu.

No odlučila sam djelovati. Ne mogu više biti ravnodušna jer broj ubijenih žena i dalje raste. Žene i djeca, trpe nasilje svojih muževa, očeva, partnera, šefova. Ponekad, im pukne film i zacrni se pred očima. A tada je obično strože kažnjena.

Niste znali da je žena koja ubije muža strože kažnjena od muškarca koji ubije ženu? E, sad znate.

Ne mogu ostati ravnodušna jer danas mi se prodavačica u dućanu požalila kako ju je šef na poslu grubo napastvovao, a ona ne može dati otkaz. Muž joj ne radi više od tri godine, ima djecu koju mora školovati. Trpjet će nasilje, nema joj druge.

I mogla bih tako nabrajati, ali nema smisla.

Zato smo se odlučili na pokretanje nove rubrike.

ROSADONA –  rubrika ženske snage

Nama ženama potrebno je znati, doista znati kako nismo građani drugog reda. Moramo naučiti cijeniti svoj vlastiti život, svoju vlastitu sposobnost, vjerovati da u nama leži MOĆ. Jer, čudesna je ta snaga koju imamo. I tek kad odbijemo biti žrtve, spoznat ćemo koliko smo jake, kao i čudesnu moć promjene.

Promjena leži u tome da shvatimo kako sva snaga leži u nama i kako konačno prekinuti zlostavljački obrazac kojeg živimo. Pri tome kriviti muškarce, društvo, okolnosti, pa čak i same sebe neće pomoći. Kriviti nekog drugog uvijek je čin nemoći. Ono što možemo učiniti jest da učimo i naučimo kako da prestanemo biti žrtve.

Primjeri hrabrih žena, životnih ratnica i pobjednica, koje su se uspjele otrgnuti iz začaranog kruga zlostavljanja jest ono što smatramo našom misijom, onim najvrijednijim što možemo ponuditi.  Uz  kolumne poznatih autorica u kojima ćemo obrađivati probleme zlostavljanja:  fizičkog, psihičkog, seksualnog,  ekonomskog, zlostavljanja s kojima se žene susreću u poslovnom okruženju, itd. Pitanje nasilja je problem koji ne možemo negirati  i važno je iskreno progovarati o svim njegovim oblicima, ali i o tome što učiniti,  kako prekinuti začarani krug, kome se obratiti, koje korake poduzeti i pri tome sačuvati svoje zdravlje.

Kolumne, priče, blogovi na portalu, poslužit će kao platforma za daljnju kontinuiranu  suradnju sa stručnjacima  koji se bave problematikom nasilja i zlostavljanja. Njihova dragocijena znanja i iskustva bit će integrirana u portal, a svakako će postaviti temelje za edukaciju i prevenciju,  razmjenu i prenošenje iskustava u radu sa žrtvama nasilja kao i osviješćivanje i senzibilziranje ove tematike u javnosti.

Da, ima toliko toga što možemo naučiti, toliko toga što možemo dati, promijeniti. Želim vjerovati da će Rosadona, biti jedan od kotačića koji će pridonjeti boljitku, da nikada više ne doživimo i proživimo poniženja i zlostavljanja koje smo kao žene morale proživjeti. I preživjeti. Jer, da mi smo žene. Mi smo nježne, ali emotivno inteligentnije i tu leži naša snaga.

Čvste, hrabre, neuništive!

Rosie Kugli

 

Midas Widget

Ostavite komentar