Rad nakon radnog vremena je opasan

Poslodavci tvrde da u nekim profesijama ne postoji radno vrijeme, ali takav stav može ozbiljno naštetiti zdravlju njihovih zaposlenih, dokazali su znanstvenici. U današnjem poslovnom okruženju važno je biti dostupan, pa čak i kada se naše zvanično radno vrijeme završi. Od 57.000 ispitanika, čak polovina radi i kada dođe kući, što se može vrlo negativno odraziti na njihovo zdravlje.

Prema istraživanjima ustanovilo se da se osobe koje rade noću, u svoje privatno vrijeme, kao i vikendom, u većoj mjeri žale na nesanicu, glavobolje, umor, anksioznost, probleme s mišićima, krvnim sustavom i želucem.

Tim znanstvenika poziva na moralnije ponašanje poslodavaca kako bi prestali narušavati privatno vrijeme svojih zaposlenika.
Tehnološki napredak je stvorio kulturu ‘uvijek online’ koja vrši pritisak na ljude jer moraju neprestano biti dostupni. Slobodno vrijeme bez ikakvog posla ključno je kako bi se naše tijelo moglo oporaviti.

Stoga, prionimo snažno poslu u radno vrijeme, izvršavajmo propisane obaveze, ali i dogovarajmo s poslodavcem pravila posla i slobodnog vremena, kako ne bi došlo do nesuglasica i ljutnje s obje strane. Daleko se odmaklo od odnosa međusobnog uvažavanja poslodavca i radnika, gotovo da je uvažavanja nestalo. Nadajmo se da će se dobra navika vratiti kao i zdravlje, poslodavcima i radnicima.
M.Z.

Midas Widget

Ostavite komentar