Proteini – neophodni za dobru liniju i zdravlje

Protein je glavni gradivni element našeg tijela. Svi mi imamo mišiće (čak i ako oni nisu vidljivi), a mišići se hrane proteinima i jedino kroz njihov unos održavaju se zdravima i čvrstima. To, naravno, ne znači da ćemo konzumiranjem proteina automatski postati bodybuilder – nije to baš tako lako niti se dešava slučajno – tako da, dame naše, možete odahnuti:)

Upravo takvu predrasudu ima većina naših ženskih klijenata kada dođe na svoj prvi informativni sastanak. Nama je bitno da s njega odu razumijevajući čemu proteini, iliti bjelančevine, zaista služe u tijelu i kako ih možemo upotrijebiti u svoju korist – za skidanje suvišnih kilograma, otapanje celulita, učvršćivanje tijela, podizanje energije i poboljšanje imuniteta.

Pojednostavljeno si možemo zamisliti svoje tijelo sastavljeno od kosti, mišića i masti. Mišići šu ti koji nam daju lijepu formu i snagu i ubrzavaju metabolizam pa ih je stoga cilj imati što više (obično ljudi iz tog razloga krenu trenirati, ne shvaćajući da treningom samo “aktiviramo” mišiće, a da ćemo ih kasnije prehranom, odnosno proteinima, učvrstiti – sjetimo se koncepta 80% prehrana, 20% trening). S druge strane, višak masti odražava se u prekomjernom tjelesnom obujmu, usporenom metabolizmu i nizu potencijalnih zdravstvenih problema tako da nam je cilj imati ih što manje. Kako to postići? Upravo kroz prehranu. Upravo kroz proteine. Pet kvalitetnih obroka dnevno, počevši od izbalansiranog doručka kojeg smo objasnili u prošlotjednom članku, koji će sadrzavati bjelančevine. Njih možemo pronaći u životinjskim izvorima (meso, riba, jaja, mliječni proizvodi) i biljnim (soja, sjemenke, orašasti plodovi, mahunarke). Znajući to, idealno bi bilo napuniti frizidere tim namirnicama kako bi nam bile dostupne pri svakom obroku – uz malo mašte i volje, svašta fino i zdravo še može iskombinirati uz njih! Tako malo je potrebno da bismo bili zdravi i fit!

Ukoliko ne znate koji je vaš proteinski faktor, odnosno koliko proteina bište trebali unijeti na dnevnoj bazi da biste zadovoljili potrebe svog tijela, pišite nam i rado ćemo vas savjetovati!

Ostanite nam lijepi, zdravi i pametni!

napisali

Midas

Ostavite komentar